Active Beauty
Sve o mineralnim kremama za sunčanje

Zaštita od sunca

Sve o mineralnim kremama za sunčanje

Zaštita od sunca štiti kožu od oštećenja i prijevremenog starenja. Prirodna alternativa uobičajenim proizvodima za zaštitu od sunca su etablirani mineralni proizvodi za zaštitu od sunca. Temelje se na fizikalnim filterima i osobito su prikladni za osjetljivu kao i nježnu bebinu kožu. Što sve može mineralna zaštita od sunca i na što bismo trebali obratiti pažnju pročitajte u nastavku.

Što je mineralna krema za sunčanje?

Prirodna je alternativa uobičajenoj kremi za sunčanje s kemijskim UV-filterima. Mineralna krema za sunčanje štiti kožu bez kemijske reakcije na površini kože. Umjesto na kemijskim, temelji se na fizikalnim UV-filterima koji ne prodiru dublje u kožu. Sitne, male mineralne čestice mogu se nakupljati u rožnatom sloju kože, ali odande ne dospijevaju u organizam. Tako ne mogu utjecati na promjene u metabolizmu, hormonskoj slici ili u stanicama, pri čemu se uvijek nanovo raspravlja o toj kontroverznoj temi

Kako funkcionira mineralna zaštita od sunca?

Fizikalni UV-filteri u mineralnim kremama za sunčanje sitne su čestice na bazi cinkovog oksida i titanovog dioksida. Nakon nanošenja kreme, koža ih ne upija nego ostaju na površini. Tako se stvara prirodna barijera između kože i sunčevih zraka. „Zaštita od sunca djeluje tako što čestice reflektiraju, raspršuju, a malim dijelom apsorbiraju zrake sunca,“ pojašnjava dermatologica.

Koje prednosti ima mineralna krema za sunčanje?

  • prirodna zaštita od sunca bez kemijskih filtera
  • ne sadrži parabene, silikone, konzervanse, mirise i tako dalje
  • ima njegujuće djelovanje zahvaljujući biljnim uljima i ekstraktima
  • brojni su proizvodi veganski i ne sadrže mikroplastiku
  • djeluju odmah nakon nanošenja.

Kome su namijenjene mineralne kreme za sunčanje?

Mineralne kreme za sunčanje prikladne su za sve koji ne bi koristili kreme za sunčanje s kemijskim UV-filterom. Alternativna zaštita od sunca donosi prednosti prvenstveno bebama, maloj djeci i trudnicama te općenito osobama koje imaju osjetljivu kožu, alergije ili neurodermitis. Dermatologica smatra da se mineralna krema za sunčanje može nanositi i kod kožnog oboljenja, rozaceje, dok god se na koži ne formiraju pustule.

Zašto su mineralne kreme za sunčanje osobito prikladne za bebe i malu djecu?

Načelno dojenčad i mala djeca do dvije godine ne bi se smjela izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Bebe bi barem do prve godine života trebale nositi odjeću s UV-zaštitom i trebale bi se čuvati od izravne izloženosti sunčevim zrakama, savjetuje stručnjakinja. Dakako da ljeti treba biti vani s malenima, no onda je važno da i bebe i mala djeca do školske dobi nanose mineralne kreme za sunčanje. „Razlog tomu je prvenstveno taj da čestice ne dospijevaju u organizam i da ne mogu izazvati alergijske reakcije,“ smatra dr. Katharina Medek. Primjena zaštite od sunca na bebama i maloj djeci praktična je i zašto što mineralne kreme za sunčanje počinju djelovati odmah nakon nanošenja i prema tome odmah štite kožu dok ih još nanosite.

Za koga mineralne kreme za sunčanje nisu prikladne?

Mineralne kreme za sunčanje ne preporučuju se osobama koje boluju od rozaceje, nakon prvog stadija bolesti, kada se stvaraju pustule te osobama koje imaju akne.Treba biti na oprezu i kod prištića ili mitesera. „Osobito bi se stanje kože sklone nečistoćama moglo pogoršati jer se žlijezde koje su već začepljene ostacima rožnatih slojeva kože i sebumom dodatno zatvaraju,“objašnjava dermatologica.

Štiti li mineralna krema za sunčanje kožu jednako dobro kao i kemijska?

Svaka krema za sunčanje štiti kožu od oštećenja i sprečava prekomjerno starenje kože. Uz mineralni UV-filter teško je moguće doseći visok zaštitni faktor. Mineralne kreme za sunčanje imaju zaštitni faktor do 30, za UV-A i UV-B (ultraljubičasto) zračenje. U pravilu se mineralni UV-filteri kombiniraju s kemijskom UV-zaštitom kako bi se povisio zaštitni faktor.

Stvaraju li mineralne kreme za sunčanje bijeli sloj na koži?

Mineralne kreme za sunčanje teže je razmazati nego uobičajene kreme za sunčanje. Pri nanošenju čestice kreme ostaju na koži i daju joj bjelkastu boju. Međutim, u modernim mineralnim kremama za sunčanje taj bijeli efekt samo je malo oslabljen. Bijeli sloj ima i jednu prednost: točno se vidi gdje je krema već nanesena, a gdje još nije.

Sadrže li mineralne kreme za sunčanje nanočestice?

Neke mineralne kreme za sunčanje sadrže nanočestice, a to znači mikroskopske male čestice kako bi se lakše nanosile i kako bi se smanjio efekt bijelog sloja. Proizvode s nanočesticama prepoznat ćete po obvezuućim oznakama s pokratom „nano“ na popisu sastojaka. Predstavljaju li i u kojoj mjeri nanočestice zdravstveni i ekološki rizik kontroverzno je pitanje koje nije konačno razjašnjeno. U svakom slučaju, djeci s nadraženom ili oštećenom kožom te bebama i maloj djeci dermatologica preporučuje korištenje krema za sunčanje bez nanočestica.

Što je bolje, kemijske ili mineralne kreme za sunčanje?

Na ovo pitanje ne može se paušalno odgovoriti. „Svaka koža je drukčija i faktori poput starenja igraju važnu ulogu,“ ističe dermatologica. Odraslim osobama preporučuje kombinaciju krema za sunčanje s mineralnim i kemijskim UV-filterima. Danas postoje dobro istraženi, podnošljivi, kemijski filteri koji se mogu nanositi bez razmišljanja. Diskutabilno je otkada bi djeca mogla koristiti kremu s kemijskim UV-filterima. Individualna preporuka dermatologice: maloj djeci od prve godine života preporučljivo je koristiti mineralnu kremu za sunčanje bez nanočestica. Kod nešto starije djece uputnije je koristiti kombiniranu zaštitu kako biste profitirali od prednosti obiju varijanti.

Kako pravilno nanositi mineralnu kremu?

Nedvojbena prednost mineralnih krema za sunčanje krije se u njihovoj neposrednoj zaštiti već pri nanošenju. U usporedbi s kemijskim kremama za sunčanje ne mora se čekati određeno vrijeme pa da počne djelovati. „Nakon plivanja ili znojenja mineralna krema za sunčanje obavezno se mora ponovno nanijeti, prosječno, svaka dva do tri sata,“ savjetuje dermatologica. Kremu obilno nanesite na kožu. Odrasloj osobi u prosjeku je potrebno oko šest jušnih žlica.

Zašto biste trebali ispirati mineralne kreme za sunčanje?

Sredstva za sunčanje nisu proizvodi za njegu. Pored sunca, i oni oštećuju kožu i isušuju je. Stoga je važno isprati ih navečer. To osobito vrijedi za dječju kožu: „Ako kremu stavljate na nježnu dječju kožu redovito preko noći, to je može nadražiti i isušiti. “Krema za sunčanje također osigurava da se i najsitnije čestice prljavštine zalijepe za dječju kožu, što može dovesti do pojačanog stvaranja prištića”, objašnjava dr. Katarina Medek.

Koliko dugo može trajati mineralna krema za sunčanje?

Na pakiranju kreme za sunčanje istaknut je mali, otvoren spremnik na kojemu je proizvođač naveo koliko dugo krema za sunčanje može stajati otvorena, a većinom kreme mogu stajati dvanaest mjeseci.

Sa zaštitinim faktorom 50

„kids protect & care sprej za sunčanje za djecu u boji“ od Nivea

od sada dostupno u dm Online Shopu

Vodootporna formula

„Balzam za sunčanje za djecu“ od Alverde

od sada možete kupiti u dm Online Shopu

Učinkovita UVA/UVB zaštita

„Kids Sensitiv krema za sunčanje za djecu“ od SUNDANCE

od sada možete kupiti u dm Online Shopu