Active Beauty
Neurodermitis: dermatologinja pojašnjava način liječenja
Tekst: , Dr. Sabine Schwarz

Kožna oboljenja

Neurodermitis: dermatologinja pojašnjava način liječenja

Dolazi sezona prehlada i neke ljude počinju svrbjeti dlanovi i stražnja strana koljena. U razgovoru s dermatologinjom donosimo odgovore na naša pitanja o kožnom osipu koji se uvijek iznova javlja te je popraćen svrbežom, a zove se neurodermitis. Dermatologinja nam daje točnu definiciju, simptome, izgled i različite metode liječenja te s nama dijeli najnovija, znanstveno potvrđena saznanja koja mogu pružiti olakšanje kod ove kožne bolesti.

Dr. Sabine Schwarz već ima 30 godina iskustva kao dermatolog. Specijalistica je koja ima veliko iskustvo s dermitisom i svojim pacijentima nudi najsuvremenije mogućnosti liječenja kožnih bolesti u Centru za kožna oboljenja koji je osnovala u Beču.

Dr. Schwarz, kada govorimo o neurodermitisu?

O neurodermitisu govorimo kada se ekcem pojavljuje opetovano To znači da se na tipičnim područjima javljaju crvenilo koje svrbi i ponavljajući osip. Kod odraslih su to poglavito veliki pregibi, tj. koljena i laktovi. Međutim, mogu biti zahvaćena i druga područja, poput vlasišta ili ruku. Kod beba najčešća mjesta su nadlanice, pelensko područje te zapešća i gležnjevi. No ako se ekcem pojavi samo jednom godišnje, primjerice zato što netko ne podnosi šampon za kosu, odnosno ima kontaktnu alergiju (što znači da podražaj dolazi iz vanjskog okružja), onda ni u kojem slučaju ne možemo govoriti o neurodermitisu, nego o alergijskoj reakciji. Postoji genetska predispozicija za neurodermitis.

Znači li genetska predispozicija nužno da jedan roditelj već ima neurodermitis?

Neurodermitis je genetska bolest koju mogu potaknuti različiti čimbenici (poput, primjerice, prehrane). Ne moraju nužno biti pogođeni roditelji, već bake i djedovi. Prema Mendelovoj teoriji nasljeđivanja, može se preskočiti jedna generacija. Na primjer, vrlo je moguće da su prethodne generacije jednostavno patile od vrlo suhe kože ili peludne groznice. To je već pokazatelj da postoji predispozicija, jer se alergija i neurodermitis često javljaju u kombinaciji. Na primjer, alergičari koji imaju peludnu groznicu kažu da im je koža uvijek vrlo suha i osjetljiva. Stoga se u razgovoru s pacijentom postavljaju sljedeća dva pitanja:
1. Ima li itko u obitelji neurodermitis?
2. Postoji li netko u obitelji s kroničnom (ponavljajućom) kožnom bolešću ili postoji li netko u obitelji tko pati od alergija?

Kako se medicinski može utvrditi ima li netko neurodermitis?

Tijekom razgovora s pacijentom razgovara se o njegovoj povijesti bolesti. Osim toga, razjašnjava se genetska predispozicija i pregledavaju se tipična područja te izgled ekcema (vizualna dijagnoza). Osim toga, uzima se alergotest i uzorak krvi kako bi se utvrdilo postoji li alergijska predispozicija. U rijetkim slučajevima, ako ekcem nije tako jasno vidljiv, može se uzeti i mali uzorak kože.

Što je liječenje neurodermitis?

U akutnim slučajevima pacijentu se prvo daje kortizonska mast za umirenje kože. Ako je potrebno kremu koristiti duži period, liječnik propisuje shemu kako bi se uzimanje kortizona nakon nekog vremena moglo prekinuti. Da bi se suzbio svrbež i kako bi oboljela osoba ponovno zaspala, daju se i antialergici (lijekovi s antialergijskim aktivnim sastojcima). Osim toga, neophodna je terapija mastima za njegu. Masti sadrže sastojke za umirivanje i regeneraciju kožne barijere te za hidrataciju kože. Pacijenti obično isprobavaju različite masti kako bi pronašli pravu koja im odgovara. Ono što se također pokazalo korisnim je izlaganje medicinskom suncu (UVB) koje može ublažiti neurodermitis već nakon četvrtog tretmana zračenjem.

Savjeti o prehrani također su dio ponude liječenja. Na što morate paziti u prehrani ako imate neurodermitis?

Naš tim uključuje nutricionista koji može pružiti podršku pri promjeni prehrane ako je potrebna. Nažalost, te troškove zdravstveno osiguranje ne pokriva. Važno je da se bolesnici informiraju o intoleranciji na hranu i da pripaze na prehranu koja smanjuje upale. Mlijeko (laktoza), pšenica, citrusno voće, fruktoza i histamin mogu izazvati neurodermitis i stoga ih treba izbjegavati ili zamijeniti u prehrani ako je moguće. Na primjer, umjesto mlijeka možete koristiti alternativu mlijeku.

Savjet: na dm.hr nalazi se veliki izbor biljnih napitaka.

Kako bi bolje razjasnili svoje prehrambene navike, oboljeli trebaju voditi dnevnik prehrane. Često se pokaže da postoji određena sklonost slatkišima. Šećer i slatkiše tada treba smanjiti (ovo se ne odnosi samo na neurodermitis nego i na akne, crijevne probleme ili migrene). Iskustva pokazuju da treba obratiti pozornost na optimalnu opskrbu vitaminima i mineralima. Po potrebi (u dogovoru s liječnikom) mogu se uzimati u obliku dodataka prehrani. Selen i cink posebno su važni za stvaranje stanica kože. Osim toga, potrebno je osigurati dovoljnu opskrbu vitaminom D. Razinu vitamina D može odrediti liječnik, a ukoliko postoji nedostatak, može se nadoknaditi u obliku kapi ili tableta vitamina D (D3 + K2).

Vaša holistička metoda liječenja uključuje i mjere za smanjenje stresa. Što se ovdje savjetuje?

Oni koji su pogođeni moraju razjasniti svoje okidače stresa i, ako je moguće, izbjegavati ih ili naučiti kako se s njima ispravno nositi. Ponekad se to ne može izbjeći, na primjer, bol u srcu, strahovi i brige često mogu izazvati veliki napadaj neurodermitisa. Sport, art terapija ili meditacija mogu pridonijeti ravnoteži pacijenata. Važno je da su oboljeli dobro informirani o kožnoj bolesti, da nauče kako se nositi s njom i da se zatim mogu vratiti u život.

Što učiniti u težim slučajevima neurodermitisa gdje do sada navedene metode liječenja ne pomažu?

U teškim slučajevima mogu se koristiti takozvani biološki lijekovi: to je terapija antitijelima koja vrlo nježno reguliraju imunološki sustav na jednom mjestu. U većini slučajeva to rezultira značajnim poboljšanjem pojave neurodermitisa.
No, prvo se moraju isprobati sve druge mogućnosti liječenja, jer biološke lijekove morate uzimati doživotno. Ova nova metoda liječenja definitivno je olakšanje: u prošlosti su se mogli davati samo teški lijekovi s puno nuspojava. Biološki lijekovi mogu se koristiti kod djece od šest godina.