Active Beauty
Udahnite duboko!

Sve o aromatskoj terapiji.

Udahnite duboko!

Eterična ulja djeluju na tijelo i duh te bude životnu energiju. Što sve možemo postići uz pomoć biljnih tvari objašnjava certificirana aromatska terapeutkinja Sandra Haslinger.

Biljke su pametne. One proizvode mirisna eterična ulja kako bi se zaštitile od štetočina, bakterija, virusa i gljivica. Od tih ulja mogu profitirati i ljudi. Mirisi kroz nos dospijevaju u mozak, točnije u limbički sustav u kojem su pohranjena sjećanja i osjećaji. Ondje te tvari šire svoje učinke.

Za početak se eterična ulja dobivaju od biljaka i to procesom destilacije. „To je vrlo zahtjevan proces jer je za njega potrebno mnogo biljnih tvari“, ističe Sandra Haslinger, certificirana aromatska terapeutkinja u Gornjoj Austriji. Što se sve time može postići, obučena medicinska sestra voli objasniti na primjeru poslovnog iskustva: Osoba kojoj je potrebna njega, a koja je prije rado provodila vrijeme u šumi, u starosti teško dolazi do prirode.

„Uljem iglica smreke taj poseban miris mogu prizvati u prostoriju“, govori Haslinger. „Osoba se tako osjeća ugodnije i opuštenije.“ Na raspoloženje pacijenata u bolnici također može pozitivno utjecati miris bergamota i naranče. „Za to je dovoljno nakapati ulje na maramicu i dati pacijentu da pomiriše.“

Klupko snage

Woman's hands holding up flowersEterična ulja sadrže i do 400 istraženih sastojaka i imaju različite učinke: planinska lavanda umiruje, rješava anksioznost i uravnotežuje. Menta i ružmarin aktiviraju i potiču koncentraciju. Majčina dušica djeluje protiv bakterija, a obučeni ju aromatski terapeuti rado koriste kao antibiotik. Ulje se matičnjaka preporučuje kod mjehurića nastalih temperaturom i herpesa, a pelargonija djeluje protiv gljivica. Nabrajanje bi se moglo dugo nastaviti.

Osim njege bolesnih i starih, eterična su ulja pogodna i za wellness. U proljeće daju novu snagu i to u obliku aromatskih masaža ili kupki za detoksikaciju. Klasično se eterična ulja koriste kako bi se osvježila prostorija.

Za proljetnu svježinu u vlastitom domu pogodni su ružmarin ili limun. Prirodna ulja pogodna su i u kuhinji. Esencije poput vanilije, naranče ili mandarine dobivaju se iz kore voća, a mogu se koristiti za pečenje ili – pomiješano s uljem ili sa soli – za kuhanje.

Obratiti pozornost na kvalitativne odrednice

Pri kupnji eteričnih ulja neophodno je obratiti pozornost na nekoliko odrednica, posebice kada se ulja koriste izravno na tijelu ili u kuhinji. „Najvažnije je da je riječ o 100 %-tnom prirodnom eteričnom ulju ili 100 %-tnom čistom eteričnom ulju“, upozorava Sandra Haslinger. „To znači da su proizvodi stvarno prirodni, a ne samo da oponašaju prirodu.“ Također je bitna napomena: „pogodno za aromatsku terapiju/aromatsku njegu“.

Nadalje je bitno obratiti pozornost na rok trajanja, koji je dio biljke iskorišten za proizvodnju eteričnog ulja kao i cjelovit botanički naziv. U međuvremenu su se počeli proizvoditi proizvodi od biljaka iz biološkog uzgoja. Cijena također može biti kvalitativna odrednica. Kako bismo pravilno iskoristili ‘pamet’ biljke, za početak sami moramo istražiti.

Određena ulja nisu pogodna za ljude s osjetljivom kožom, za osobe s bolestima dišnih putova i za djecu jer se mogu pojaviti neželjene reakcije. Stoga je neophodno pozorno izabrati proizvode ili se raspitati kod educiranih aromatskih terapeuta.

O osobi
Sandra Haslinger diplomirana je zdravstvena i medicinska sestra, aromatska terapeutkinja i bodyART trenerica u Gornjoj Austriji. Vodi vlastitu aroma-ambulantu i drži tečajeve osnova aromatske terapije i njege. Haslinger je članica Upravnoga odbora Udruge za aromatsku njegu i obrtnu aromatsku terapiju.

Fit u proljeće uz aromatsku terapiju

Aromatska kupka

Aromatske kupke mogu pokrenuti metabolizam. Posebno su osvježavajuće kupke s narančom, limunom, ružmarinom i klekom. Večernja kupka s lavandom, pelargonijom, crvenom mandarinom ili narančom opušta i umiruje. Eteričnim je uljima potreban emulgator kako bi se povezala s vodom. Stoga se pomiješa pet do deset kapi aromatskog ulja s jednom šalicom mlijeka, malo meda ili morske soli te se zajedno doda u kupku.

Aromatski tuš

U pitanju je pravi lijek kada osjećamo da će nas uhvatiti proljetna prehlada. Za istu se primjenu koristi i ulje kajeputa, ulje niaulija ili gotove 3 %-tne uljne mješavine. Nakon toplog tuša, pri čemu se otvore pore, ulje se nanosi još pod tušem na vlažno tijelo. Potom se treba istuširati bez gela za tuširanje kako bi se rasprostranio učinak ugodne pare. Nije za malu djecu!

Aromatski oblozi

Kao oblog za jetru pogodna su eterična ulja limunovo ulje ili ulje sjemenki celera. Uz to je potrebno dodati malo morske soli i pomiješati s toplom vodom. U mješavinu natopiti kuhinjsku krpu ili ručnik i dobro iscijediti. Oblog, po mogućnosti što topliji, staviti na područje jetre. Potom zamotati suhim ručnikom i po potrebi preko toga staviti termofor. Oprez: Limunovo ulje u kombinaciji s vodom može izazvati iritaciju kože. Po završetku se preporučuje njega kože kantarionovim uljem.

Aromatske masaže

Eterično se ulje ravnim pokretima umasira na veću površinu tijela. Tako će ga koža dobro upiti, a ulje će bolje djelovati. Koji ćete miris koristiti, ovisi o trenutačnim potrebama. Pelargonija umiruje i ublažava stres. Ruža predstavlja samoljublje, ljubav, komunikaciju i zajedništvo. Mirisi poput bergamota ili crvene mandarine podižu raspoloženje. Vanilija prenosi osjećaj sigurnosti. Za proljeće se preporučuju oživljavajuća eterična ulja poput ružmarina i mente. Tko nema vremena za masaže, nanijet će ulje ujutro nakon tuširanja kako bi bolje započeo dan. Jedna do dvije kapi ulja stavljaju se na deset mililitara tekućine. Kao baza mogu poslužiti hladno prešana i prirodno čista biljna ulja.

Inhalacija

Kod slabosti i umora djelotvorna je suha inhalacija uz eterična ulja. Za to je potrebna kap eteričnog ulja na suhoj maramici koju se nekoliko puta duboko udahne. Tko nakon zimske stanke proživljava mnogo stresa na poslu ili u svakodnevnici, može se smiriti kombiniranjem tehnike disanja i inhalacije lavandina ulja.

Aromatska ulja za svakodnevnicu

Za aktivirajući, oživljavajući i osvježavajući osjećaj zaduženi su ružmarin, menta, bergamot, kleka, naranča, grejp ili limun. Ulja se mogu koristiti pojedinačno ili kombinirano.

Mogućnosti primjene:

Kod kuće: Ujutro nakon tuširanja namazati tijelo uljem za tijelo (1 – 2 kapi eteričnog ulja na 10 ml ulja za kožu).

Za usput: Držati bočicu eteričnog ulja u torbi i povremeno pomirisati.