Active Beauty
9 jedinstvenih destinacija na otoku Hvaru

Hrvatski otok sreće

9 jedinstvenih destinacija na otoku Hvaru

Otok Hvar u Hrvatskoj nudi ponešto za svakoga: od izleta brodom do degustacije maslinovog ulja, od šetnje uz polja laveande do razgledavanja u dućanu umjetnina. Uz ovih 9 savjeta za odmor iz prve ruke nećete otkriti samo najljepše plaže na Hvaru, nego i puno više.

1. Hvar za svakoga nudi odgovarajuću plažu

Otok Hvar bilježi prosječnih 2.726 sunčanih sati godišnje i ima daleko više ljepših plaža nego što ih možete posjetiti u jednom godišnjem odmoru. Samo oko istoimene otočne prijestolnice na zapadnom dijelu otoka nalazi se oko 40 plaža savršenih za kupanje. Obiteljska plaža Pokonji udaljena je samo kilometar i pol od grada Hvara. Dostupna je automobilom, ima restorana, a možete iznajmiti suncobrane i kajake. Mnogo je mirnije na sjevernoj strani otoka Hvara, na plaži Mala Stiniva u blizini mjesta Poljica. Plaža se nalazi u osamljenoj uvali okruženoj visokim liticama i dostupna je samo brodom ili pješice pješačkom stazom. Pruža najbolje uvjete za opuštajući odmor!

2. Rajska mjesta udaljena tek jenom vožnjom brodom

Mnoge prekrasne plaže dostupne iz grada Hvara nalaze se na Paklenim otocima. Riječ je o gotovo 20 otočića i stjenovitih grebena koji se nalaze ispred grada Hvara. Naziv dolazi od hrvatskog izraza paklina, što je vrsta borove smole koja se koristi u brodogradnji. No, izgovorena na lokalnom dijalektu, riječ zvuči kao “pakleni” – što podsjeća na “pakao”. No “Pakleni otoci” su prava suprotnost: to su rajski otoci s malim zaljevima i kristalno čistim morem. Preporuka: uzmite taksi-brod od grada Hvara do otoka Palmižane, gdje prekrasne plaže i primamljivi restorani osiguravaju opuštajući dan kupanja.

3. Posjet mirisnom vrtu Fjori Fôra

U cvjetnjaku i biljnom vrtu Fjori Fôra (“Hvarsko cvijeće”) u selu Gdinj raste oko 80 biljaka tipičnih za Hrvatsku i otok Hvar. Posjetitelji šetaju između šest ručno izrađenih gredica biljaka, u kojima se osjećaju mirisi kadulje, ružmarina, metvice i još mnogo toga. Pridružena trgovina nudi ručno rađene proizvode od začinskog bilja i biljaka – od organskih začina do sprejeva za prostoriju.

4. Tipična hrvatska degustacija maslinova ulja

Hvar je, kao i mnogi hrvatski otoci, prošaran maslinicima. Gotovo svaka obitelj proizvodi vlastito maslinovo ulje. Zato preporučujemo obilazak uz degustacije Rajskog vrta Radojković. Obiteljski obrt sa 450 stabala maslina nalazi se u selu Bogomolje na mirnijem istoku otoka Hvara. Idilični vrt okružuje rustikalnu kamenu kuću u kojoj se kuša maslinovo ulje.

5. Filigranski pokrivači od čipke s Hvara

Obrtništvo također ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, posebice na otoku Hvaru. Posebnost Hvara je ručno rađena, nježna, čipka – koja, na primjer, može krasiti stolnjake. Dio je nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a. Konci su mukotrpno izrađeni ručno od lišća agave. Izrada pokrivača od čipke također iziskuje puno strpljiva rada. U benediktinskom samostanu na Hvaru samo nekoliko časnih sestara zna izrađivati čipku. U samostanskom muzeju posjetitelji mogu saznati više i kupiti ručne radove kao suvenire.

6. Šetnje zu polja lavande na Hvaru

Hvar je poznat i kao “otok lavande” i stoga ima jedinstven status u Hrvatskoj. Lavanda se na otoku masovno uzgaja oko 100 godina. U razdoblju cvatnje od kraja svibnja do početka srpnja vrijedi prošetati pokraj rascvjetanih grmova lavande. Obećavajuća ruta, na primjer, vodi od grada Hvara do sela Brusje. Odatle treba još sat i pol do “sela lavande” Velo Grablje, gdje se danas u lokalnoj destileriji proizvodi velik dio eteričnog ulja lavande. U povratku se vozite taksijem ili cijelu rutu možete proći na unajmljenom e-biciklu.

7. Uronite u jedan sasvim drugi svijet u Muzeju misterije

Baviti se kriminalistikom na odmoru neobično je, ali uzbudljivo – a na Hvaru čak i moguće: na otoku od ljeta 2023. postoji Muzej misterija. Ime je dobio po kriminalistu Ivanu Vučetiću, rođenom Hvaraninu koji je kasnije živio u Argentini i koji je u 19. stoljeću razvio postupak identifikacije s pomoću otiska prsta. Smješten u njegovoj bivšoj kući u gradu Hvaru, muzej pruža uvid u svijet forenzičke znanosti koja se koristi za sustavno istraživanje kriminalnih slučajeva.

8. Vidikovac Fortica Španjola

Do Fortice Španjole ("španjolske tvrđave") može se doći pješice izravno iz centra grada Hvara. Uspon traje oko 20 minuta i svakako se isplati; S tvrđave se pruža prekrasan pogled na cijeli grad i okolne otoke. Uvijek ima sjajnih foto trenutaka na putu prema gore.

Dodatni savjet: Na ovom putovanju također možete snimiti jako dobre fotografije s odmora.

9. Lokalna umjetnost u galeriji Šoša u gradu Hvaru

U Galeriji Šoša u gradu Hvaru svoje radove izlaže obrtnik Darko Šoša. To prvenstveno uključuje ručno izrađene drvene skulpture i delikatne umjetničke grafike koje živopisno odražavaju otočki život. Umjetnik više od četiri desetljeća živi na Hvaru, a inspiraciju za svoje radove crpi iz mora i prirode. Ostali domaći suveniri, kao što su šareni brodovi ili ptice od keramike ili ručno izrađeni nakit pozivaju vas da pregledate galeriju.

Savjet: otok Hvar - kao i većinu hrvatskih otoka - najbolje je posjetiti u proljeće, ljeto i jesen, s obzirom na to da su neki hoteli i restorani zimi zatvoreni. Ipak, posjetitelji na otok dolaze i zimi: blaga klima (10 do 15 stupnjeva) privlači goste toplica i poziva ih da u šetnji uživaju u otočkoj prirodi i plažama te da iskoriste kulturnu ponudu.