Active Beauty
Godišnji odmor s obitelji: igra, zabava i opuštanje

Odmor za cijelu obitelj.

Godišnji odmor s obitelji: igra, zabava i opuštanje

Godišnji odmor proveden s obitelji trebao bi biti energičan, ne odviše skup, opuštajući, veseo i ispunjen avanturama. Dobro je i ako bude kreativan, a više upravo o tome saznajte u tekstu.

Sadržaj
Prirodno
Poticajno
U društvu životinja
Putovanje u Austriju
Putovanje u Europu

Godišnji odmor proveden s obitelji. Za djecu je vjerojatno najljepša stvar na svijetu. Za roditelje je, pak, vjerojatno najljepša stvar na svijetu uopće omogućiti da se dogodi. Kada s djecom putujete na godišnji odmor, vjerojatno vam se po glavi motaju neke druge brige, a ne leškarenje i pogled na more. Premda su planiranje i priprema važni, u njima ne treba pretjerivati.

Ako imate djecu, onda znate da će se ionako sve odviti potpuno drukčije nego što ste zamislili i zato radije računajte s time da će vam se dogoditi i neke nepredviđene okolnosti, da ćete šiziti, ljenčariti… Zato se nemojte prepustiti pretpostavci kako godišnji odmor proveden s obitelji mora biti savršen, nego si radije razjasnite da je bitno samo jedno – provesti se dobro u krugu obitelji. Pritom je sasvim svejedno hoće li to biti u šatoru ili u nekom udobnom hotelu. Glavno je da djeci možete ponuditi neke sadržaje i da u zajedničkim trenucima uživate punim plućima. Ne mora to biti ništa skupo.

Dragocjene doživljaje možemo iskusiti bilo gdje, samo trebamo slijediti instinkte svoje djece. Ako dozovemo u sjećanje vlastito djetinjstvo, onda će nam vjerojatno najljepši biti trenuci provedeni uz logorsku vatru ili dok smo trčali bosonogi po livadama. Tisuće je mogućnosti kako provesti sretne trenutke odmora s obitelji i pritom su individualna baš kao i same obitelji.

Prirodno

Jedna od tih brojnih mogućnosti spada među istinske klasike: godišnji odmor na seoskom imanju. Ovdje doživljaji počinju već za samim doručkom. Naime, u onome trenutku kada se na stolu pojave domaći maslac, jogurt, kruh i marmelada. No, zapravo, sve počinje puno ranije. U onome trenutku kada djeca dobrovoljno ustanu iz kreveta kako bi s vlasnicima imanja u cik zore otišla u staju i sama uzela jaja koja će pojesti za doručak, pomažući pritom u poslovima oko životinja  i učeći sasvim usput odakle potječu naše namirnice. Zečevima treba donijeti sijeno iz štaglja, navečer treba utjerati guske u štalu i timariti ponija. Potom treba zaliti vrt ili ubrati i očistiti mrkvu. Na seoskom imanju nikada nije dosadno, a djeca sasvim usput uče koliko je važno uzorno i odgovorno ponašanje. Slično je i na godišnjem odmoru u planinarskim domovima. Dan počinje uza zvuk praporaca ovješenih oko kravljih vratova, a završava čim zađe sunce.

Na planinskim proplancima život protječe mirno. Mama, tata i djeca mogu zajedno šetati i osluškivati tišinu koja dolazi iz prirode. Popodne se sijeku drva kako bi navečer mogli upaliti peć i zagrijati sobu. Voda za juhu vadi se iz bunara. To je luksuz jednostavnosti koji gradskoj djeci pruža jedno sasvim novo iskustvo.

Poticajno

Moć prirode osjeti se i na kampiranju, u idealnom slučaju odmah uz neko jezero. Preko dana na programu su aktivnosti poput plivanja i pecanja, a ako padne kiša, na raspolaganju je dječja igraonica s adekvatnim animatorima. Noćenje u šatorima za djecu je jedno posebno iskustvo. Pogled u zvjezdano nebo, pucketanje grila, spavanje na otvorenome – sve to pobuđuje potpuno drukčije dojmove od spavanja u četiri zida vlastite dječje sobe.

Godišnji odmor uz vodu može se provesti i na drukčiji način – tako da, na primjer, cijela obitelj ljeti na određeno vrijeme preseli u neku kuću uz jezero. Djeca odmah nakon buđenja mogu uskočiti u hladnu vodu, a popodne s ocem zapaliti vatru za roštilj. Djeca općenito vole sve što ima veze s vodom, na primjer, vožnju kanuom, rafting ili zajedničko izrađivanje splavi od drveta.

U društvu životinja

Čak i one obitelji koje nemaju puno vremena na raspolaganju, mogu profitirati na godišnjem odmoru i za to im nije potrebno puno. Nekada je dovoljno biti znatiželjan i pustolovan, ali i imati na raspolaganju magarca. Ove tvrdoglave životinje slove za vjerne suputnike i obiteljskim šetnjama. Mirne su, opušteno se vuku iza ostalih i određuju tempo. Kada žele jesti, stanu i pasu travu koja raste uz put.

Opuštenost sa životinje prelazi na onoga tko ih vodi na povodcu. Djeca pritom većinom hodaju bez zastajkivanja i pritužbi i pritom se nježno brinu za magarca.  „Djeca se mogu jako dobro baviti životinjama jer imaju prirodan autoritet. To znači da isprva popuštaju, ali kada im postane previše, mogu biti jako strogi prema magarcu,“ pojašnjava Horst-Dieter Winkler, organizator šetnji s magarcima u austrijskoj pokrajini Štajerska. „I magarac voli kada mu se tu i tamo kaže što ga ide ili, pojednostavljeno rečeno, ovakva vrsta aktivnosti je neprestano davanje i primanje.“

Također, pri ovakvim šetnjama nikada ne znate što će vam se sljedeće dogoditi. „Šetnje s magarcima je izazov koji ima brojne strane. Nekada je to zabavno iskustvo, nekada opuštajuće, nekada može ići na živce, a nekada sve prođe kako treba. Riječ je o obiteljskoj pustolovini u kojoj svi sudjeluju zajedno i o kojoj se još dugo priča uza smijeh,“ ističe Winkler. Slično je i s trekkingom s lamama. Riječ je o životinjama koje zrače mirom i uravnoteženošću, a nerijetko ih nazivaju delfinima na kopnu.

U izravnom kontaktu njihovo se stanje odražava i na ljude. Donosimo i neke druge ideje kako provesti godišnji odmor u društvu obitelji – istraživanje dvoraca i utvrda, jačanje samopouzdanja u avanturističkim parkovima ili jednostavno druženje s djecom u zabavnim parkovima. Takve aktivnosti dobro dođu i odraslima.

Preporuka za obiteljsko-kreativni godišnji odmor

Doživite muzeje na malo drugačiji način
Muzeji nisu omiljena mjesta za djecu, ali muzej umjetnosti u Waldviertelu, brdovitoj regiji na sjeverozapadu Donje Austrije, već će izvana odavati kako se unutar njegovih zidina odvija puno toga. I to je istina jer se tamo održavaju kreativni tečajevi za djecu kao što su na primjer keramičke radionice. Inspirativne su i šetnje šarenim parkovima sa skulpturama, a ljeti se održava kreativni tjedan za djecu: KinderuniKunst.

Uživanje u i na vodi
Rafting, vožnja kanua ili kajaka – prilagođena potrebama cijelih obitelji.  Upravo to nudi obiteljsko poslovanje „Adventure Outdoor Strobl“. Svako ljeto ovdje brojne obitelji provedu nezaboravna ljeta ispunjena avanturama

Tvrdoglava družina
U Štajerskoj, na granici sa Slovenijom obitelj Winkler specijalizirala se za jahanje na magarcima, a njihove životinje zovu se: Cvjetić, Emily, Florentina, Heidi i Herman. U ponudi su različite rute, kraće ili duže kojue mogu trajati i cijeli tjedan.

Igra traženja skrivenog blaga
Već stoljećima tragači za zlatom okušavaju svoju sreću u Suarisu pored Salzburga. Danas je ta aktivnost ipak samo pustolovina za cijele obitelj prilikom koje možete naučiti kako se pere zlato.

Šuma zove
Između prastarog drveća možete se igrati skrivača, tražiti skriveno zlato i surfati dubokim klancima. Šuma u Gosau Dachstein pretvorit će malu djecu u velike istraživače.

Uživanje u cirkosom ozračju
U Waldviertelu vrijeme većinom protječe mirno. No to se mijenja tijekom tjedna u kojem se održavaju kreativne radionice cirkuskih vještina. Tada  djeca i mladi od 8 do 15 godina starosti hodočaste prema Drosendorfu kako bi učila žonglirati, voditi monocikl ili izvoditi pantomimu. Uče od profesionalnih umjetnika u navedenim područjima.

Bajkoviti praznici
Ostaci utvrde Aggstein najpoznatiji je viteški dvorac u Austriji. Mjesto je upravo idealno i za djecu jer se uvijek organiziraju programi u sklopu kojih se prepričavaju stare legende, priče, ali i pokoja jeziva anegdota. Tako se organiziraju obilasci u bajkovitom kontekstu ili srednjovjekovne avanturističke igre.

Festivalski metež
Glazba, kazališni i lifestyle eventi i djeci će učiniti praznike upravo nezaboravnima. Već 40 godina Dječje ljetne igre koje se održavaju u austrijski Herzogenburg nude atraktivne sadržaje kao što su: dječje kazalište, kazalište lutaka, kreativne i razne druge radionice.

Povratak u prošlost
U Austriji postoje brojni muzeji na otvorenome, mjesta na kojima se mali i veliki kroz igru mogu vratiti u prošlost. Takvo je mjesto, na primjer, Keltendorf Mitterkirchen u Gornjoj Austriji. U vremešnoj seoskoj nastambi može se iskusiti kako su živjeli ljudi prije 2700 godina.

Kreativno čuvanje djece
U regiji Kaiserwinkl osmislili su jedan poseban način čuvanja djece: kreativne ljetne radionice. Od lipnja do rujna djeca na godišnjem odmoru mogu sudjelovati u vođenim kreativnim programima. Sadržaji su, pritom, raznovrsni: od učenja proizvodnje maslaca pa sve do proučavanja šišmiša.

Savjeti za godišnji odmor u inozemstvu

Za ljubitelje životinja

  • Imanje Firbas u Sloveniji smješteno je usred nasada bundeve, vinove loze i drvoreda krušaka.  Dozvoljeno je spavanje u sijenu.
  • U Češkoj se nudi oko 500 seoskih imanja koja nude zabavne sadržaje za cijelu obitelj.

Za istražitelje spilja

Za vodene vile

  • Na splavi ili u gumenom čamcu – brzaci rijeka Drine, Uvaca, Lima i Ibara pružit će brojna zadovoljstva avanturističkim obiteljima.
  • Aquapark Čikat na Lošinju otvoren je prije dvije godine, a krasi ga 110 metara dug tobogan.