Active Beauty
10 savjeta za low budget vjenčanje sa stilom
Tekst: Elisabeth Schmiedjell, Carolina Forstner

Lijepo i povoljno

10 savjeta za low budget vjenčanje sa stilom

Pazimo na vaš novčanik, a da to gosti na vašem vjenčanju neće ni primijetiti. Uz ove jednostavne savjete za uštedu, čak će i low budget vjenčanje biti vrhunski doživljaj. Vjenčajte se bez nepotrebnih troškova, ali sa stilom! Evo kako se to radi!

Jednostavno ne raspolažete značajnijim sredstvima jer štedite za kuću, medeni mjesec… ili jednostavno ne želite potrošiti toliko novca za jedan dan. Mnogo je razloga zašto se parovi odlučuju za low budget vjenčanje i sve ih više slijedi ovaj trend. Kako se jeftino vjenčati, a da uzvanici ne primijete ograničenje u budžetu i da vjenčanje ipak bude poseban dan?

10 savjeta za low budget vjenčanje visokog stila

1. Sastaviti popis
Dobar plan je pola uspjeha – u pravom smislu. Na samom početku popišite sve stavke vezane za vaše vjenčanje. Uz uobičajene stavke kao što su lokacija ili oprema, postoje i drugi izvori troškova koji se na početku često zaboravljaju. To su, na primjer, darovi za goste ili makeup za mladenku. Pokušajte s nekom vrstom rangiranja - koje stavke su vam neophodne ili gdje pronaći jeftinu alternativu.

2. Najbolji trenutak
Izbor datuma može imati veliki utjecaj na troškove. Glavna sezona vjenčanja uključuje mjesece od svibnja do rujna - iako je to za mnoge najtoplije razdoblje, ti su mjeseci ujedno i najskuplji. Razlog više da proširite svoje horizonte i razmislite o vjenčanju izvan sezone. U većini slučajeva ne samo da ćete jeftinije proći, nego cijela organizacija može biti posebno romantična. I ne zaboravite - uspješno vjenčanje ne ovisi o vremenskim prilikama, a pogotovo ne o godišnjem dobu.

3. Napravite webstranicu vlastitog vjenčanja
Kod većine besplatnih rješenja ne trebate nikakvu posebnu mudrost – umjesto pozivnica za vjenčanje jednostavno pošaljite link i tako uštedite na troškovima izrade i poštarine. Dodatna prednost - fotografije proslave mogu se kasnije postaviti na webstranicu i staviti na raspolaganje drugim gostima (umjesto zahvalnice).

4. Jedite, ali ne pretjerano
Ovdje nije ideja da goste zamolimo da sami donose hranu za švedski stol, premda i takav scenarij može biti alternativa low budget vjenčanjima. Suženi izbor na jelovniku može biti povoljno, ali i elegantno rješenje.

5. Kreirajte tematske napitke
I popis pića može se elegantno smanjiti. Budite kreativni pa odaberite osnovna pića čijom kombinacijom možete napraviti posebne “svadbene napitke”. Razmislite i o uvođenju paušalne tarife za svakog gosta. Jednostavno dogovorite fiksnu cijenu po osobi, a uzvanici neka piju do mile volje.

6. Manje je više i kad je o svadbenoj torti riječ
Rezanje svadbene torte klasik je bez kojeg low budget vjenčanje ne smije proći. Složene ukrase koje slastičar mora sam ručno modelirati bez problema možete izostaviti jer takvi detalji cijene dižu u nebo. U trendu su jednostavni kolači bez glazure i kiča (ali s ponekim pravim cvjetićem).

7. Umjereni flower power
Sezonsko cvijeće može vizualno podići vrijednost low budget vjenčanja. Možete uštedjeti još i više tako što ćete cvjetne aranžmane iz crkve upotrijebiti ponovno. Najbolje je zamoliti uzvanike da ih prevezu u salu. Osim toga, ne morate se ograničiti samo na ukrašavanje cvijećem - mašne od tila na autima također izgledaju vrlo šik, a djeveruše umjesto vlastitog buketa mogu dobiti mali cvjetni broš.

8. Kombinirajte dekoraciju i darove za goste
Ako neke detalje ipak ne želite izostaviti, predlažemo da razmišljate na način kako postojeće segmente iskoristiti u dvije svrhe. Tako cvjetne aranžmane na kraju svečanog događaja možete podijeliti uzvanicima. Tako ništa neće završiti u smeću, a gosti će dobiti lijepe darove. Dodatno ćete u cijelu priču unijeti ekološki prihvatljiv pristup. Alternativno, darove možete integrirati u dekoraciju na stolovima i tako vizualno "podići" uređenje prostora bez kupnje posebnih ukrasa.

9. Živa glazba samo na vrhuncu večeri
Bend uživo angažirajte samo prilikom plesa kako bi se dodatno podiglo raspoloženje. Dok su uzvanici okupirani hranom, bit će dovoljna i kakva dobra playlista. Nadalje, kod low budget vjenčanja dobra opcija je i DJ. Bit će posebno veselo kada počne ispunjavati želje gostiju.

10. Kreirajte hashtag vlastitog vjenčanja
Fotokorneri na vjenčanjima su vrlo popularni. No puno je jeftinija, a i originalnija opcija objaviti hashtag vlastitog vjenčanja uz koji uzvanici trebaju objavljivati vlastite slike na društvenim mrežama. Tako ćete u stvarnom vremenu dobiti online vjenčani album – a svatko će ga kreirati pomalo.
Savjet: bez obzira odlučite li se o kalendaru ili šalici, neke od silnih fotografija koje ovako nastanu, možete pretvoriti u vrijedne, individualne darove.