Active Beauty
Evo kako će vam uspjeti obiteljske fotografije

Proslave prigoda moraju biti ovjekovječene fotografijama iz obiteljskih albuma.

Evo kako će vam uspjeti obiteljske fotografije

Sadržaj
Osvjetljenje & odabrani trenutak
Dijeljenje & arhiviranje
Najbolje aplikacije

Svečanosti i obiteljska slavlja pružaju brojne prilike za ovjekovječenje lijepih trenutaka. No kako postići da ta obiteljska sjećanja uspiju na najbolji mogući način?

Osvjetljenje, odabrani trenutak & savjeti za slikanje panoramskih fotografija

Pravilno osvjetljenje
Bez obzira jeste li negdje na otvorenom pri danjem svjetlu ili ste, pak, na umjetnom osvjetljenju, navečer, rasvjeta ne smije zasljepljivati ni vas, jer biste tada snimali u protusvjetlu zbog čega bi se na fotografiji malo toga razaznavalo, ni vaše motive jer biste na fotografiji imali zatvorene oči. Dobro je kada svjetlo na modele pada s desne strane i kada se u njihovim očima vidi refleksija svjetlosti. To snimku čini živahnijom.

Pravi odabir trenutka
Napokon su se svi tako približili jedni drugima da stanu u sliku. Napokon djeca više ne rade grimase. Napokon svi gledaju u kameru i izgovaraju uglas: „Ptičica!“ I unatoč tomu svemu, uspijevate pokvariti fotografiju. Da biste to ipak izbjegli, oslonite ruke o koljena, bokove ili neki stabilan predmet i udahnite prije no što pritisnete gumb i napravite snimku. Ako želite još profesionalni pristup, upotrijebite stativ. Jednostavnije modele možete dobiti po niskim cijenama.

Preporuka za poklon u kakvoj prigodi: fotoknjiga, poster, kalendar ili fotoplatno uz dm fotouslugu pretvorite svoje najljepše fotografije u jedinstvene uspomene koje možete nekome i pokloniti.

Kako uspješno naslikati panoramske fotografije
Na obiteljskim fotografijama središnji motiv su ljudi. No provjerite i rubove slike prije no što započnete s fotografiranjem. Tu se rado „ušuljaju“ kante za smeće, ulični znakovi ili druge neatraktivne kulise koje je poslije u obradi fotografije jako teško ukloniti. Probajte ih izbjeći ako je to moguće ili promijenite perspektivu.

Dijeljenje & arhiviranje

Dijeljenje slika s članovima obitelji
Naravno da je praktično postavljati slike na facebook ili instagram kako bi im se tamo svi drugi članovi obitelji mogli diviti, no prije no što to učinite, morali biste se prethodno dogovoriti sa svima na slici jesu li suglasni s time da objavljujete njihove snimke. To vrijedi čak i za one situacije kada te fotografije želite podijeliti samo s odabranim osobama, kada ih želite poslati e-mailom ili ih želite pohraniti u nekom online-folderu. Ako se odlučite za posljednju opciju i napravite arhiv, onda ćete moći pohraniti fotografije u višoj rezoluciji nego na društvenim mrežama.

Sigurno arhivirajte fotografije

Zahvaljujući digitalnim kamerama, fotografiranje je danas puno povoljnije nego prije. Zato je, jasno, puno veća količina slika koju tako snimimo i prikupljamo na svojim kompjutorima i mobitelima. Unatoč tomu što nam programi poput: iPhoto, XnView MP  ili Photoshop  Lightroom omogućuju jednostavno i pregledno arhiviranje fotografija, količine podataka na našim uređajima i dalje su značajni.

No i zbog drugih razloga se preporučuje pohranjivanje fotodatoteka na vanjskim medijima  – na primjer, zbog sigurnosnih kopija. U tu svrhu možete koristiti jeftine ili besplatne online-arhive kao što su: iCloud, Dropbox, Google Fotos ili MyTuxedo – no ove medijateke sigurne su samo koliko to omogući sam pružatelj usluge. Nešto skuplja alternativa su vanjske memorije na koje se uza zanemariv trud mogu prebacivati slike preko Windows-Explorera ili Findera na Macu. Sve u svemu, ni ova rješenja nisu trajna pa se preporučuje fotografije s vremena na vrijeme prekopirati na neku drug vanjsku memoriju.

Najbolje aplikacije

Filteri i efekti:
Brojni pametni telefoni danas su opremljeni s jako dobrim fotoaplikacijama. Unatoč tomu, često se isplati pohraniti i alternativne fotoaplikacije jer imaju dodatne funkcije, postavke i filtere.
Aplikacije za androide: Open Camera, Google Kamera, Camera Zoom FX, Hipstamatic
Aplikacije za iPhone: Camera+, ProCamera, Hipstamati

Naknadna poboljšanja:

Aktualne aplikacije i programi za obradu fotografija mogu puno toga. Uza samo nekoliko klikova fotografije ispadaju savršeno.
Pixlr: uklanja crvene oči.
SKWRT: korigira perspektivu fotografije.
Snapseed: korigira boje, ima filtere i efekte fokusa.

Photoshop: može takoreći sve. Njime se na svakoj fotografiji postiže optimalan rezultat.