Active Beauty
Rashladiti stan – to se može i bez klimatizacijskog uređaja

Živjeti zelenije

Rashladiti stan – to se može i bez klimatizacijskog uređaja

Postoje brojne mogućnosti kako možemo rashladiti stan, ali mnoge od njih su skupe i štetne za okoliš. Za Vas smo pripremili brza i povoljna rješenja (za uradi sam).
Ljeto može doći - uz pomoć ovih trikova možemo ove godine ne samo rashladiti stan, već i sebe i to bez klimatizacijskog uređaja. Tako vrućina neće imati šanse.

Rashladite stan učinkovitim upravljanjem prozora

Kroz prozore dolazi većina vrućine u stan. S odgovarajućom zaštitom od sunca i planom prozračivanja možete doprinijeti sprječavanju vrućine. Ove biste stvari trebali imati u vidu.

1. Prozračivanje sa sustavom

Kad se radi o prozračivanju mišljenja se razlikuju, ali jednostavno otvaranje prozora kada više ne možete izdržati vrućinu, sigurno nije učinkovito rješenje. Kako biste rashladili svoj stan, trebali biste ga prozračivati kada vani nije tako vruće i kada u stambeni prostor zaista može prodrijeti hladan zrak. To je obično navečer, noću ili u ranim jutarnjim satima.
Ako imate stan s nasuprotno postavljenim prozorima i time je moguće napraviti propuh, može mnogo pomoći da prozračujete i preko dana. A ako u svom stambenom prostoru ne možete napraviti propuh, otvorite po mogućnosti prozore koji gledaju na vrt ili dvorište (ako postoje). Tamo je zrak većinom hladniji nego prema ulici.

2. Prijenosne rolete

Postoje brojni proizvodi koji sunce drže podalje od naših stambenih prostora i tako rashlađuju stan: sjenilo u obliku jedra, plisirane zavjese, tende i rolete su samo neki od njih. Veliki nedostatak: mnogi od njih su fiksni i ne smiju se postaviti u iznajmljenim stanovima. U tom slučaju radije nabavite plisirane zavjese za pričvršćivanje u svijetlim bojama. One se stavljaju u prozorski okvir i možete ih bez tragova vrlo jednostavno ponovno maknuti. I najbolje je: ako veličina plisiranih zavjesa odgovara i za prozore u sljedećem stanu, one se mogu i preseliti i ne morate ih iznova nabavljati.

Fake it till you make it

Rashladiti stan ljeti bez klimatizacijskog uređaja: ako je u stanu neizdrživo vruće i čini se da ništa više ne pomaže, moramo sami sebe ponekad prevariti. Postoje različite mogućnosti kako da zbunimo svoj mozak i uvjerimo ga da je prostorija za nekoliko stupnjeva hladnija.

1. Minimalističko uređenje

Zimi volimo da sve bude udobno. Pritom se ne samo toplije oblačimo, već i naš stan uređujemo ugodnije. I tu se može svašta nakupiti: mekana deka ovdje, dekoracija ondje. Kao priprema za ljeto trebali biste uredno izbaciti sve suvišne predmete iz stana. Rashladiti stan ljeti je tako mnogo jednostavnije jer minimalistički uređene prostorije automatski djeluju hladnije.

2. Hladni zidovi

Rashladiti stan na drugačiji način: boja zida može utjecati na to koliko se zaštićeno osjećamo u nekom prostoru i koliko se toplim čini sobna klima. Bojanje zidova svakih pola godine nema smisla i nije održivo. Postoje neke mogućnosti kako se taj fenomen ipak može iskoristiti: na primjer, ljeti objesite veliki poster u hladnim plavim i zelenim tonovima, ili tirkizno platno koje podsjeća na uskovitlane morske valove.

3. Rashladiti stan sa zelenim biljkama

Sobne biljke imaju ujedno i dvostruki učinak hlađenja: s jedne strane stvarni učinak jer ugljikov dioksid pretvaraju u kisik i svoju vodu za zalijevanje predaju u zrak. A s druge strane psihološki učinak jer zelena boja djeluje opuštajuće i u prostore zrači hladnije svjetlo.

Rashladite sami sebe

Rashlađivanje stana je uzaludno? Snižavanje sobne temperature na prirodan način može zahtijevati i nešto više vremena. Tijekom vrućih dana se stoga uvijek preporuča da fokus ne bude samo na sobnu klimu, već i na nas samima.

1. Isključite se na nekoliko trenutaka

Baterije za hlađenje su praktične, ali i štetne za okoliš. Njihovo punjenje često sadrži poliakrilni gel, sredstva protiv smrzavanja i konzervanse. To otežava ekološko zbrinjavanje. Dobro je da možemo sami izraditi bateriju za hlađenje: za to nam je potrebna mokra prirodna spužva koju ćemo u vrećici za zamrzavanje staviti u pretinac u zamrzivaču. Može se koristiti već nakon nekoliko sati. Preporuča se posebno s time hladiti ručne zglobove. I najbolje je: čim s led otopi, spužva se vrlo jednostavno može ponovno koristiti.

2. Pričekati i popiti čaj

Na najgoroj vrućini piti još i čaj? Da, možda ledeni čaj, ali sigurno ne topli ... ili? Ovaj trik možemo prekopirati od južnih zemalja: u Turskoj je primjerice običaj da se topli čaj pije i na temperaturama iznad 30 stupnjeva. Ali zašto bi nam to pomoglo kod hlađenja? Tijelo mora hranu i tekućinu koja mu se daje uvijek dovesti na tjelesnu temperaturu. Kod hladnih pića se mora za to potrošiti više energije nego kod toplih. Osim toga, uzimanjem toplih napitaka se proširuju krvne žile čime krv učinkovitije preuzima tekućinu. Od topline se lagano znojimo, što kožu opet ohladi.

3. Mlaki tuš

Slično načelo vrijedi i za tuš. Koliko god zvučalo primamljivo, tuširanje ledeno hladnom vodom u ljetnim danima nije nažalost prikladno za rashlađivanje. Hladna voda signalizira tijelu da se mora zagrijati i uslijed toga nam postaje još toplije. Bolje je stoga koristiti mlaku vodu.

3. Na hladnim potplatima

Ako se znojite tijekom rada od kuće ili obavljanja kućanskih poslova, možete djelovati protiv toga s rashlađujućim gelastim ulošcima. Gelaste uloške stavite kratko u hladnjak i zatim u kućnu obuću. Ljeti je najbolje nositi otvorenu obuću. I odmah ćete osjetiti olakšanje. Slično kao kod ručnih zglobova, krvne žile na stopalima nalaze se odmah ispod kože i krv koja ovdje teče može se brzo ohladiti.

Dobro je znati

Rashlađivanje stana pomoću klimatizacijskih uređaja i ventilatora troši mnogo struje i nije ekološki. Ako već imate ventilator, trebali biste ga samo učinkovito koristiti. Za razliku od klimatizacijskih uređaja, ventilatori nisu osmišljeni za hlađenje prostora. Ventilatori samo raspoređuju zrak u prostoriji, a strujanje zraka nas hladi. Stoga nema smisla i nije ekološki da pustite ventilator da radi u nekoj prostoriji u kojoj se nitko ne nalazi.