Active Beauty
Od otpatka do recikliranja: Kako 6 “Re”-ideja pomažu

Malo je puno

Od otpatka do recikliranja: Kako 6 “Re”-ideja pomažu

Kada biste mogli, rado biste popravili stari mikser ili bicikl? Super, jer mogućnosti su na vidiku. Otkrit ćemo vam kako ovih šest „Re“-ideja u vezi recikliranja naš svijet čine boljim.

6 Pojmova za održiv život

Sljedećih 6 pojmova stoje za održiv život, ciljano rukovanje resursima i na kraju krajeva za to što možemo učiniti kako bismo naš svijet učinili boljim.

 

1. Refuse – zabraniti

Najbolje smeće je ono koje uopće ne nastane. Kako je to moguće? Tako što dobro razmislimo što preuzimamo, kupujemo, nosimo kući. Tko svoj dom zamisli kao hram, u koji smije ući samo malo posebnih i pogotovo održivih stvari, ubuduće će reklamne poklone i stvari na rasprodaji izbjegavati. A one stvari koje ne pronađu kupca će se vremenom prestati proizvoditi.

 

 

2. Reduce – smanjiti

„Dosta“ je magična riječ. To je suprotno od „Više“ sa kojim smo mnogi odrasli. Kada shvatimo da “više” na duži period nije dobra ideja i da to kvari svijet, o svakoj namjeri kupovine ćemo detaljno razmisliti. Tada ćemo često ustanoviti da nam to zapravo nije potrebno i da to možemo iznajmiti ili kupiti polovno. Nekada ćemo shvatiti kako je lijepo što imamo više prostora i manje stvari.

3. Reuse – ponovno iskoristiti

Poznata nam je ideja višestrukih pakiranja. Oprati, ponovo upakirati, ponovo iskoristiti – time štedimo resurse. Ali tu još uvijek nije kraj. Sa malo kreativnosti u našem kućanstvu otkrivamo puno toga što se može drugačije iskoristiti. Stara krpa sa rupama? Lako može postati maramica za bebu (nema štetnih materijala, jer se više puta oprala), a od lijepe i prazne konzerve postaje lijep dio za lampu. Mnogo upcycling-ideja je u međuvremenu dostupno besplatno na internetu.

 

4. Repair – popraviti

Pa, rado bismo, kada bismo mogli, popravili stari mikser, iPad, bicikl … Ništa nije dobro kao odlučnost. Posjetiti ili čak i osnovati Repair-Kafiće i u svome okruženju potražiti spretne ljude ili poboljšati radnju gdje se stvari mogu mijenjati. Također, jako je korisno ako se kupuju isključivo stvari, koje se mogu lako popraviti.

 

5. Recycle – ponovno iskoristiti

Stara pakiranja rastopiti i od istih napraviti nova je genijalno, ali to nažalost uspijeva samo kod malog dijela našeg smeća od plastike. dm zahvaljujući novim tehnologijama u ponudi ima razna pametna reciklirana pakiranja 

 

6. Rethink – razmisliti

Nakon što ste se neko vrijeme bavili ovom temom, to radite automatski i drugim očima gledate na prekrasan, šareni svijet konzumerizma. Uostalom, sve se mora proizvesti i kasnije ponovno zbrinuti. Dobar korak je poželjeti zajedničke aktivnosti umjesto novih stvari za rođendan.