Active Beauty
Pravilno čistiti i uštedjeti vrijeme: donosimo pravi način

Uz dobru organizaciju, pravi redoslijed i naše savjete brzo ćete obaviti čišćenje.

Pravilno čistiti i uštedjeti vrijeme: donosimo pravi način

Kažu da zaista postoje: osobe kojima je zabavno i koji su dobre volje pri čišćenju i koje do najsitnijeg detalja stan očiste u najkraćem roku. Ali postoje i one druge. I one znaju: Kućanski poslovi neće se sami od sebe riješiti – ni na proljeće ni na Božić. Ali tko pravim redoslijedom čisti, brže je gotov i postići će dugotrajno sjajan rezultat. Tako ostaje više vremena za zaista bitne stvari! Primjerice, kako biste naučili meditirati ili se mogli igrati s djecom.

I još jedan savjet: Sve može biti zabavno ako uz to upalimo omiljenu glazbu! A s nekoliko kapi mirisnog ulja u mirisnoj svjetiljci ili vodi za pranje još će poletnije biti.

Pravilno čistiti? Savjeti za uredan stan

  1. Razvrstavanje i oslobađanje prostora

Ako sustavno pristupate zadatku, brže ćete biti gotovi i učinkovitije ćete raditi. Počnite s pospremanjem i uklonite sve što bi Vam moglo stajati na putu. Jer čišćenje je moguće samo na slobodnim površinama. Zato prije nego krenete, oslobodite prostoriju od kojekakvih sitnica i najbolje odmah velikodušno razvrstajte sve. Ako si predočite da Vam onda ostaje puno mjesta za svježe cvijeće i dekoraciju, lakše će Vam pasti eliminacija.

  1. Pravilno čistiti: Redoslijed glasi od gore prema dolje

Zatim krenite s radom spuštajući se od gore prema dolje: Krenite s površinama stolova i polica i pritom brišite samo u jednom smjeru kako se prašina i klice ne bi samo raširili posvuda. A važno je i da sredstvo za čišćenje stakla nakapa na već oribani pod. Ako čistite prostoriju po prostoriju, preporučuje se koristiti sredstva prikladna za različite površine. Inače su sasvim dovoljna četiri sredstva za čišćenje: jedno sredstvo za čišćenje s octom, jedno univerzalno sredstvo za čišćenje, jedno abrazivno sredstvo i jedno sredstvo za čišćenje WC-a. Kod posebno tvrdokornih mrlja na ogledalima i prozorskim staklima eventualno posegnite još i za sredstvom za čišćenje staklenih površina. Ako ste možda u žurbi, usisavač će zamijeniti brisač podova i vlažne univerzalne maramice će za tren ukloniti prašinu i prljavštinu.

Savjet: Spužve za kuhinju i kupaonicu te krpe od mikrovlakana za površine stakla, ogledala, i metala najbolje je imati na zalihi kako bi u slučaju potrebe bili odmah dostupni. Oprez: Visokosjajne površine radije nemojte čistiti krpom od mikrovlakana jer tkanina može ostaviti sitne ogrebotine na površini.

  1. Razlikovanje prema površinama

Alternativno stan možete očistiti i prema segmentima: prvo sve pločice, onda sve staklene površine i za kraj podove. Tako ćete svakoj temi čišćenja pristupiti samo jednom, što bi moglo povećati motivaciju. Kako se prljavština i klice ne bi prenosili iz sobe u sobu, radije koristite previše nego premalo različitih spužvi i krpa (primjerice u različitim bojama).

Savjet: Ako je nešto jako zaprljano, više ćete postići temeljitim čišćenjem i ribanjem nego li različitim sredstvima za čišćenje. Posebice agresivna higijenska sredstva radije koristite samo ciljano jer se time čuvaju zdravlje i okoliš.

  1. Brzinsko čišćenje za ljenjivce

Ako niste obožavatelj višesatnog čišćenja, onda je „brzinsko čišćenje“ pravo rješenje za Vas. To znači: Svaki dan nekoliko minuta ciljano obavljate određene zadatke kako biste dugoročno imali uredan stan. Uložiti svaki dan dodatno vrijeme može zvučati naporno na duge staze, ali kada se jednom integrira u rutinu – zaista se brzo obavi. Veliki nedostatak: Nekoliko minuta dnevno nije dovoljno za kompletno i temeljito očišćen stan. Jednom mjesečno ipak bi, dakle, trebalo odraditi veliko čišćenje. Hoćete li se na kraju odlučiti za intenzivnu verziju ili svakodnevni program, ne igra nikakvu ulogu. Važno je samo razviti rutinu. Onda s vremenom neće biti samo lakše, nego zasigurno i učinkovitije!