Active Beauty
Opekline od sunca? Sve što morate znati

Što zaista pomaže

Opekline od sunca? Sve što morate znati

Koža žari, a ljutnja je velika: Joj, opekline od sunca! Kod kojih kućanskih sredstava treba pripaziti i što zaista pomaže.

Jedan dan na suncu nam može toliko goditi – ali nam, nažalost, i nanijeti velike bolove. I to onda kada opet jednom nismo ozbiljno shvatili zaštitu od sunca i mazanje kremom.

Opekline od sunca: Jednom kada su tu, najradije biste ih se čim prije riješili. No, nije tako jednostavno. Kod kojih kućanskih sredstava treba pripaziti i što brzo i učinkovito pomaže kod opeklina od sunca? Razjasnili smo najčešća pitanja o opeklinama od sunca.

Opekline od sunca: odgovori na najčešća pitanja

Zašto dobijemo opekline od sunca?

Naravno: Ako se prema svom individualnom tipu kože predugo pržite na suncu ili se ne zaštitite dovoljno, dobit ćete opekline od sunca. Intenzivno UV zračenje uzrokuje oštećenja na koži koja tijelo nakon određenog vremena više ne može izjednačiti vlastitim mehanizmima za oporavak. Crvenilo nastaje zbog proširenih krvnih žila – uobičajena reakcija na upale. Medicinski gledano opeklina od sunca je samo opeklina.

Koliko dugo traju opekline od sunca?

Ako ste predugo boravili nezaštićeni na suncu, onda često nakon tri sata možete vidjeti prvo crvenilo. Vrhunac tegoba dosegnut je nakon otprilike 24 do 36 sati, a nakon 48 sati opekline od sunca počinju pomalo slabiti. Može potrajati do dva tjedna dok u potpunosti ne nestanu.

Koliko su opasne opekline od sunca?

Jednom kada su naporne tegobe iza nas, često brzo zaboravimo na opekline od sunca. To nažalost ne vrijedi za našu kožu jer ona je prilično zlopamtilo. Činjenica jest: Svaka opeklina od sunca oštećuje našu kožu i svaka pojedinačna opeklina od sunca pridonosi riziku dugotrajnih kožnih oboljenja. Zato je najvažnije i dalje: savjesna zaštita od sunca i kompletno izbjegavanja opeklina od sunca. Posebno kod djece!

Sprečavanje opeklina od sunca: Kako se pravilno zaštititi od sunca?

Pravilna zaštita od sunca u biti je vrlo jednostavna – uz ova 3 pravila:

Pravilo 1: Krema, krema, krema! Koristite kremu za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom – najbolje tijekom cijele godine. Dobro se namažite kremom i u redovitim razmacima osvježite zaštitu.

Pravilo 2: Izbjegavajte direktno podnevno sunce od 11 do 15 sati.

Pravilo 3: Zaštitite svoje tijelo dodatno pokrivalima za glavu i laganom odjećom.

Liječenje opeklina od sunca: Jesu li kućanska sredstva prikladna?

Na internetu kruži bezbroj savjeta s kućanskim sredstvima kojima bi se brzo trebale ublažiti tegobe od opeklina od sunca. No, budite oprezni s, primjerice, oblozima sa svježim sirom ili jogurtom: Bakterije u mliječnim proizvodima čak mogu dodatno pojačati upalnu reakciju kože.

A povrh toga: Ako svježi sir ostane toliko dugo na koži da se kompletno sasuši, samo će se vrlo teško ponovo moći odstraniti. I druga kućanska sredstva poput jabučnog octa mogu dodatno nadražiti kožu oštećenu suncem. Ne upuštajte se u nikakve eksperimente i radije se oslonite na sljedeće savjete:

Brz način rješavanja opeklina od sunca: Što zaista pomaže?

Najvažnije: Reagirajte kod prvih znakova te se odmah sklonite sa sunca! Ako Vas je uhvatilo, svojoj ćete koži u zacjeljivanju pomoći uz ove savjete.

 1. Hlađenje

  Hlađenje je iznimno važno za izgorjela mjesta na koži. Ono ublažuje bolove i sprječava upale. Ali pripazite: Kod pretjeranog hlađenja prijeti opasnost od ozeblina! Hladni oblozi i led direktno na izgorjelu kožu su nedopustivi. Bolje opcije su tuširanje mlakom vodom ili oblozi s hladnom vodom.

 2. Voda

  Opekline od sunca iz tijela izvlače puno tekućine. Stoga molimo puno, puno tekućine piti! Unosom vode se ponovno pokreće regeneracijski proces kože. Izvana pomaže i protuupalni sprej s termalnom vodom u zbrinjavanju izgorjelih mjesta na koži.

 3. Ljekovite biljke

  Aloe vera, arnika, neven, kamilica i ostali – priroda nam pruža toliko toga što nam može pomoći kod regeneracije opeklina od sunca. 

 4. Cink

  Cink ublažava upalu i potiče brže popuštanje opeklina od sunca – svejedno je li u obliku masti ili tableta. Cink doista pomaže koži i prije odlaska na sunčanje: On presreće slobodne radikale koji se otpuštaju UV zračenjem te time može doprinijeti zaštiti od raka kože.

 5. After sun

  Klasik: losioni, kreme i gelovi poslije sunčanja. Oni koži pružaju obilatu hidrataciju, ugodno hlade i zbog svojih vrijednih sastojaka imaju protuupalno djelovanje. After sun proizvodi često sadrže i vitamine, minerale i aminokiseline koji koži pomažu u regeneraciji i potiču rast novih stanica.

Naši su savjeti prikladni za blage do umjerene opekline od sunca. Kod težih slučajeva s mjehurićima, jake glavobolje ili mučnine obavezno biste trebali potražiti pomoć liječnika.

Prije sunčanja

Sprej za sunčanje sa zaštitnim faktorom 30

sundance transparentni sprej za sunčanje

Potražite u dm online shopu 

Vodootporno mlijeko za sunčanje

Green mlijeko za sunčanje

Potražite u dm online shopu 

Za osjetljivu kožu

Med Ultra Sensitiv sprej za sunčanje

Potražite u dm online shopu 

Nakon sunčanja: After Sun-proizvodi 

Za intenzivnu hidrataciju

Aloe vera gel poslije sunčanja

Potražite u dm online shopu 

Za lice i dekolte

Intesiv fluid poslije sunčanja

Potražite u dm online shopu 

24 satna hidratacija

Losion poslije sunčanja

Potražite u dm online shopu