Active Beauty
Intervalni post: Zašto su stanke od jela dobre za nas

Oslobađam li intervalnim postom svoj duh? Ne samo to.

Intervalni post: Zašto su stanke od jela dobre za nas

Danas jedemo, sutra postimo – i prekosutra smo zdravi? Ne skroz, ali otprilike se može reći. Različiti oblici intervalnog posta sada se već smatraju zaštitom od civilizacijskih bolesti, govori liječnica i autorica stručnih tekstova Petra Bracht („Intervallfasten für ein langes Leben – schlank und gesund“ (Intervalni post za dug život – vitki i zdravi), naklada GU-Verlag) i mogu već ublažiti manje postojeće bolesti.

Zašto je intervalni post učinkovit? Jer se na taj način naše tijelo dulje može u miru „popravljati“. I naše zalihe masti počinju se otapati već nakon 12 sati posta te se pretvaraju u molekule masnih kiselina, još i znanih kao ketoni.

Oni osiguravaju opskrbljivanje organa i mozga energijom čime se aktivira naša sposobnost razmišljanja i potiče stvaranje serotonina, što je dobra osnova za dobro raspoloženje. Doba intervalnog posta prema Petri Bracht je mentalno najjasnija faza u danu: „Naše tijelo može energiju koja je inače potrebna za probavu staviti na raspolaganje kreativnosti, pažljivosti, procesima produbljivanja samosvijesti ili za situacije učenja i koncentrirani rad.“ Rješenje za nemirnu školsku djecu? Nažalost, ne – tek nakon puberteta je preporučeno postiti. Ali jasno „da“ za sljedeće: (Intervalni) post oslobađa (također i) naš duh – i navodno potiče postizanje spiritualnih visina.

 

Kako funkcionira intervalni post

Jednostavno je: Poanta intervalnog posta je – u usporedbi s dugotrajnim postom – jednostavna promjena i brzo privikavanje. Zdravi ljudi mogu krenuti bez priprema ili liječničkog nadzora. Za prijelaz je kod omjera 16:8 dovoljna stanka od jela od 12 sati. Dnevno se povećava za jedan sat.

Zaokruženo: Liječnica Petra Bracht ipak preporuča „pratnju“ u obliku dovoljnog kretanja, svježih biljnih namirnica i (kod 16:8) uzimanje otprilike dvije litre tekućine kao što je voda ili zeleni čaj u fazi posta – gutljaj po gutljaj kako ne biste preopteretili crijeva.

Fleksibilno: Ako postite u omjeru 16:8 (s pauzom od 20 do 12 sati), navečer ponekad slobodno smijete objedovati i nakon 20 sati te fazu objedovanja idućeg dana onda započinjete kasnije.

 

Metode intervalnog posta

Dnevni ritam – s metodom 16:8

Svakodnevno smijete jesti unutar razdoblja od osam sati, a nakon toga 16 sati je pauze. Ovo se postiže preskakanjem večere ili doručka. Tko može, napravit će pauzu i od 20 sati.

Dvodnevni ritam – prema metodi 1:1- ili metodi 10u2

Danima „jedinice“ papate, a danima „nule“ samo je malo dozvoljeno ili čak ništa osim tekućine. Što sve samo možete raditi tim danima umjesto kupnje, kuhanja i pranja suđa!

Tjedni ritam – metoda 5:2

Pet dana jedete, dva dana se suzdržavate ili smanjujete na 500 kalorija. Praktično ovdje: Dva dana posta ne moraju slijediti jedan za drugim niti moraju biti uvijek istim danima u tjednu.

 

Savjeti o prehrani i njezi vezano uz temu posta

Michaela Gratzer voditeljica je dm prodavaonice i dm frizerskog studija u Grazu-Mariatrost. Ona je obrazovana farmaceutsko-komercijalna asistentica i diplomirana pedagoginja za bilje.

  •  „Bez obzira na koji način postili, puno tekućine pritom je glavno pravilo. Pića ne bi trebala sadržavati šećer. Alternativa mineralnoj vodi je voda s limunom i đumbirom: Đumbir pobuđuje duhove i potiče metabolizam, dok svježi limun ima bazično djelovanje i vitamin C osnažuje imunološki sustav. Ili posegnite za čajem kao što je Đumbir Limun marke YOGI TEA. Obogaćen mentom, crnim paprom, sladićem i limunskom travom k tome će Vas i dobro ugrijati i potaknuti probavu.
  •  „Nakon duge stanke od jela preporučam konzumaciju laganog toplog obroka. Za doručak je prikladna bazna balansna jutarnja kaša marke dmBio s vrijednim sastojcima. Pahuljice prosa donose cink kojim se može regulirati kiselinsko-bazna ravnoteža, puno željeza i magnezija koji pomaže pri otklanjanju stresa. Bezglutensko brašno od heljde opskrbit će tijelo B vitaminima, a jestivi šiljevi bogati vlaknima potaknut će probavu. Ako kašu pripremate s toplim napitkom od badema natur marke dmBio, dobit ćete ukusnu vegansku varijantu doručka.“
  •  „Bazne kupke su blagodat kod svih vrsta posta! Ležanjem najmanje 40 minuta u kadi s temperaturom vode od oko 36 stupnjeva moguće je izlučivanje toksina preko kože. Bazična sol za kupanje marke MIVOLIS sa soli s Himalaje kombinirana dragim kamenjem malahit ukazuje pH vrijednost od 8,5 do 9,5 čime koža postaje posebno mekana.“