Active Beauty
Uskrsna užina na osviješten način: 2 ideje za vegetarijanske recepte
Tekst: Anita Freistetter, Harald Wieser

Jedite zdravo

Uskrsna užina na osviješten način: 2 ideje za vegetarijanske recepte

Ove godine na jelovniku je vegetarijanska uskrsna užina. Nakon perioda posta konačno možete uživati u ukusnoj hrani.
Donosimo vam dvije ideje za vegetarijanske recepte za Uskrs. Potpuno su u duhu osviještene, zdrave prehrane, ali i dalje ispunjavaju uvjet kako bi vam uskrsna užina ostala u pamćenju.

Recept za uskrsnu užinu za biskvit od prosa i skute

Vrijeme pripreme: cca 20 minuta plus 45 minuta pečenja

Sastojci za 1 veliku zdjelu za pečenje:

o 140 g prosa
o 400 ml napitka od badema
o 50 g badema
o 2 jušne žličice meda
o 1 paket Bourbon vanilin šećera
o 3 kruške
o 1 kg nemasne skute
o 5 jaja
o 1 jušna žlica cimeta
o 1/2 jušna žlica pimenta
o 1/2 jušna žlica muškatnog oraščića
o 1 prstohvat kardamoma
o 1 prstohvat mljevenog đumbira
o 1 prstohvat mljevenih klinčića

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U lonac stavite proso, napitak od badema i vaniliju. Kratko prokuhajte i kuhajte 10 minuta na srednjoj vatri. Procijedite i pustite da se malo ohladi.
  2. Odvojite jaja. Mikserom umutite žumanjke zajedno s medom dok ne postanu pjenasti. Dodajte cimet, piment, kardamom, đumbir, klinčiće i muškatni oraščić i promiješajte da se sjedine. Umiješajte skutu i proso.
  3. Bjelanjke dobro izmiješajte i umiješajte ih u smjesu. Ulijte tijesto u zdjelu za pečenje. Kruške narežite na debele komade i rasporedite ih u zdjeli. Pecite u pećnici 45 minuta.
  4. Bademe sitno nasjeckajte, pospite po biskvitu i jedite dok je jelo još toplo.

Vegetarijanska uskršnja rolada za uskrsnu užinu

Vrijeme pripreme: 80 minuta

Sastojci za 4 osobe:

o 300 g basmati riža
o 2 jušne žlice ulja za prženje
o 300 ml temeljca od povrća (bez kvasca)
o 150 g zobenog vrhnja za kuhanje (alternativno sojino vrhnje za kuhanje)
o 1 crvena paprika
o 200 g gljiva
o 1 glavica kupusa
o 2 glavice luka
o 200 g Gouda sira
o 2 jaja
o 1 jušna žlica škrobi
o 1 snop vlasca
o 1 prstohvat soli
o 1 prstohvat bibera
o kuhinjski konac

Priprema:

  1. Skuhajte rižu. Očistite, operite i sitno narežite papriku. Gljive obrišite suhom krpom i grubo nasjeckajte. Naribajte Gouda sir, a vlasac operite, osušite i narežite na male komadiće. Odvojite 2 jušne žlice vlasca.
  2. Narezanu papriku, šampinjone, Gouda sir i vlasac pomiješajte s rižom i jajima. Začinite sa soli i biberom. Skinite 8 većih listova kupusa, operite, osušite i prokuhajte u kipućoj slanoj vodi oko 5 minuta. Dobro ocijedite i poravnajte debele dijelove.
  3. Na listove namažite punjenje od riže. Rubove preklopite prema unutra, listove zavijte i zavežite kuhinjskim koncem.
  4. Luk sitno nasjeckajte. Zagrijte ulje i popržite rolade dok ne porumene. Dodajte luk i pržite ga zajedno s roladama. Prelijte temeljcem od povrća i vrhnjem. Poklopite i pirjajte na laganoj vatri cca. 15 minuta. Zatim izvadite rolade i ostavite ih na toplom.
  5. Kako bi se umak stvrdnuo pomiješajte škrob s 2 žlice vode, dodajte u umak i prokuhajte. Začinite sa soli i biberom.
  6. Na kraju stavite rolade u umak i prelijte preostalim vlascem