Zamislite da stojite pred ogledalom, nenašminkani i goli, i mislite: “Aha, pa to sam ja.” Prihvaćate se bez osuđivanja, bez kritiziranja, ali i bez odobravanja. Ovako biste metaforički mogli gledati na samoprihvaćanje.

Sa psihoterapeutkinjom, mag. Heidemarie Eder ulazimo dublje u temu i učimo kako naučiti prihvaćati sebe i što pomaže ako ne uspijete prihvatiti sebe i postati sretni.

Gospođo mag. Eder, što znači samoprihvaćanje?

Sposobnost da prihvatite sebe onakvima kakvi jeste: sa svim svojim vrlinama i slabostima, uspjesima i pogreškama. Oni koji prihvaćaju sebe mogu se nositi s vlastitim pogreškama i neuspjesima, ne obezvrjeđuju se i ne osuđuju se – ukratko, mogu postati sretni u svom životu. Samoprihvaćanje znači razumijevanje sebe i učenje iz negativnih iskustava bez obeshrabrenja.

Je li samoprihvaćanje ključ za sreću?

Samoprihvaćanje je važan aspekt osobnog razvoja. Pomaže izgraditi zdrav odnos sa samim sobom i voditi samoodređen, ispunjen život.

Zašto je mnogima toliko teško prihvatiti sebe?

Živimo u društvu koje zahtijeva visoku razinu prilagodbe i postignuća. Od nas se traži gotovo nedostižan tjelesni ideal i vječna mladost. Naše društvo nije baš tolerantno prema pogreškama i uključuje školski sustav koji se fokusira na nedostatke umjesto na prednosti. Ove vrijednosti su nam usađene od malih nogu tako da ih internaliziramo, a da ih nikada ne preispitujemo. Rečenice poput:

  • "Nisi dovoljno dobar."
  • "Nisi to zaslužio."
  • "Nitko te ne voli takvu kakva jesi."
  • „Predebeo si, nesportski si tip, lijen si itd.“ otkrivaju unutarnjeg pokretača i kritičara koji nas sprječavaju da prihvatimo i volimo sebe. Naravno, to nas onemogućuje da postanemo sretni.

Kako se samoprihvaćanje razlikuje od ljubavi prema sebi?

Samoprihvaćanje je preduvjet i osnova ljubavi prema sebi. Samoprihvaćanje omogućuje priznavanje vlastitih nesavršenosti i ušutkavanje unutarnjeg kritičara. Ljubav prema sebi nadilazi prihvaćanje i uključuje dobronamjeran, suosjećajan stav prema sebi – u kombinaciji s brigom o sebi, osobito u teškim okolnostima.