Što je jaz orgazma i što mu je uzrok?

Jaz orgazma znači da je vjerojatnost da će žene doživjeti orgazam tijekom seksa znatno manja od muškaraca. U znanosti je uvriježen engleski naziv za ovu pojavu, “gender orgasm gap”, dokazanu u nekoliko studija. Prema opsežnom istraživanju Sveučilišta Chapman u Orangeu, u Kaliforniji iz 2017. godine, 95 posto muškaraca redovito doživljava orgazam te samo 65 posto žena. Zašto je to tako?

Koji su mogući uzroci jaza orgazma i praktični savjeti

1. Jaz orgazma: zadovoljenje muškarca na prvom mjestu

U društvu se još uvijek često stvara dojam da je zadovoljenje muškaraca tijekom seksa prioritet, za što je, na primjer, zaslužna pornografija. Lako i sami možete biti pod tim dojmom, zbog čega i u vašoj sobi pažnja može biti usmjerena na zadovoljstvo muškarca. Što možete učiniti kako biste osigurali više ravnopravnosti u krevetu?

Savjet stručnjaka: vaše zadovoljstvo treba biti jednako važno kao i zadovoljstvo druge osobe. To je jedini način da u spolnom odnosu postignete puno poštovanje. Da biste bolje upoznali svoje seksualne potrebe, prvi korak je dopustiti si da svjesno percipirate svoju želju za seksualnošću i učinite nešto dobro za sebe – na primjer masturbacijom. Kada je riječ o spolnom odnosu u vezi, sve više pažnje posvetite adekvatnom zadovoljenju vlastitih potreba. Ako to nije slučaj, recite to svome partneru. U početku će vam možda biti jako teško, no postat će lakše kada shvatite da je metoda učinkovita. Stručnjakinja u nastavku daje savjete kako voditi intimne razgovore.

2. Jaz orgazma: ženski sram od masturbacije kao uzrok

Drugi mogući razlog za jaz orgazma: masturbacija se dugo vremena smatrala normalnom za muškarce, ali je bila tabu-tema za žene. Premda se to postupno mijenja, neke se žene još uvijek boje stupiti u intiman odnos same sa sobom. Posljedično mogu slabije od muškaraca poznavati svoje erogene zone i seksualne potrebe.

Što pomaže? “Otkrijte sebe, eksperimentirajte sa svojim tijelom i dopustite si zadovoljstvo samozadovoljavanja”, preporučuje seksualna terapeutkinja. Možete čak istrenirati vlastitu sposobnost doživljaja orgazma. "Masturbacija gradi neuronske veze u mozgu koje omogućuju zadovoljstvo, što može dovesti do orgazma." Korištenje seksualnih igračaka – bilo s partnerom ili bez njega - može potaknuti ugodu pri otkrivanju vlastitog tijela.

3. Koncentracija na vaginalno zadovoljenje vodi do jaza orgazma

Žene su često vaginalno stimulirane tijekom seksa, što za mnoge može biti prilično zadovoljavajuće.

“Put do ženskog orgazma vodi preko klitorisa”, objašnjava seksualna terapeutkinja – iako se o toj kontroverznoj temi već desetljećima raspravlja. Međutim, svijest o ženskom klitoralnom orgazmu često izostaje i može biti razlogom za izostanak orgazma. Zašto? Kod dječaka i mladića penis je vrlo osviješten i često se na njega gleda kao na "ukras". S druge strane, djevojke i mlade žene često odrastaju s „obezvrijeđenim“ genitalijama. Nije društveno prihvatljivo da koketiraju skrećući pažnju na svoje genitalije. “Tako klitoris ne može postati centrom užitka kakav, u biološkom smislu, jest”, objašnjava seksualna terapeutkinja.

Što pomaže? Osvijestite ovu neravnotežu, kao žena, bez srama se okrenite vlastitom klitorisu i usmjerite tijekom seksa pažnju na zadovoljstvo klitorisa.

Jaz orgazma: stres u svakodnevnom životu kao mogući uzrok

Muškarcima je seks često sredstvo za oslobađanje od stresa. Ženama je potrebna zona u kojoj stresa nema, kako bi im porasla seksualna želja. Osim toga, često su opterećene poslom, obitelji ili brigom za bližnje. “Kad ste napeti, nevjerojatno je teško prepustiti se dodiru druge osobe”, objašnjava seksualna terapeutkinja. Stres može pridonijeti jazu orgazma na dva načina.

Savjet seksualne terapeutkinje: pokušajte se oraspoložiti za intimnost udvoje. "Okupajte se u vrućoj kupki, pustite opuštajuću glazbu ili idite u ležernu šetnju."

4. Strah od razgovora o seksu pridonose jazu orgazma

O seksualnosti se često premalo govori. Što vam pričinjava zadovoljstvo? Što druga osoba voli? Što oboje želite? Osobito je ženama često teško izraziti što im je potrebno tijekom seksa.

To se također može promijeniti: steknite naviku zajedničkog maženja nakon seksa u svojoj vezi. Ova intimna situacija dobar je i siguran prostor za to. Recite što vam se svidjelo, što vam je manje ugodno i što priželjkujete. Ovo može biti teško, osobito na početku. Seksualna terapeutica savjetuje: “Svjesno se ohrabrite i započnite razgovor. Tako možete samo biti na dobitku." Još jedan savjet: "Komunicirajte u porukama koje uključuju vas - na primjer: „Želim“ ili „Sviđa mi se“.

Je li jaz orgazma precijenjen – može li i seks bez orgazma biti uspješan?

Praćen orgazmom ili ne, seks se prvenstveno odnosi na osjećaj zadovoljstva i uživanje u intimnosti. Orgazam ne bi trebao biti krajnji cilj, a ključna riječ je polagan seks. Što se više usredotočujete na orgazam tijekom seksa, javlja se veći pritisak. Jednako je važno znati da kod žena osjećaj zadovoljstva ovisi i o ciklusu. Hormoni određuju hoće li dani za vrijeme mjesečnice biti više ili manje ugodni. Osjećaj zadovoljstva također se može promijeniti s menopauzom.

Ima i žena kojima orgazam nije odviše važan. “Mnoge mi žene kažu da, premda je orgazam lijep, jednako uživaju u onom što dolazi prije njega”, kaže seksualna terapeutkinja. I savjetuje: “Seksualnost je više od pukog doživljavanja orgazma. To je dodir, osjećaj i intenzitet. Ako dođe do vrhunca – odlično, ako ne, seks i dalje može biti vrlo ispunjen i zadovoljavajući.”