Active Beauty
Domaći pesto: naša 3 omiljena ljetna recepta

Brzo & dobro

Domaći pesto: naša 3 omiljena ljetna recepta

Kremast i ljut pesto – to se traži! Pesto u prijevodu znači "pire" jer u pripremi se u pravilu ništa drugo i ne događa sa sastojcima nego se pretvaraju u pire. Recept za domaći pesto zvuči jednostavno. Uz klasični “pesto genovese” postoji bezbroj drugih varijanti ovog pikantnog umaka. Za ovu prigodu poslužili smo šareni trio pesta od paprike, cikle i rukole. Zabavite se kuhajući!

Domaći pesto: tri okusa ljeta u staklenci

1. Pesto od paprike: sastojci za 4 porcije

Priprema pesta od paprike

1.  Priprema sastojaka
Zagrijte pećnicu na 220°C s opcijom rada donjeg i gornjeg grijanja. Paprike očistite, prerežite na pola i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 °C 15-20 minuta dok ne potamne i ne počnu se stvarati mjehurići. Izvadite i ostavite da se ohlade.
2. Priprema pesta od paprike
Indijske oraščiće kratko popecite u uljem premazanoj tavi. Papriku, indijske oraščiće i sir začinite solju, paprom i prstohvatom čilija u prahu pa ručnim mikserom pretvorite u pire. Postupno dolijevajte maslinovo ulje dok ne postignete željenu gustoću.


2. Pesto od rukole: sastojci za 4 osobe

Priprema pesta od rukole

1. Priprema sastojaka
Pinjole ispecite u uljem premazanoj tavi.
Rukolu operite, dobro protresite i krupno nasjeckajte.
2. Priprema pesta od rukole
U usku posudu dodajte rukolu, pinjole, oguljene režnjeve češnjaka i parmezan te izradite štapnim mikserom. Postupno dodajte i maslinovo ulje radi postizanja kremaste mase. Posolite i popaprite.


3. Pesto od cikle: sastojci za 4 osobe

Priprema pesta od cikle

1. Priprema sastojaka
Ogulite i sitno nasjeckajte pinjole i češnjak.
Ciklu narežite na kockice. Orah nasjeckajte.
2. Priprema pesta od cikle
Sjeckane orahe s ciklom i češnjakom stavite u usku posudu i sitno sjedinite mikserom. Postupno dodajte maslinovo ulje. Začinite po ukusu solju, paprom i balzamičnim octom.


Domaći pesto: korisne informacije

  • Ako više volite biljnu verziju, sir jednostavno zamijenite istom količinom pahuljica kvasca ili upotrijebite veganski parmezan.
  • Pripremljen umak ulijte u sterilne staklenke, prelijte s pola centimetra maslinovog ulja i zatvorite. Čuvan u hladnjaku, domaći pesto trajat će oko 14 dana.