Orah: šest zanimljivih činjenica o ovoj supernamirnici

1. Čini nas pametnijim

Većina vas zna da su orašasti plodovi važni za produktivnost našeg mozga. Ali orah ima još veću moć - on očito pomaže u kritičkom razmišljanju i rasuđivanju. Na to upućuje jedna studija koja je 2018. godine provedena na sveučilištu Andrews University u Berrien Springsu u saveznoj državi Michigan. Zato prije sljedeće izazovne rasprave slobodno pojedite nekoliko oraha!

2. Dobar je za figuru

Orah sadrži puno masnoće, ali doista nas može učiniti vitkima umjesto debljima. Kako je to moguće? Orasi će nas odlično zasititi te će svojim savršenim hranjivim sastojcima (puno proteina, visok udio vlakana, malo ugljikohidrata) zakočiti navalu velike gladi. Po danu se preporučuje šaka orašastih plodova (25 grama) koji nisu posoljeni, prženi, a preferirano je da su domaći. Uvrstite ovu supernamirnicu u svoje zdrave navike.

3. Ukusno diljem svijeta

Bilo u obliku zrnatog kruha s orašastim plodovima ili u prhkoj savijači s orasima – ova domaća supernamirnica pravi je multitalent u kuhinji, i to ne samo kod nas. U Libanonu postoji pikantna krema od paprike naziva mouhammara koja se tek dodatkom oraha pretvara u ukusni, zrnati namaz. Ovo koštunjavo voće popularno je i kao pesto ili tart. U Sloveniji se orasi koriste za slojevitu savijaču naziva „prekmurska gibanica“. Jako ukusno ...

4. Održava nas zdravim

Osobe s visokim krvnim tlakom profitiraju od svakodnevnog grickanja oraha jer upravo orasi mogu smanjiti krvni tlak.

5. Ima povijest

Već u doba antike se stablo oraha smatralo simbolom plodnosti. I njemački pojam „Polterabend“ (slavljenička večer uoči vjenčanja) potječe od oraha: navodno se mladenkama tu večer bacalo košaru s orasima kroz spavaću sobu – za blagoslov djecom.

6. Dobro je znati

Grebanje u grlu? Svrbež u nepcu? Ako osjetite takvo nešto prilikom konzumacije orašastih plodova,
trebali biste biti oprezni. Posebno kod osoba koje reagiraju i na pelud breze bi orasi mogli izazvati alergijsku reakciju.