Active Beauty
Vitalni recepti: pesto s rotkvicama i namaz od rotkvica
Tekst: Stephanie Lindner

proljetno povrće

Vitalni recepti: pesto s rotkvicama i namaz od rotkvica

Na proljeće ponovno niču rotkvice! Ove male vitaminske bombice su zdrave i mogu se brzo preraditi u ukusne proljetne recepte. Objasnit ćemo kako iskoristiti rotkvicu od lista do korijena i tako osigurati veću održivost - uz pesto s rotkvicama i namaz od rotkvica.

Rotkvice su jako zdrave

Rotkvice su bogate vitaminom C, a njihova ulja gorušice mogu pomoći u prevenciji prehlade i upala mjehura. Kalij koji sadrži u sebi dobar je za srce, mišiće i živce. Kalij također igra važnu ulogu u ravnoteži vode i acidobazne ravnoteže u tijelu. Kod akutnih problema u probavnom sustavu ipak treba izbjegavati rotkvice, jer ulja gorušice također mogu iritirati želučanu sluznicu.

Dva proljetna recepta s rotkvicama

Za naše proljetne recepte obavezno koristite svježe biorotkvice. Možda ćete čak i sami posaditi rotkvice u svom vrtu ili na balkonu?

Recept za namaz od rotkvica

Vrijeme pripreme:

15 minuta

Sastojci:

  • 1 svežanj svježih biorotkvica
  • 250 g svježeg sira
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice prirodnog jogurta
  • sol (npr. marke dmBio)
  • papar
  • vlasac

Priprema:

  1. Rotkvice temeljito operite.
  2. Uklonite zelene listove s rotkvica. Ako su još svježi, možete ih kasnije iskoristiti u izradi pesta s rotkvicama.
  3. Rotkvice izrežite na male kocke.
  4. U zdjeli pomiješajte svježi sir s kiselim vrhnjem i prirodnim jogurtom te dodajte rotkvice narezane na kockice. Sve dobro promiješajte.
  5. Posolite, popaprite i na kraju pospite vlascem.

Recept za veganski pesto s rotkvicama

Listovi rotkvice više se ne bacaju. Za svjesno i održivo korištenje hrane jednostavno ih iskoristimo za izradu svježeg pesta s rotkvicama.

Vrijeme pripreme:

15 minuta

Sastojci:

  • 2 šake pune svježih listova rotkvica
  • 3 žlice maslinovog ulja (npr. marke dmBio)
  • 1 prstohvat soli (npr. marke dmBio)
  • 30 g indijskih oraščića (npr. marke dmBio)
  • 1 staklenka

Priprema:

  1. Svježe listove rotkvice dobro operite i izmiksajte štapnim mikserom.
  2. Dodajte sol i maslinovo ulje.
  3. Nasjeckajte indijske oraščiće, dodajte ih i sve dobro promiješajte.
  4. Prebacite pesto s rotkvicama u staklenku, čuvajte je u hladnjaku i iskoristite u roku od nekoliko dana.


Prijedlog za posluživanje: Pesto s rotkvicama odlično se slaže s kriškom prepečenog kruha od kiselog tijesta.