Active Beauty
Maslinovo ulje za beauty upcycling: samostalna izrada pilinga
Tekst: Redaktion

Green Idea

Maslinovo ulje za beauty upcycling: samostalna izrada pilinga

Što je zajedničko pilingu za lice, tijelo i usne? Svi žele pružiti nježnost! A ako redovito radite piling, znate da je koža nakon pilinga posebno mekana. Objasnit ćemo kako možete samostalno izraditi prirodni piling.
Živjeti održivije i unatoč tome si priuštiti redovni piling? Otpada od ambalaže uobičajenih pilinga nažalost ima mnogo i kod ekološki osviještenih ljudi izaziva grižnju savjesti. Ekološka osviještenost i dobar osjećaj ne moraju se međusobno isključivati. Dajemo Vam ekološke savjete za upcycling za samostalno izrađene pilinge. Možda će talog od kave kod obožavateljica kave rjeđe završiti u otpadu!

Samostalna izrada pilinga: zelene osnove

Kokosovo ili maslinovo ulje: i jedno i drugo izvrsna su osnova za samostalno izrađen piling. Dok se koža prilikom pilinga nježno otvara, vrijedni hranjivi sastojci mogu koži pružiti optimalnu njegu.


Sve što Vam je potrebno za samostalno izrađeni piling?
  • posuda
  • maslinovo ulje sobne temperature
  • na suncu osuđeni talog od kave

Ovako krenite:

Pomiješajte maslinovo ulje i talog od kave u jednoj posudi i gotova je smjesa koja nježno uklanja odumrle stanice kože. Čistoj koži ništa više ne stoji na putu. Ujedno će maslinovo ulje hidratizirati kožu i pomoći zdravoj staničnoj funkciji kože. Ono pruža i prirodnu zaštitu od sunca, ali ne može zamijeniti kremu protiv sunca zbog malog faktora zaštite.

Što još je prikladno za piling?

Još jedna prijateljica naše kože je kokosovo ulje. Budući da ne sadrži mikroplastiku, silikone i parabene, vrlo je ekološko. Dok s maslinovim ulje odmah nastane tekuća masa, kokosovo ulje će se pobrinuti za čvršću konzistenciju. Kokosovo ulje se zbog njegovog antibakterijskog učinka rado koristi i u jutarnjoj rutini za ajurvedsko mućkanje ulja. No, i maslinovo ulje ima to svojstvo da ubija klice i tako oba ulja zapravo ne zaostaju jedno za drugim.

Ako samostalno izrađujete svoj piling, imate izbor: volite li više maslinovo ili kokosovo ulje?

Za piling učinak izvrsni su i šećer od šećerne trske ili morska sol. Za to jednostavno 1:1 pomiješajte željeno ulje s odabranim sastojkom i samostalno izrađen piling je gotov.


Dobro je znati:
Žličica meda može se pomiješati kao tekuće zlato. Osjetljiva, lagano nadražena i suha koža prvenstveno će profitirati od tog umirujućeg učinka.

Zašto se oslanjamo na talog kave?

Prednost pilinga od kave je ta što još sadrži kofein koji potiče obnovu stanica. Kod redovne primjene obnavlja i vidljivo zaglađuje kožu.

Jeste li upravo rezali luk ili gulili češnjak? Piling od kave za ruke ovdje je pravi neutralizator mirisa!

Dobro je znati:

Stupanj mljevenosti kave određuje koliko će piling biti grub ili fin. Za lice i usne prikladan je finiji stupanj mljevenosti, dok noge i ruke podnose i grublje mljevena zrna. To uostalom vrijedi i kod samostalno izrađenog pilinga od šećera ili soli: što su zrna grublja, to je piling intenzivniji. U svakom slučaju pažljivo postupajte sa sobom i nježno sa svojom kožom!

Što još može maslinovo ulje?

Maslinovo ulje (i kokosovo ulje) mogu se koristiti za kožu i kosu. Brza krema za ruke, njega za bradu za muškarce i ulje za kosu za ženu, njega za stare kožne torbice ili kao intenzivna maska za oštećena stopala i ruke: maslinovo ulje predstavlja multitalent.

Naš savjet

Unatoč silnoj jednostavnosti i volji za eksperimentiranjem: piling bismo trebali raditi samo jednom do dva puta tjedno. Kod vrlo osjetljive kože preporuča se dvotjedna pauza. Tako će se uvijek iznova poticati nesmetani regeneracijski procesi kože! Vaša koža je žedna unatoč njegujućim pilinzima? Tada se razmazite s malo mlijeka za tijelo.