Active Beauty
Prirodna njega kose i kože

Ljekovite biljke.

Prirodna njega kose i kože

Prirodni proizvodi nikada nisu bili ovoliko omiljeni, a kozmetičke tvrtke oslanjaju se na moć biljaka. Pišemo o prirodnoj njezi kože i kose za muškarce.

Gel za styling, serum protiv starenja, aktivni gel za tuširanje, tonik za kosu ili njega za područje oko očiju: ovi poznati pojmovi podsjećaju na kemijski laboratorij, samo što proizvodi koje predstavljaju možete naći u prodavaonicama koje prodaju prirodnu i bio kozmetiku.

Moglo bi vas zanimati

Jednostavno se umirite 

Potrošači pri izboru prirodnih proizvoda sve češće obraćaju pažnju ne samo na marketinška obećanja nego i na sastojke. Ispitivanja su pokazala kako prirodna kozmetika nudi nekoliko nepobitnih prednosti: probrane aktivne tvari visoke vrijednosti na kojima su provođena znanstvena ispitivanja. Brojni biljni sastojci imaju dugu tradiciju primjene kod zacjeljivanja rana, a dokazano potiču prirodnu sposobnost obnove kose i kože.

Što je muškarcima potrebno za njegu

Muška koža je deblja od ženske, no unatoč tomu nije otporna na štetne utjecaje izvana. Zato su prirodni proizvodi za njegu muške kože prilagođeni njezinim specifičnim potrebama. Pouzdani biljni sastojci poput aloe vere, lavande i kamilice odgovaraju na individualne potrebe kože na potpuno prirodan način. Pritom se ne morate odricati nijednog proizvoda koji će vam pomoći na putu do blještavog tena: kreme za lice, losioni, gel za tuširanje, after shave, pjena za brijanje i kreme s anti-age učinkom svrstavaju se među standardne proizvode kada je o kozmetičkim linijama riječ.

Kada je riječ o njezi kože i anti-age učinku, postavlja se pitanje nije li high-tech kozmetička industrija u usporedbi s prirodnim sastojcima ipak malo naprednija, no stručnjaci se slažu kako se starenje ne može zaustaviti niti s jednim sredstvom koje se nanosi izvana. Koliko mladenački će netko izgledati 90 % ovisi o genima, a 10 % o životnome stilu, a to znači kako se hranimo i pušimo li, pijemo li alkohol, koristimo li zaštitu od sunca. „Dodatno možemo hidratizirati kožu kako bi izgledala jedrije. Upravo u tom pogledu proizvodi prirodne zahvaljujući svoj aktivnim prirodnim sastojcima kozmetike ne zaostaju za običnim proizvodima.

Što prirodnu kozmetiku čini posebnom

Prirodna kozmetika ima karakteristike zahvaljujući kojima se razlikuju od proizvoda za njegu. Dobar primjer su gelovi za tuširanje čije se tvari zadužene za pjenjenje, takozvani tenzidi, u proizvodima prirodne kozmetike ne proizvode iz mineralnih ulja nego iz ulja kokosa.

Prednost: tenzidi šećera ne narušavaju masni film kože u prevelikoj mjeri, ali zato se gelovi za tuširanje ne pjene toliko intenzivno kao konvencionalni proizvodi. Slično vrijedi i za šampone prirodne kozmetike. Prirodni dezodoransi mogu biti učinkoviti protiv neugodnog mirisa znoja pri čemu štite kožu zahvaljujući zinkovom oksidu, kadulji, limeti i matičnjaku. Meissnitzer: „Ako niste skloni pojačanom znojenju, ovakvi će vam dezodoransi biti dovoljni.“ No znojenje mogu spriječiti samo antitranspiranti koji sadrže sporne aluminijeve soli.

Savjet: prirodna kozmetika pogoduje zaštiti okoliša jer ne sadrži parafinska ulja ili druge štetne sirovine.

junger mann riecht an PflanzeI kreme za sunčanje na prirodnoj bazi pokazuju određene razlike u odnosu na konvencionalne proizvode jer sadrže mineralne filtere za zaštitu koji reflektiraju sunce poput zrcala. Dermatologinja ljudima s jako osjetljivom kožom rado preporučuje mineralne zaštitne filtere jer se, prema sadašnjim saznanjima, zadržavaju na površini kože.
Mineralni filteri cinkov i titanov oksid koji su dopušteni u prirodnoj kozmetici, ne omogućuju viši stupanj zaštite od ZF 20, što znači da ovakav stupanj zaštite u ekstremnim uvjetima kao što su planine ili tropi, nije dovoljan.“ U tom slučaju morate nositi šešir i adekvatnu zaštitu, a ako je moguće, ostanite u sjeni ili, iznimno, uzmite kemijske blokatore sunca.

Kako prepoznati prirodnu kozmetiku

Najjednostavnije je obratiti pažnju jesu li na proizvodu istaknuti pečati koji jamče kvalitetu. No u tom području nema jedinstvenih oznaka, nego više koji se dodjeljuju prema sličnim kriterijima. U slučaju svih certificiranih proizvoda možete se osloniti na to da su korištene tvari prirodnog podrijetila, a to znači da su ulja, masti i voskovi, mirisi i bojila, uz rijetke iznimke, proizvedeni samo od biljnih, mineralnih i, uz ograničenja, životinjskih sirovina.

Parafini ili silikoni kao i sintentički mirisi, bojila te testiranja na životinjama i radioaktivna zračenja u slučaju prirodne kozmetike su tabu.

Izostanak polietilena

Isto vrijedi i za tvari s hormonskim djelovanjem. Sporni, zabranjeni proizvodi kao i sićušne čestice umjetnog materijala od polietilena ili sintetički filteri za zaštitu od svjetlosti u prirodnoj i biokozmetici su zabranjeni. Eterična ulja dokazano su problematična, a osobito treba biti na oprezu kod esencija od metvice, matičnjaka, pinije i hrastova lista jer u osjetljivih osoba mogu uzrokovati alergije.