Active Beauty
Prirodna kozmetika: šest razloga zašto je volimo
Tekst: Astrid Doppler

Snaga biljaka

Prirodna kozmetika: šest razloga zašto je volimo

Sve se više ljudi odlučuje za prirodnu kozmetiku. Sve veća svijest i trend osobne njege pobrinuli su se za to da sve češće etički ispravni proizvodi koji ne opterećuju organizam niti okolinu dospijevaju na domaće police s proizvodima za ljepotu.

Ovo čini modernu prirodnu kozmetiku

Zahvaljujući novim tehnološkim metodama formule kozmetičkih proizvoda su posljednjih godina postale sve luksuznijima. Današnja prirodna kozmetika javlja se kao potpuno novi pojam u odnosu na kozmetiku iz prošlosti. Recepture se mogu precizno uskladiti, kreme i losioni bolje upijaju, a teksture postaju stabilnije i podnošljivije nego ikad.

Pripazite na greenwashing

Pojam prirodne kozmetike nije zaštićen. Certificiranja daju potrošačima smjernicu npr. „Natrue“ jamči da formula sadrži isključivo sastojke prirodnog podrijetla. Oznaka „Cosmos Organic“ jamči da je uzgoj sastojaka ekološki certificiran. Oznaka „V“ i „Veganski cvijet“ jamče kozmetiku isključivo bez životinjskih sirovina.

Šest najvećih prednosti prirodne kozmetike

1. Prirodna kozmetika ne predstavlja opasnost za zdravlje

Poznajete li zapravo sastojke proizvoda koje koristite svaki dan i znate li kako oni djeluju? Neke tvari čija primjena nije iznimka u konvencionalnoj kozmetici, mogu zaista imati negativne učinke na naše zdravlje.
Primjer parabena: oni služe kao konzervans i često se povezuju sa smetnjama hormonske ravnoteže. Parafini i silikoni začepljuju pore i time predstavljaju smetnju prirodnoj regeneraciji kože. Otpadni proizvodi industrije mineralnih ulja i masti dovode kožnu floru u neravnotežu i na taj način oslabljuju cijeli imunološki sustav. Za mnoge od tih tvari također se opetovano sumnja da su kancerogene. To je dakle dovoljan razlog da se radije pouzdate u prirodnu kozmetiku.

2. Čuvanje okoliša s prirodnom kozmetikom

Ako je proizvodnja sirovina usmjerena na biološki uzgoj, štiti se tlo i okoliš se ne opterećuje štetnim pesticidima. Dodatna prednost prirodne kozmetike: podzemnu vodu ne zagađuju tvari koje se biološki ne mogu razgraditi, kao što je mikroplastika o kojoj se mnogo raspravlja.

3. Prirodni sastojci su posebno dobro podnošljivi

Umjetne tvari za konzerviranje i mirisne tvari donose sa sobom posebno visok rizik intolerancije. Mineralna ulja slabe kožnu barijeru i tako čine kožu podložnijom za alergije. Sve to ne koristi se u prirodnoj kozmetici koja oduševljava svojim prirodnim sastojcima koji su najbolje prikladni i za osjetljivu kožu.

No, i unatoč tome mogu se javiti intolerancije, kao i kod svake kozmetike. Stoga nove proizvode prvo nanesite na vrat ili pregib ruke te pričekajte jedan dan ili barem preko noći. Ako ne vidite neželjenu reakciju, podnosite ih i možete ih bezbrižno koristiti i na licu.

4. Prirodna kozmetika štiti kožu i kosu

Priznajemo da je predivno uroniti u pjenušavu kupku. A to nam prirodna kozmetika nažalost, većinom ne može pružiti. Zato je ona mnogo nježnija prema koži nego proizvodi koji se intenzivno pjene, jer za njih je potrebna velika količina kemijskih aditiva koji su često agresivni prema prirodnom masnom sloju kože i koji je na taj način mogu snažno isušiti.

5. Mnogi sastojci su se održali stoljećima

Prirodni sastojci su iskonska snaga svih kozmetičkih proizvoda. Mnogi se koriste već od davnina, ali također odgovaraju i modernim standardima. Tu spada ulje lavande koje djeluje antiseptički i protuupalno, smiruje kožu i čak potiče rast stanica. Jednom od najvećih zvijezda smatra se i kamilica, ona djeluje umirujuće i potiče liječenje oštećene kože. Ekstrakt maćuhice može stvoriti hidratantni sloj i djeluje isto kao i kamilica.

6. Najviše novih proizvoda može se otkriti u prirodnoj kozmetici

Zbog sve veće potražnje u području prirodne kozmetike mogu se neprestano otkriti novi, inovativni proizvodi što je dakle savršeno za ljubitelje kozmetike i kupovine.

Ovi proizvodi spoj su ugode i održivosti

Daje osjećaj meke kože

„Maslac za tijelo od oraha makadamije i karite maslaca iz organskog uzgoja“ marke Alverde
Kupi u dm online shopu

Za glatku i blistavu kožu

„Suho ulje za tijelo, 100 ml“ marke IMMORTELLA
Kupi u dm online shopu

Nježna masaža za Vašu kožu

„Piling za tijelo Scrub & Wash Sweet Blueberry, 180 ml“ marke Nacomi
Kupi u dm online shopu