Active Beauty
Pet trendovskih sportova koje ćemo sada isprobati
Tekst: Birgit Brieber

Fitness hypes

Pet trendovskih sportova koje ćemo sada isprobati

Ne morate pratiti svaki trend. Ali se možete informirati o novim sportovima. Možda pronađete nešto što će Vas radovati? Jer sport bi prije svega trebao biti zabavan. I nakon mnogo godina punih trčanja i joga satova spremni smo isprobati nešto novo.

Ovih pet trendovskih sportova je vrlo zabavno

1) Sobni biciklizam: trendovski sport za izdržljivost

Želite odvoziti iscrpljujuću biciklističku turu, ali vrijeme nije dobro? Nema veze! Kod novih trendovskih sportova spinning i sobni biciklizam to može jednako tako dobro uspjeti kod kuće na suhom. Svejedno jeste li kod kuće ili zajedno s drugima u spinning studiju: od sobnog biciklizma ćete se dobro oznojiti jer su noge neprestano u pokretu. Slijed kretanja je zaokruženiji, ali i naporniji nego kod normalne vožnje biciklom, gdje uvijek postoje faze mirovanja i kočenja. Dok kod učinkovitog treninga izdržljivosti jačamo našu muskulaturu nogu i gluteus, možemo usput slušati glazbu (na primjer sportsku glazbenu listu) ili, svoju omiljenu seriju ako želimo da to bude nešto ležernije.

2) Padel: favorit među timskim trendovskim sportovima

Jedno je sigurno: mnogi novi trendovski sportovi su takozvani hibridni sportovi, dakle sportovi koji kombiniraju dva ili više sporta. To se odnosi i na padel: kombinacija tenisa i skvoša koji se uobičajeno igra u parovima i koji je već vrlo omiljen u Španjolskoj, Portugalu i Južnoj Americi. Ovaj dinamičan i izazovan trendovski sport možete isprobati i udvoje. Igra se na terenu za padel, na teniskom terenu u minijaturnom formatu i sa staklenom ogradom od pleksiglasa. Reketi za padel nisu zategnuti, već imaju površinu reketa s utisnutim rupama.

3) Piloxing: trendovski sport iz Hollywooda

On izgrađuje mišiće, zateže tijelo i tako pomaže u postizanju tijela iz snova: piloxing, trening u intervalima u grupi, kombinacija je pilatesa i boksa. Vježbe inspirirane pilatesom jačaju donje mišićne skupine. Kombiniraju se s elementima iz fitnes boksa koji potiču pokretljivost. Učinak treninga kod piloxinga pojačava se specijalnim rukavicama koje imaju utege.

4) Barre workout: fit s treningom za balerine

Barre je jedan od novih trendovskih sportova koji obuhvaćaju i na odgovarajući način oblikuju tijelo od gore prema dolje. Ovaj intenzivni trening na baletnoj šipki kombinira elemente iz baleta s pilatesom i jogom. Mješavina brzih i sporih pokreta vrlo je učinkovita i potječe, kao i mnogi trendovski sportovi, iz SAD-a gdje je vrlo omiljen kod modela i influencera. Budući da barre workout prije svega trenira niže skupine mišića, jedna je jedinica vrlo naporna. (O tome kako spriječiti i brzo izliječiti upalu mišića možete pročitati ovdje.)
Uz ritmičku popratnu glazbu barre workout je vrlo zabavan i potiče osjećaj za takt i koordinaciju. Neka posebna oprema Vam za to nije potrebna, dovoljne su čarape u kojima se ne kliže i uska sportska odjeća (kako bi se brže prepoznale pogreške u držanju). Ostatak opreme Vam na raspolaganje daju specijalno opremljeni fitnes studiji koji nude barre workout.

5) Trail trčanje: omiljeni sport među trendovskim sportovima na otvorenom

Tijekom posljednjih su godina mnogi fitness junkies otkrili svoju ljubav prema sportovima na otvorenom. No umjesto da okreću uobičajene runde trčanja u parku, kod trail runninga se radi o trčanju u prirodi. Nema uličnog prometa i asfaltirane podloge - to su posebnosti ovog trendovskog sporta koji se razlikuje od trčanja u gradovima. Uz to je trail running zbog lijepog okruženja, neravnog tla i savladavanja uzvisina vrlo raznolik. Za početnice i početnike je važno sljedeće: obične tenisice za trčanje nisu dovoljne za ove zahtjeve. Trebalo bi dakle uložiti u obuće za trail running. I potrebno je imati u vidu sljedeće: budući da se u brdima krećete po nezaštićenim stazama, trebalo bi se pobrinuti za vlastitu sigurnost, moći procijeniti vlastite snage i voditi brigu o prirodi.

Pozornost i održivost su sve važniji

Prije nekoliko godina je još bilo vrlo u trendu pratiti vlastite sportske ciljeve i uspjehe pomoću fitnes aplikacija i po mogućnosti ih učiniti mjerljivima u brojkama. Sada u prvi plan dolaze dva trenda koja postaju važna i u drugim životnim sferama: pozornost i održivost.
Biti ovdje i sada, osjetiti vlastito tijelo i nalaziti se u harmoniji pomaže pritom da se svakodnevica ostavi iza sebe i postigne takozvani „flow“. Pozornost u području fitnesa znači uvidjeti negativne osjećaje poput ljutnje zbog navodno „presporog“ trčanja, zašto danas nije bilo moguće postići željeni uspjeh i zašto nas to toliko smeta i u konačnici to prihvatiti i pretvoriti u nešto pozitivno.
I ekološka osviještenost je sve važnija za mnoge ljubitelje sporta. Kako se na ekološki način može baviti sportom, ovisi prije svega o tri čimbenika:
Putujem li dugo? Trebam li posebnu opremu? I je li za taj sport potrebna određena infrastruktura, poput sportskog objekta?