Active Beauty
Njega kose: savjeti stručnjaka za svaki tip kose

Vodič za njegu

Njega kose: savjeti stručnjaka za svaki tip kose

Pravilna rutinska njega duge i zdrave kose potpuno ovisi o vašem tipu kose. Prema riječima stručnjaka, ovaj proizvod za njegu kose je pravi za vas!

Savjeti za njegu kose: Kako pronaći odgovarajuću njegu za svoju kosu

Kosa se vrlo rijetko može odrediti samo jednim tipom. Nerijetko se uočavaju preklapanja više tipova kose, a potrebe za njegom također se mogu mijenjati tijekom života, pa čak i u različitim godišnjim dobima. Zato preporučujemo kombiniranje savjeta o njezi različitih tipova kose kako biste dobili idealnu njegu za svoju kosu.

Njega suhe kose

Popularna kao eliksir ljepote koji veže vlagu, hijaluronska kiselina sada također dobiva na važnosti u njezi kose. Serumi i šamponi za kosu s ovim aktivnim sastojkom posebno su razvijeni za dugu kosu sa suhom, toplinom oštećenom i izbijeljenom dužinom i vrhovima. Hijaluron pohranjuje vlagu u kosi, pomaže regeneraciji vlasišta i vraća vlasima kose elastičnost koja im nedostaje. Djeluje na sljedeći način: hijaluronska kiselina prodire u kutikulu vlasi i opskrbljuje je vlagom. Kao rezultat toga, pojedinačne ljuskice opet čvrsto i glatko prianjaju jedna na drugu - a kosa ponovno blista zdravim sjajem. Kao dodatna prednost u njezi kutikula, hijaluronska kiselina također štiti od oštećenja toplinom. Povećanje volumena događa se u sloju kose, koji također sadrži keratinske niti. Ako se ovaj sloj ponovno hidrira, keratinske niti su ponovno dobro zaštićene. Rezultat: kosa se lijepo i elastično njiše.

Ako imate suhu kosu, također morate uzeti u obzir važne savjete za oblikovanje. Susanne Forobosko‚ trenerica kvalitete za dm frizerski studio, naglašava: “Prije bilo kakvog toplinskog stiliziranja frizure zaista treba koristiti proizvode za toplinsku zaštitu. Inače će se struktura kose s vremenom oštetiti i doći će do pucanja vrhova i lomljenja kose. Zaštita od topline prekriva kutikulu poput finog filma i tako zatvara vlagu unutar kose. Zbog toga ne isparava, kosa ostaje podatna i ne postaje lomljiva i oštećena.”

Njega kose bez sjaja

Iza dosadne kose uvijek se krije lomljiva struktura kose. Kutikularni sloj koji štiti i oblaže unutrašnjost kose, suši se i tako postaje ranjiv. Kao rezultat toga, pojedinačne ljuske više ne prianjaju dovoljno glatko jedna na drugoj što uzrokuje refleksiju svjetlosti. Razlozi tomu su brojni. Uz visoko toplinsko oblikovanje i bojenje, utjecaji okoliša također mogu igrati ulogu. Tvrda voda i zagađivači u zraku ostavljaju ostatke na kosi i oštećuju je. Što uistinu pomaže? Pranje kose šamponom za sjaj kojim se uklanjaju naslage. Hidrirajući proizvodi za njegu s hijaluronskom kiselinom i proteinima zaglađuju, ispunjavaju praznine u kutikuli i vraćaju sjaj.

Njega ispucalih vrhova

Kao najstariji dio kose, vrhovi su izloženi velikom stresu. Ako se rascvjetavaju, kažemo da su ispucali. Ovakvo oštećenje nastaje mehaničkim, kemijskim ili toplinskim utjecajima, što uključuje trenje o odjeću, tretman agresivnim proizvodima ili bojama za kosu te često stiliziranje kovrča, korištenje sušila za kosu i tako dalje. Posebni proizvodi protiv ispucalih vrhova, obogaćeni uljem argana, moringe ili ricinusa i posebnim ljepilima, mogu popraviti ispucale vrhove i spriječiti daljnje pucanje. Šišanje se može odgoditi, ali ne i trajno izbjeći. Kako ukloniti ispucale vrhove, a da ne dirate duljinu? To se radi rezanjem ispucalih vrhovima: kosa se uvije kao u debelo uže, a vrhovi koji strše podrežu se vrućim škarama.

Njega lomljive kose

Dok kosa puca samo na vrhovima, lomljenje kose strukturalno je oštećenje koje zahvaća cijelu duljinu kose. Može imati puno različitih uzroka - kao što je prevelika izloženost toplini pri stiliziranju, bojenje ili posvjetljivanje, trenje ili prečesto pranje. Vodikova veza u vlasima prekinuta je, a kutikula je ogrubjela tako da na kraju strši. Zbog toga unutrašnjost kose gubi zaštitu i isušuje se. Visoko koncentrirani aktivni sastojci poput ekstrakta kruške, biotina, hijaluronske i aminokiseline ispunjavaju pukotine u kosi, zaglađuju lomljiva područja i vraćaju joj vlažnost. Međutim, kosa se više ne može potpuno popraviti. Stoga se liječenje mora nastaviti sve dok oštećeni pramenovi kose ne izrastu.

Njega kovrčave kose

Kokosovo ulje istinski je svestrano u njezi tijela i kose. Kovrčavoj kosi posebno pomažu šamponi i sprejevi na bazi kokosa, zato što je takva kosa prirodno prilično suha. Što kokosovo ulje može učiniti za njegu kose? Sadrži vrijedne sastojke poput vitamina E koji djeluju kao prirodni antioksidansi i mogu zaštititi od utjecaja iz okoliša. Budući da je kokosovo ulje vrlo bogato, ono ne prodire u kosu, već stvara zaštitni sloj oko vlasi i tako osigurava željeni sjaj, definira kovrče i također sprečava pucanje na vrhovima. Međutim, aktivni sastojak nije prikladan za tanku i masnu kosu, jer je otežava.

Njega ravne kose

Zvijezda u usponu na nebu ljepote očito je rižina voda. Aktivni sastojak nije nov, jer su u drevnom Japanu ljudi uranjali kosu u mliječnu tekućinu kao tretman ljepote. Redovita uporaba šampona i regeneratora s aktivnim sastojkom namijenjena je davanju sjaja i volumena. Prema kojem principu funkcionira? Rižina voda obogaćena je vitaminom B8 i aminokiselinama. Proteini ispunjavaju male praznine u sloju kutikule i daju kosi željeni sjaj. Povećanje volumena događa se uslijed stvaranja debljeg sloja škroba koji obavija vlas kose. Nažalost, aktivni sastojak nije prikladan za sve: lomljiva kosa postaje suha i lomljiva zbog viška proteina.

Njega kose kod gubitka kose

20 posto žena i gotovo 40 posto svih muškaraca mora očekivati pojavu opadanja kose nakon dvadesetog rođendana. Međutim, njezini uzroci nisu samo genetski. Razlogom također mogu biti stres ili nedostatak hranjivih tvari. Kod žena i menopauza može dovesti do pojačanog gubitka kose. Pomoć dolazi u obliku posebnih šampona i tonika s kofeinom, vitaminom B5, mentolom ili arnikom. Oni prodiru u dublje slojeve vlasišta i tamo potiču cirkulaciju. To znači da folikuli koji su još aktivni, mogu proizvoditi jaču kosu. “Tonike treba nanijeti na očišćeno vlasište i umasirati najmanje tri puta tjedno”, kaže Helmut Maier, trener kvalitete dm frizerskog studija.

Njega masne kose

Koliko masnoće vlasište proizvodi u određenoj je mjeri genetski određeno. Međutim, pretjerana njega često uzrokuje masnu kosu. Ako se vlasište prečesto pere proizvodima koji ga isušuju, ono reagira prekomjernim stvaranjem sebuma. Šamponi s biljnim aktivnim sastojcima djeluju umirujuće. Osim toga, učinkovito je polagano produljenje razmaka između pranja kose nošenjem pletenica i suhim šamponom dok se ravnoteža ponovno ne uspostavi.

Njega sijede kose

“Preporučujem čišćenje sijede kose u sklopu kojeg nestaje žuta nijansa – ili laminiranje, koje kosi vraća njezin prirodni ton,” kaže Maier. Za završnu obradu kod kuće, tu su srebrni šamponi i maske u ljubičastoj boji, a za laminiranje kreme za repigmentaciju. Savjet: birajte svjetlije nijanse jer izgledaju prirodnije. A ako vam se sviđa potpuno prirodno? Nema problema: sijeda kosa je popularna.

Dodatni savjet: na dm.hr pronaći ćete veliki izbor proizvoda za njegu kose.