Active Beauty
Abeceda sunčanja

Bezbrižni na plaži.

Abeceda sunčanja

Sve što ste oduvijek htjeli znati o sunčanju – od after sun proizvoda pa sve do zaštite stanica.

A kao after sun

Proizvodi koji štite kožu poslije njezine izloženosti suncu, takozvani after sun proizvodi, umiruju, hlade i uravnotežuju razinu hidratacije kože. Blago crvenilo u najboljem će slučaju prijeći u smećkastu boju. Osim toga, dobra njega za zaštitu poslije sunčanja sprečava upale i pomaže u regeneraciji kože.

B kao bebina koža

Bebe ne smijemo izlagati izravnom sunčevom zračenju prvih 12 mjeseci njihova života jer njihovoj koži nedostaje zaštitni pigment melanin. Bebama je mjesto u hladu, a moraju biti u laganoj odjeći, obavezno sa zaštitom na glavi. Na bebinu kožu obavezno je nanijeti zaštitni faktor SPF (50+). Dobro je znati: u hladu ste zaštićeni od sunca samo 70 posto.

Sensitive. babylove krema za sunčanje za osjetljivu dječju kožu. Zaštita odmah po nanošenju.

D kao DNK zaštita

Djelovanjem UV-zračenja stvaraju se slobodni radikali koji napadaju stanice i stanični DNK. UV-zračenje može prouzročiti trajna oštećenja, a u najgorem slučaju mogu uzrokovati nastanak raka kože. Kreme za sunčanje s posebnim zaštitnim DNK kompleksom sprečavaju kožna oštećenja uvjetovana izloženošću suncu, neutraliziraju slobodne radikale i potiču obnovu stanica kože.

Visoka zaštita. SUNDANCE sprej za sunčanje s zaštitnim faktorom 50.

F kao faktor zaštite od svjetla

Faktor zaštite od svjetla koju posjeduje određena krema za zaštitu od sunca indicira koliko duže smijemo biti na suncu nakon što kremu nanesemo na tijelo. Višestruko nanošenje kreme neće produžiti to vrijeme, a ono se izračunava umnoškom faktora zaštite od svjetla i vremena trajanja vlastite zaštite.

G kao glicerin

Glicerin je izvor hidratacije, ali i pomaže u njezinu zadržavanju na koži. Stoga je važnije da je sastavni dio proizvoda nakon sunčanja.

 

 

 

I kao iznutra

Proizvodi za zaštitu od sunca mogu se i gutati. Beta-karoten, vitamin E i antioksidansi mogu utjecati na produljenje vremena trajanja zaštite kože ako se redovito uzimaju. Sadržani su u mrkvi, borovnicama, cikli, maslinovom ulju i lososu.

 

K kao kemijski filter koji štiti od sunca

Ovi filteri stvaraju zaštitni sloj na površini kože, a koriste se u sklopu konvencionalne njege i zaštite od sunca. Djeluju tako što upijaju UV-zrake i preinačuju ih u toplinu, pa one tako postaju manje štetne za kožu. Rizik od izbijanja kožnih reakcija je viši jer sadrže stvari koje koža direktno upija.

M kao mineralni filteri

Mineralni ili fizikalni filteri sadržani su u proizvodima prirodne kozmetike namijenjenim njezi i zaštiti od sunca. Mikropigmenti sadržani u filterima sadrže titanov dioksid ili cinkov dioksid, a djeluju na koži poput sićušnih zrcala koja reflektiraju UV- i infracrvene zrake. Ti pigmenti ne prodiru u kožu, stoga nemaju nuspojave i štite od trenutka nanošenja.

N kao nanočestica

Riječ nano potječe iz grčkog jezika, a označava granu. Nanočestice mogu prodrijeti u kožu, njihov utjecaj na zdravlje neprestano se istražuje. U mnogim mineralnim filterima služe kao UV-faktor.

O kao ozon

Glavna zadaća ozonskog sloja je filtriranje UV-zračenja. Zadržava opasne UV-C-zrake, dok UV-B-zrake reducira u značajnoj mjeri. Zbog pojačanog onečišćenja okoliša ozonski sloj postaje sve tanji, a sunce sve opasnije. Zahvaljujući globalnoj zabrani CFC-a, omotač se oporavlja sporo, ali se oporavlja.

P kao pravilo šake

Kada je potrebnoj količini proizvoda za zaštitu od sunca riječ, onda vrijedi pravilo šake, a to znači da je potrebno nanijeti najmanje količinu koja stane u čajnu žlicu (5 ml) na lice te do tri jušne žlice (45 ml) na tijelo. Kremu uvijek nanesite ravnomjerno i oblino. Dobro je znati: sredstvo za zaštitu kože od sunca mora se nanositi u navratima kako bi se održala razina zaštite, a to osobito vrijedi za vrijeme dok se znojimo ili nakon plivanja.

S kao sunčane naočale

Sunčane naočale nisu samo moderni dodatak, nego one štite oči. Klasificiraju se prema stupnju zaštite od svjetlosti, pa je zato važno obratiti pažnju na CE znak s unutrašnje strane okviraDurchblick.

Lako za nanošenje. SUNDANCE dječji roll-on za sunčanje s zaštitnim faktorom 50.

T kao tip kože

Svaki tip kože ima vlastito vrijeme trajanja samozaštite od sunca. Upravo ono određuje potrebnu visinu zaštitnog faktora proizvoda za zaštitu od sunca.

Tip 1:
jako svijetla put, pjegice, plava ili crvena kosa, plave ili zelene oči. Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 5-10 minuta Preporučeni ZF: 50+

Tip 2:
svijetla put, plava kosa, plave ili zelene oči. Osoba tamni samo malo. Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 10-20 minuta Preporučeni ZF: 30-50

Tip 3:
tamna kosa, smeđe oči, koža dobro tamni. Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 20-30 minuta Preporučeni ZF: 20-30

Tip 4:
tamna koža, crna ili tamna kosa te smeđe oči. Koža brzo tamni. Vrijeme trajanja vlastite zaštite: 30-40 minuta Preporučeni ZF: 20

U kao UV zrake

UV-svjetlo predstavlja elektromagnetsko zračenje koje se dijeli na tri vrste zračenja: UVA-, UVB- i UVC-zračenje. UVA-zrake imaju relativno dugu valnu dužinu i mogu duboko prodrijeti u kožu i prouzročiti trajno oštećenje stanica. Kratke UVB-zrake prodiru samo u gornji sloj kože. Dobro je znati: u skladu s preporukama Europske komisije, odnos UVA- i UVB-zraka treba Biti najmanje 1:3. Svi Sundance proizvodi za sunčanje iz dm-a ispunjavaju ove uvjete.

Mat. Sundance fluid s mat efektom. Sa zaštitnim faktorom 30.

V kao vitamin

Tijelo pomoću sunčeve svjetlosti može proizvesti vitamin D. Tako pokriva oko 80 posto dnevnih potreba organizma, dok se ostatak unosi hranom. Vitamin D jača kosti i utječe na snagu mišića. Vitamin E je poznat kao antioksidans jer djeluje protiv štetnih slobodnih radikala, pa se nalazi kako u proizvodima za zaštitu od sunca tako i u proizvodima poslije sunčanja.

Z kao zaštita od sunca

Svaka opeklina nakuplja se u stanicama kože, što može prouzročiti oštećenje DNK. U posljednjih 25 godina d se akumulira u ćelijama, što može da dovede do oštećenja DNK. U posljednjih 25 godina udvostručio se rizik od oboljenja od raka kože. Zbog toga je jako važno umjereno uživati na suncu i uvijek koristiti dovoljno sredstva za zaštitu od sunca.