Active Beauty
Ayurveda: ove namirnice hlade iznutra
Tekst: Alexandra Degn, Anna Theresa Lohninger

Keep cool!

Ayurveda: ove namirnice hlade iznutra

Dok se zimi još više smrzavamo kada jedemo određene namirnice, ljeti profitiramo od njihovog rashlađujućeg efekta. Nije nužno da ste proučavali ayurvedu da biste znali da krastavci, špinat, jagode i druge namirnice ljeti donose pravu dozu osvježenja!
Konzumacija hrane nas ne veseli samo i ne utažuje samo našu glad, nego ima druge prednosti u regulaciji tijela. Možemo na primjer primijeniti znanje iz ayurvede i tradicionalne kineske medicine (TCM) i odabirati jela koja će nas ugrijati ili rashladiti. Za rashlađivanje je važno da Vam tijelo uvijek bude dovoljno hidratizirano.

Vrućim ljetnim danima su rashlađujuće namirnice itekako dobrodošle - tu posebno preporučujemo hladni zeleni čaj ili čaj s mentom ili kaduljom, isto kao i jogurt i vodenaste namirnice poput krastavaca i rajčice.

Želimo Vam osvježavajuće ljeto s našim popisom namirnica!

Popis namirnica koje rashlađuju prema ayurvedi

Krastavac

S udjelom vode od 97 posto su krastavci odlični za osvježenje i pored efekta hlađenja djeluju umirujuće na naš živčani sustav.

Rajčica

I rajčice pored puno vode sadrže i veliku količinu antioksidanata koji štite od slobodnih radikala. Do određenog stupnja se rashladna svojstva zadržavaju čak i u juhi od rajčice.

Špinat

Listovi špinata spadaju u namirnice koje rashlađuju? Da! Bilo kao pire, u smoothieju ili kao sirova hrana - špinat sadrži velike količine gorkih tvari koje kod vrućina osiguravaju ugodnu regulaciju temperature.

Salate

Zelena salata također se nalazi skroz pri vrhu idealnih jela za ljeto. Pored klasične lisnate salate će sastojci poput krastavaca, rajčice i malo limunovog soka donijeti osvježenje iznutra.

Jogurt, skuta i svježi sir

Postoji i cijeli niz zakiseljenih mliječnih proizvoda koji će otvoriti Vašu unutarnju rashladnu škrinju. U južnim zemljama ih se rado konzumira u kombinaciji s krastavcima, rajčicom i drugim hladnim vrstama povrća. Najbolje odmah prionite na rezanje krastavaca i pripremite tzatziki umak!

Kokos

Prema ayurvedi su čips od kokosa, kokosovo mlijeko ili kokosova voda dobri za stvaranje termičkog balansa kada temperature prelaze 30 stupnjeva.

Jagode

90 posto vode i puno vitamina C jagode čine zdravim i osvježavajućim voćem koje s relativno malo kalorija i u vruće ljetne večeri može dobro doći.

Lubenice

I lubenice sadrže puno vode te su izvrsne za grickanje kada ste na bazenima ili kao ljetni sastojak za salate. One su u svakom slučaju dio pokojeg rashlađujućeg ajurvedskog recepta. Vrijeme je za domaći sladoled s lubenicom!

Citrusno voće

Bilo da je svježe cijeđeno ili narezano na kriške - citrusno voće je na glasu da optimalno gasi žeđ i pomaže tijelu da se ohladi. Zanimljivo je da prema TCM-u upravo limune – koje se često kod nas naziva vitaminskom bombom za vitamin C – ne bi trebalo zimi konzumirati u obilnim količinama. Radije bismo trebali iskoristiti ljeti njihov rashlađujući učinak.

Menta

Ne samo u čaju ili ledenom čaju, nego i kao dodatak salatama i drugim jelima listići mente imaju jako osvježavajuće djelovanje. Razlog tome je mentol koji sadrži paprena metvica i srodne biljke. On stimulira naše receptore hladnoće.

Kadulja

Kao i menta tako se i kadulja u jednakoj mjeri koristi u kuhinji te se nalazi na našem popisu namirnica koje rashlađuju. Dok kadulja zimi ublažava grlobolju i kašalj, ljeti djeluje protiv prekomjernog znojenja.

Zeleni čaj

On je dobar za rashlađivanje, detoksikaciju i hidrataciju što nam je pri velikim vrućinama itekako potrebno. Zeleni čaj je jednostavno pravi napitak za ljeto. Samo treba pripaziti da pića ni ljeti nisu prevruća ili prehladna jer će se u suprotnom tijelo tek morati potruditi da regulira pravu temperaturu i tek tada će se krenuti pregrijavati.

Koji ste tip prema ayurvedi?

U ayurvedi se razlikuju različiti konstitucijski tipovi (doshas): vata, pitta i kapha ljudi i sve moguće kombinacije navedenih tipova.

Dok su vata ljudi oni koji su u pokretu, koji se baziraju na elementima eter i zrak, pitta ljudi su vruće glave i temelje se na elementu vatra. Pitta tip stoga načelno zahtijeva više vode nego prosječni vata čovjek. Kapha ljudi baziraju se na elementu voda i zemlja te imaju manju vanjsku potrebu za tekućinom kojom održavaju vlastitu životnu energiju u ravnoteži.

Koji ste Vi tip ili koju kombinaciju u sebi nosite, jednostavno možete doznati jednim testom.

Za rashlađivanje tijekom ljeta je prema ayurvedi u svakom slučaju bitno poznavati vlastiti sastav doshas te se ponašati u skladu s time. Jer ne voli svatko ljeto toliko koliko prozračni vata tip, a neki će slobodno vrijeme radije provoditi dalje od vrućine u stanu ili u hladnoj šumi.


Naš savjet

Slušajte svoju intuiciju i osluškujte sami sebe, do čega Vam je u određenom trenutku i s čime ćete se osjećati ugodno. A možda smo Vas ovime sada inspirirali te ćete sami osmisliti svoj individualni rashlađujući ajurvedski recept za ljeto!