Active Beauty
Kuhanje s tradicijom: sve što ste morali znati o konzerviranom povrću

Kulinarsko znanje i iskustvo

Kuhanje s tradicijom: sve što ste morali znati o konzerviranom povrću

Kukuruz šećerac i tikvice, krastavci i repa, a o bundevama da i ne govorimo: jesen je sezona prepuna hrskavog domaćeg povrća. Kako biste što dulje uživali u njemu, preporučujemo klasik iz bakinog spremišta: konzerviranje - rješenje koje je pametno koliko i održivo. Najvažnije informacije i savjeti na prvi pogled.

Konzerviranje hrane

Čuvanje voća i povrća ne samo da je praktično, nego je i dobro za nepce jer je ono senzacionalnog okusa! Također je vrlo korisna ideja za dar, na primjer, kada ste pozvani na večeru k prijateljima. Postoje tri različita načina čuvanja hrane:

  • Pri djelomičnoj sterilizaciji, sastojci se kuhaju kao i obično, a zatim pasteriziraju
  • Kiseljenje je proces čuvanja hrane u octu ili ulju
  • Kod konzerviranja hrana se zagrijava i sterilizira u vodenoj kupelji. Tako se može čuvati do godinu dana.

Prije nego što počnemo, zavirimo u smočnicu​

Koje zalihe imate kod kuće i što još treba kupiti? Na primjer, ima li dovoljno dostupnih staklenki (usput, često se poklanjaju na internetskim tržnicama)? U slučaju da imate već korištene staklenke, svakako provjerite unutrašnjost poklopca – tamo se nakupljaju ostaci koji mogu početi pljesniviti. Poklopce uvijek prethodno prokuhajte. A što je sa sastojcima za juhu (recept za nju možete pronaći na kraju ovog članka). Najbolje je cijeli ormarić sa začinima i biljem dobro pretražiti. Ne samo da možete pronaći pokoju zaboravljenu zalihu (ali uvijek provjerite rok trajanja!), nego ćete usput napraviti red u kuhinjskom ormariću.

Dobro je znati prije početka ​

Osim provjere zaliha, potrebno vam je i nekoliko pripremnih koraka i znanja o temi sezonalnosti. Na primjer, tvrdo povrće, poput: mrkve, cikle ili cvjetače najbolje djeluje ako se prethodno kratko prokuha. No, to ne vrijedi za bundevu ili tikvicu - obje se prelijevaju vrućom octenom juhom. Nemate vlastiti povrtnjak i stoga niste sigurni što spada u sezonske plodove te je pogodno za konzerviranje? Na internetu se podrobnije informirajte o toj temi, osobito na stranicama koje sadrže pouzdane kalendare sezonalnosti.

Kuhanje u vodenoj kupelji ​

Sada počinje pravo kuhanje. Kako biste izbjegli preveliku temperaturnu razliku između dna lonca i staklenki, stavite kuhinjsku krpu ili žičanu rešetku na dno velikog lonca. Stavite staklenke na vrh i dodajte vodu u lonac dok ne budu pokrivene tri četvrtine lonca. Za proces zagrijavanja voda treba imati istu temperaturu kao prethodno napunjene čaše i treba se zagrijavati polagano (80 do 100 °C) kako bi se izbjeglo pucanje stakla.

Čim se u staklenkama stvore prvi mali mjehurići, počinje vrijeme konzerviranja. Koje se povrće koliko dugo treba kuhati možete lako saznati na internetu tako što ćete ukucati „vrijeme čuvanja povrća”. Kada istekne vrijeme kuhanja, ostavite vodu da se malo ohladi. Zatim izvadite staklenke iz lonca i ostavite da se ohlade. Naposljetku, slijedi posljednja provjera: ako se poklopac staklenki na odvrtanje zakrivi prema unutra, konzerviranje je bilo uspješno - ako se to ne dogodi, provjerite ne curi li vam poklopac. Povrće čuvajte na suhom i tamnom mjestu dok ne bude spremno za jelo nakon otprilike 10 do 14 dana. Dobar tek!

Svestrani alat za konzerviranje: recept za ocat

Prije nego što se sveobuhvatni napitak može puniti u pojedinačne staklenke, prvo ih je potrebno sterilizirati. Najjeftinija opcija su takozvane twist-off staklenke koje se – ako se već koriste – s poklopcima kuhaju u vrućoj vodi 10-15 minuta. Zatim se priprema napitak: pomiješajte vodu, šećer i sol u loncu i pustite da zavrije dok se svi kristali ne otope. Zatim dodajte ocat i pustite da tekućina ponovno prokuha. Na kraju začinite – paprom, sjemenkama gorušice, začinima i biljem.

Sastojci:

  • 500 ml vode
  • 2 žličice šećera od trske (npr. dmBio)
  • 3 žličice morske soli
  • 250 ml bijelog vina ili jabučnog octa (5,5-6% kiseline, npr. dmBio)
  • papar, sjemenke gorušice i ostali začini i bilje prema ukusu.