Active Beauty
Bit će to prava svečanost! 10 ideja za pripremu jela za opušten Božić
Tekst: Carolina Mödlhamer, Sandra Steindl

Uživajte bez stresa

Bit će to prava svečanost! 10 ideja za pripremu jela za opušten Božić

Hrana će biti ukusna, ali dok domaćini i sami sjednu za stol, njihov će apetit i želja za uživanjem u blagdanskoj tradiciji splasnuti. Dobre vijesti: uz malo planiranja, lako se može izbjeći kuhinjski stres za Božić. Evo naših deset ideja za pripremu jela koje će Božić učiniti istinskom poslasticom.

Ideje za pripremu jela: predjela

1. Tartar od lososa
Mnoga predjela mogu se pripremiti tako da ih samo treba poslužiti - klasika su hladna predjela poput tartara od lososa. Mariniran i ukrašen u malim, lijepim čašama, spreman je za konzumaciju, a još će boljeg okusa biti ako nekoliko sati odleži u hladnjaku.

2. Juha s curryjem i špinatom
Je li juha prikladna za posluživanje na Badnjak? Mi se slažemo da može! Juhu možete skuhati nekoliko dana unaprijed, pa čak i zamrznuti. Na primjer, možete pripremiti vegansku kreaciju od kokosovog mlijeka i špinata, začinjenu curryjem, koja će biti izvrsnog okusa. Juha od cikle također je izvrsnog okusa.

3. Salatni dressing
Dressing od octa i ulja u staklenim bocama i teglicama za pekmez mogu se čuvati u hladnjaku nekoliko dana – što će skratiti vrijeme pripreme salate za goste.

Ideje za pripremu jela: glavno jelo

4. Purica
Purica se obično kupuje spremna za pečenje. No, ako je želite sami pripremiti za termičku obradu, nemojte to činiti na Božić. Otkoštavanje, čišćenje, sušenje, mariniranje - sve to možete učiniti dan ranije. Nadjev treba držati u hladnjaku.

5. Nadjev za puricu
Nadjev za pečenu puricu može se jednostavno zamrznuti, čak i u posudi za pečenje u kojoj će se pripremati purica. Na Božić ju je samo potrebno odlediti. Ovo rješenje idealno je kada je prostor u pećnici ograničen.

6. Umak za puricu
Nekima puricu poslužuju na Badnjak, drugi tek na Božić. Najvažniji umak za puricu može se pripremiti dosta unaprijed. Zamrznut, pa ponovno otopljen za proslavu, bit će istinski užitak.

7. Ljubičasti kupus
Pirjani ljubičasti kupus jedan je od priloga koji tek nakon nekog vremena razvije svoj “pravi” okus. Još jedan razlog više da ga pripremite unaprijed. Možete ga čuvati u hladnjaku nekoliko dana i lako se može podgrijati.

8. Krumpir
Ako za prilog planirate poslužiti pržene krumpiriće ili peršin, veliku prednost dobit ćete ako ogulite i izrežete krumpir večer prije. Kako krumpir preko noći ne bi porumenio, stavite ga u lonac s hladnom vodom.

9. Varijacije lisnatog tijesta
Lisnato tijesto može se puniti na različite načine, što ga čini idealnim pripravkom za vegetarijansko ili vegansko jelo. Lisnato tijesto odlično je kada se poslužuje toplo, ali i hladno kao međuobrok. Ukusno punjeno tijesto (npr. s fetom bundeve ili drugim zimskim povrćem) možete zamrznuti u porcijama i prema potrebi odmrznuti.

Dodatni savjet: na dm.hr pronaći ćete veliki izbor umaka i začina za oplemenjivanje glavnih obroka.

Ideje za pripremu obroka: desert

10. Čokoladni mousse
Kao i predjelo, i desert treba odabrati tako da se njime ne morate baviti tijekom dana. Za to su idealne hladne slastice poput moussea od čokolade koji se više ne mora stavljati u pećnicu i može se poslužiti izravno iz hladnjaka. PS: uz pomoć bjelanjka napravljenog od ocijeđene vode slanutka, čokoladni desert možete jednostavno pripremiti u veganskoj varijanti. Ovdje možete pronaći odgovarajući recept.