Što su probiotici i prebiotici?

Naš crijevni sustav naseljavaju brojni mikroorganizmi, poput bakterija, gljivica, virusa i drugih mikroba – zajedno čine crijevni mikrobiom. „Probiotici su živi mikroorganizmi koji se unose izvana kako bi obogatili crijevni mikrobiom. Prebiotici su, s druge strane, hrana za probiotike“, objašnjava dijetetičarka Martha Resatz.

Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi otporni na želučanu kiselinu, što im omogućuje da nepromijenjeni stignu do crijeva. Kada se unesu u dovoljnim količinama, pozitivno djeluju na zdravlje crijeva. Primjeri probiotika uključuju mliječne bakterije i kvasce. Oni jačaju barijernu funkciju crijeva i pomažu u kontroli patogenih mikroorganizama.

Prebiotici

Za razliku od probiotika, prebiotici nisu živi organizmi. To su uglavnom neprobavljivi dijelovi hrane, poput inulina i fruktooligosaharida. Svi prebiotici spadaju u vlakna, ali ne sadrže sva vlakna prebiotička svojstva.
Prebiotici prolaze kroz tanko crijevo neprobavljeni i dolaze u debelo crijevo, gdje ih bakterije razgrađuju. Tijekom tog procesa nastaju kratkolančane masne kiseline koje snižavaju pH-vrijednost u crijevima, olakšavajući apsorpciju minerala poput kalcija, magnezija, natrija i fosfora. „Kratkolančane masne kiseline također podržavaju crijevnu barijeru i imunološki sustav te pomažu u smanjenju upalnih reakcija“, dodaje Resatz. Prebiotic. Također sprečavaju da se štetne bakterije vežu za crijevne stanice, umjesto toga vežući ih na sebe i izbacujući ih iz tijela.

Je li uzimanje probiotika korisno?

Dodaci prehrani s probiotikom i prebiotikom trenutačno su vrlo popularni, a mnogi vjeruju da pozitivno utječu na probavu i zdravlje crijeva. „Prije nego posegnete za kapsulama i preparatima, preporučujem da se usredotočite na prehranu: hrana na prvom mjestu!“, savjetuje Resatz.

Kod nekih tegoba probiotici i prebiotici možda neće imati nikakav učinak. „Na primjer, kod ekstremno nadutog trbuha nakon svakog obroka može se raditi o disbiozi crijevnih bakterija, što zahtijeva liječničku dijagnozu i tretman“, ističe Resatz.

Svaki crijevni mikrobiom je jedinstven

Jedan od problema s probiotičkim i prebiotičkim preparatima je što su oni „masovni proizvodi“. Svaka osoba ima jedinstven sastav mikroorganizama u crijevima, usporediv s otiskom prsta. Učinkovit preparat trebao bi biti prilagođen individualnim potrebama, što je teško odrediti.
„Postoje brojni testovi stolice, ali oni nisu dovoljno pouzdani“, objašnjava Resatz. „Stolica samo prolazi kroz mikrobiom, ali ne daje preciznu sliku o njegovom stvarnom stanju.“

Zaključak dijetetičarke

Kao dodatak prehrani za svakodnevnu upotrebu, probiotici i prebiotici nisu nužno potrebni. U većini slučajeva dovoljna je uravnotežena prehrana. „Međutim, ako morate uzimati antibiotike, smatram korisnim podržati crijeva tijekom i neko vrijeme nakon terapije“, kaže Resatz.

Probiotici i prebiotici tijekom terapije antibioticima

Analiza studija pokazala je da probiotici mogu smanjiti rizik od infekcije bakterijom Clostridium difficile, koja uzrokuje proljev, za 60 %. Međutim, važno je započeti s uzimanjem probiotika najkasnije dva dana nakon početka terapije antibioticima i uzimati ih s razmakom od dva do tri sata kako bi se izbjeglo uništavanje probiotičkih bakterija antibioticima.
Ako je terapija antibioticima već završena, probiotici mogu čak usporiti obnovu vlastitog crijevnog mikrobioma, pokazala je jedna studija.

Stoga je važno konsultirati se s liječnikom o tome treba li uzimati probiotike i prebiotike tijekom terapije antibioticima.

Rizici i ograničenja

Neselektivno uzimanje probiotika i prebiotika nije preporučljivo. Znanstveno još nije jasno definirano tko točno ima koristi od njihove primjene tijekom terapije antibioticima. Osim toga, studije su pokazale da osobe koje uzimaju probiotike tijekom terapije antibioticima češće razvijaju otpornost na antibiotike.

Mogu li se probiotici i prebiotici uzimati zajedno?

Mnogi preparati kombiniraju probiotike i prebiotike, što se naziva sinbiotici. „Takve kombinacije možete postići i prehranom, na primjer, konzumiranjem jogurta s bananom za doručak“, objašnjava Resatz.

Koliko traje obnova crijeva s probioticima?

Vrijeme potrebno za obnovu crijeva nakon terapije antibioticima vrlo je individualno. „Znanstvene studije navode različite podatke, od dva tjedna do nekoliko mjeseci“, kaže Resatz. Preporučuje uzimanje probiotika i prebiotika dulje vrijeme jer se crijeva oporavljaju relativno sporo. „No, to je i pitanje troškova – ti preparati nisu jeftini“, dodaje.

Mogu li djeca uzimati probiotike?

Djeca također mogu uzimati probiotike. „Posebno kod akutnog proljeva ili tijekom terapije antibioticima, to je preporučljivo“, kaže Resatz.

Studija s više od 6.000 djece pokazala je da probiotici smanjuju rizik od proljeva povezanog s antibioticima (AAD). U grupi koja je uzimala probiotike, 8 % djece razvilo je AAD, dok je u kontrolnoj grupi taj postotak bio 19 %.

Kada ne treba uzimati probiotike?

Probiotici nisu preporučljivi za sve. Posebno se ne preporučuju kod prijevremeno rođene djece, teško bolesnih osoba ili onih s oslabljenim imunološkim sustavom. Njemačko društvo za gastroenterologiju upozorava na upotrebu probiotika kod teških upala u trbušnoj šupljini, poput akutne upale gušterače.

U kojim namirnicama se nalaze probiotici i prebiotici?

Probiotici i prebiotici nisu prisutni samo u dodacima prehrani već i u mnogim prirodnim namirnicama.

Probiotici u hrani

Probiotici se nalaze u fermentiranim mliječnim proizvodima, poput jogurta, ayrana, skyra i kefira, kao i u kiselom tijestu, fermentiranoj hrani poput kiselog kupusa, kimchija, miso paste i kombuche. „Pasteurizirani proizvodi ne sadrže probiotike, osim ako nisu dodani nakon pasteurizacije“, ističe Resatz.

Napomena: Tijekom trudnoće izbjegavajte sirovo mlijeko i proizvode od sirovog mlijeka.

Prebiotici u hrani

Prebiotici se nalaze u neprobavljivim vlaknima, prisutnim u luku, češnjaku, poriluku, šparogama, zobi, bananama, raži, soji, grašku, algama te u ohlađenim krumpirima, riži i tjestenini. Preporuka za unos vlakana iznosi najmanje 15 grama na 1.000 kalorija, što znači oko 30 grama dnevno za prosječan unos od 2.000 kalorija.

Resatz napominje da se crijeva moraju postupno prilagoditi prehrani bogatoj vlaknima. Ako ste dosad konzumirali malo voća, povrća i cjelovitih žitarica, povećavajte unos vlakana postupno kako biste izbjegli probavne smetnje.