Active Beauty
Zajednički doživljaj planine  planinarenje s djecom čini doživljajem za sve

Ciljati na visoko

Zajednički doživljaj planine planinarenje s djecom čini doživljajem za sve

Planinarenje s djecom nije natjecanje u osvajanju visina – sam put postaje cilj. Vaša djeca traže uzbudljive avanture daleko od vlastitog vrta ili poznatog igrališta. Ako želite inspirirati djecu za svijet planina i prirode, morate se staviti u njihov svijet, promijeniti perspektivu i biti otvoreni za sva mala čuda na tom putu.

Planinarenje s djecom: uz ova četiri savjeta zabavit će se i stari i mladi

Probudite iščekivanje

Planine su za vašu djecu samo veliko kamenje i nepoznat teren? Nije ni čudo ako možda imate malo poštovanja prema planinarenju ili odmoru u planinama. Zato je važno da svoju djecu pripremite na način primjeren njihovoj dobi. Poslužit vam može, primjerice, dječja knjiga Andree Erne "Otkrivamo planine". Mala knjižica iz "Kako? Kojim povodom? Zašto?” serijal je korisnih planinskih vodiča za djecu od četiri do sedam godina. Starija djeca mogu koristiti male alate poput povećala za šalice ili izletničkog vodiča kako bi izlet učinili atraktivnijim.

Izbor rute: bez lažnih ambicija

Imaju li mama i tata planinarsko srce? Smanjite vlastita očekivanja od planinarenja s djecom i usredotočite se na potrebe svoje djece. S navršenih osam mjeseci mališani mogu ići u planinarenje s nosiljkom. No, ako prevozite male putnike, imajte na umu da dijete i nosiljka brzo mogu težiti oko 15 kg. Kolica koja podnose različite terene također su dobar izbor na širokim šumskim cestama. Za malu djecu od četiri godine možete izračunati oko 150 do 200 metara nadmorske visine, što odgovara otprilike polovici prosječne vrijednosti za odrasle. Dakle, ono što je ležerno planinarenje za odraslu osobu moglo bi se pretvoriti u naporno dnevno planinarenje za vašu djecu. Duljina rute ne bi trebala prelaziti tri do četiri sata hoda za djecu vrtićke dobi. Motivirana školska djeca već mogu ići na dnevne izlete, pod uvjetom da uzmu potrebne pauze. Ali nemojte pretjerivati, ipak bi djeca trebala uživati u planinarenju i rado će doći opet sljedeći put. Stoga pažljivo planirajte i svaku rutu prilagodite dobi svojih malih planinara.

Zabava u pokretu
Planinarenje s djecom prije svega znači: igranje. Najbolje je kada djeca zaborave da planinare. Balansiranje preko srušenih debala, gaženje kroz ledeno hladne planinske potoke ili skupljanje lišća, drva i kamenja – kada ste zajedno u planinama, pješačka staza postaje pustolovno igralište! Ono što uvijek pali su šaljive pjesmice. Starija djeca mogu pokušati čitati kartu ili protumačiti informativne znakove.


Ukusno i dobro opremljeno do vrha
Planinarski ruksak najbolje je spakirati večer prije, kako biste izbjegli jutarnju užurbanost i mogli misliti na sve. Osim dobrog međuobroka i ukusnih zalogaja, treba spakirati i dovoljno vode (jedna litra po djetetu). Dobro će doći rezervno donje rublje i rezervne čarape za mokre avanture u malom alpskom potoku često su potrebni.
Važno: uvijek sa sobom ponesite zaštitu od kiše, sunca i hladnoće, čak i za djecu.


Vašoj djeci dobro će doći ove grickalice

Gluten free
„Moj prvi flips“ marke Lino


Kupite u dm online shopu

Oblik srca
„EKO snack – jabuka i mango, 8+ mj.“ marke babylove

Kupite u dm online shopu

Idealan snack

„EKO voćna pločica – banana, višnja i jogurt“ marke HIPP

Kupite u dm online shopu