Active Beauty
Vrt kao dječje igralište

Dok sade, održavaju i beru povrće, začine i cvijeće, djeca se zapravo zabavljaju.

Vrt kao dječje igralište

Djeca i vrt. Te dvije riječi nisu samo savršen spoj kada je u pitanju dječji vrtić, već i kada je riječ o zelenilu oko kuće. Ipak, to je dio prirode savršen za male obožavatelje aktivnosti i istražitelje u kojoj se mogu igrati i jurcati, penjati se na drveće i kopati zemlju, promatrati kukce i pobliže ispitati biljke. Ali i za buduće kuhare koji svoje prve specijalitete pripremaju u pijesku i isprobavajući uče razliku između bosiljka, origana i livadske trave. Ondje su u svojem elementu. Jednako kao i budući građevinari i poljoprivrednici koji prave svoje prve kućice za ptice i kopaju puteljke između svojega cvijeća. I naravno, budući obožavatelji vrtova ondje se također mogu naći.

Malim vrtlarima potrebni su brzi uspjesi

Tko svojem djetetu želi pokazati kako se radi grabljama i lopatama, mora imati prije svega jedno: više strpljenja od djeteta. Dijete koje stječe svoja prva iskustva kao maleni vrtlar želi prije svega saditi – i po mogućnosti odmah brati.

Da zalijevanje, gnojenje i otklanjanje korova ili borba s nametnicima također pripadaju vrtlarstvu, to ga manje zanima. Posebno ako biljkama treba dugo da procvjetaju i dobiju plodove, tada će mnoga djeca izgubiti interes – posvetit će se drugim zanimacijama jer vani se mogu i ljuljati, loviti ili trčati na livadi.

Unatoč tomu isplati se za mališane napraviti mali vrt. Djeca će prije ili kasnije nadmašiti sami sebe. Ona su ista kao i biljke. Kako kaže narod – trava neće brže rasti ako se čupa.

Ako djetetu damo vrijeme da polako ispita temu, ubrzo ćemo uvidjeti da su posvećeniji prirodi nego odrasli koji u svoje vrtove sade egzotične biljke koje zahtijevaju mnogo više njege jer im to nije prirodno stanište. Djeca se raduju i biljkama koje same od sebe rastu – primjerice korovu.

Nemojte zaboraviti na povremeno grickanje

Izbor cvijeća, začina i povrća koji se lako održavaju pomaže u održavanju dječje pozornosti. Što prije uvide da se njihov trud grabljama i lopatom isplatio, prije će pokazati oduševljenje vrtlarstvom. Tako močvarni cvijet koji se u narodu još zove „cvijet jaje na oko“ nema samo zanimljivo ime, već i lijepo izgleda i brzo raste. Rotkvica se lako sadi, a može se brati već nakon 30 dana. Dobra je susjeda korabi.

Dragoljub se brzo prima, a njegovi se cvjetovi također mogu jesti. Uobičajene su kod djece i jagode. Njima je potrebno mnogo sunca, inače se lako održavaju. Popularno je i takozvano „mazno“ cvijeće poput zečjeg repića.

Dječji vrt ne treba biti samo vrt, već i mjesto za igru i mogućnost za kreativnost. To počinje već kod njegova oblika. Tko kaže da vrt mora biti pravokutan, a ne u obliku srca, zvijezde ili cvijeta od zemlje? Lijepi ukrasi od šarenih kamenčića ili sitnog granja prepušteni su mališanima – u vrt je moguće poredati i figure iz bajke koje će djeca sama obojiti. A zvončići za vjetar ili vrtni patuljak svakomu djetetu pričinjavaju zadovoljstvo.

Održavanje biljaka također treba biti u igri. Mala djeca mogu vrt obrađivati uz pribor za pijesak. Zakopavanje malih biljaka im ide od ruke. Za zalijevanje pogodne su dječje kantice za zalijevanje, čupanje korova može postati natjecanje kao skupljanja lišća. Nalaze li se na biljkama nametnici, otkrit će igra „biljnog doktora“. A branje je zabava koja se može i proslaviti.

Vrtlarstvo stvara svijest o okolišu

Plodovi dječjeg rada pokazat će se ne samo u obliku bobičastog voća ili hrskavih mrkvi, već i u obliku znanja – primjerice o zdravoj prehrani. Djeca koja su sama nešto posadila brže će shvatiti kako nastaju namirnice i lakše će spoznati razlike u okusu biološki uzgajanog povrća i fast food inačica iz plastenika. Uz vrtlarstvo će se postupno učiti odgovornosti – prvo za slabije cvijeće, potom možda za mlado drveće, a u konačnici za globalno ugrožene vrste biljaka.

Zar cijeli svijet nije veliki vrt koji se treba zaštititi? Što brže to dijete spozna, veća je mogućnost da će svijet ostati raj u kojem će još mnogi naraštaji uživati u čarima malenih vrtova.

Što djeca rado sade?

U mirisnom vrtu

 • čokoladni cvijet: miriše poput čokoladice „Mars“
 • bilje Coca Cole: vrh lista okusa je Coca Cole
 • cvijet gumenih bombona: poput slatkiša za nos
 • slatka kadifa: odlična za deserte
 • metvica: ukusna je i miriše osvježavajuće

U cvjetnom vrtu

 • smilje: šareno i lako se održava
 • suncokret: brzo se prima i okreće se k suncu
 • neven: lijep i ne zahtijeva mnogo pažnje
 • močvarni cvijet: jednostavan poput jaja na oko
 • facelija: privlači pčelice

U hranjivu vrtu

 • mrkva: lagana grickalica
 • rotkvica: jednostavno se sadi
 • koraba: može se jesti sirova
 • dragoljub: jestivo cvijeće
 • jagode: vrijedno voće
 • vlasac: svake se godine vraća

Za strpljive

 • cherry rajčica: malena i dobra
 • kukuruz šećerac: uzbudljivi doživljaj branja