Active Beauty
Proslava dječjeg rođendana bez stresa: savjeti za roditelje
Tekst: Sylvia Wasshuber-Haas

Vrijeme za zabavu

Proslava dječjeg rođendana bez stresa: savjeti za roditelje

Proslava dječjeg rođendana i to kod kuće? Mnogi roditelji su pod stresom samo od te pomisli. To ne mora biti tako, smatra obiteljska savjetnica Linda Syllaba. Njena preporuka: „Manje je više!“. Pomoću ovih savjeta ostat ćete Vi, slavljenik i njegovi gosti opušteni prije i tijekom proslave.

Sedam savjeta kako da bez stresa proslavite dječji rođendan

1. Rođendanska zabava za djecu nije nadmetanje

Imate li kod dječjih rođendana osjećaj da se nadmećete oko najraskošnije i najskuplje proslave? U tome će prema obiteljskoj savjetnici Lindi Syllabi pomoći samo jedno: izaći iz toga! Trajanje proslave i broj gostiju prilagodite dobi slavljenika. Glavno pravilo: onoliko godina koliko dijete slavi, toliko gostiju smije doći. Za prvi i drugi rođendan ne trebate priređivati dječju zabavu. Umjesto toga bolje je da pozovete jedno ili dvoje djece iste dobi s mamom ili tatom. Sačuvajte energiju i živce i na drugi način: pozivnice koje ste sami izradili i dekoraciju koja je osmišljena do najmanjeg detalja nisu preduvjet za uspjelu zabavu - i djeci je to u pravilu prilično nevažno. Moto zabave također nije nužan, ali može biti zabavno ako odgovara interesu i želji djeteta.

2. Tražite pomoć u pripremi i za zabavu

Uključite svoje dijete u odabir gostiju, kako biste odlučili o odabiru gostiju, igrama i hrani. I tražite pomoć: druga osoba tijekom proslave trebala bi biti na raspolaganju kao backup. Susjeda, babysitter, baka ili roditelj nekog djeteta gosta. To je važno prije svega ako se neko dijete ozljedi prilikom ludovanja i mora se odvesti liječniku ili ako dođe do svađe između djece i odjednom se morate pobrinuti za više potreba.

3. Recite stop navali darova

Proslava dječjeg rođendan podrazumijeva maraton u raspakiravanju poklona? Radije ne jer je to ponekad previše za djecu i ne mogu se više tome zaista radovati. Najbolje je da sve poklone pri dolasku gostiju odložite na jedan stol. Kasnije se uz okretanje boce određuje koji će se poklon raspakirati - jedan za drugim.

Kako ne bi uopće došlo do poplave poklona, stručnjakinja Syllaba preporuča: „Roditeljima malih gostiju navedite mali maksimalni iznos za poklon ili ih zamolite za zajednički poklon koji uopće ne mora ništa koštati. Od šestog rođendana djeca mogu razumjeti ideju skupnog poklona.“ Prema Syllabi, darovi u obliku vrećica slatkiša ili igračaka promašuju smisao slavlja: „I tu bi slavljenik trebao ekskluzivno biti u središtu.“ Iznimke su na proslavi ono što je samostalno izrađeno, što mnoga djeca vole ili dijelovi dekoracije za zabavu poput zračnih balona označenih s imenom gosta.

4. Dajte djeci priliku da se izluduju

Ludovanje je uvijek dobro, posebno na početku dječjeg rođendana. Ljeti je za to dovoljna vodena bitka u vrtu, ali i u drugim godišnjim dobima su igralište u skladu s dobi djece ili šuma prikladna lokacija za dječju zabavu - ako baš ne lije kiša. Najbolje da odmah u pozivu najavite da dječji rođendan slavite vani. Tako roditelji mogu djecu obući u skladu s time.

5. Ne planirajte program prekruto

Proslava dječjeg rođendana bez igara udaranja lonca, pinjate ili plesa s balonima? Za mnogu djecu dovoljna je slobodna igra, posebno ako je to moguće na otvorenom i ako su djeca mlađa od tri godine. Nekoliko jednostavnih ideja za igre ipak je dobro imati za svaki slučaj. Najbolje bez konkurencije i zabavno, kaže Syllaba: „Udaranje lonca može uvijek proći kod mlađih ili igre spretnosti poput griženja jabuke u posudi s vodom sa zavezanim rukama.“ I izmjenjujte igre tako da se koriste različiti talenti: sportska natjecanja, misaoni zadaci i igre spretnosti. Tako će svatko imati priliku za pobjedu.

Djeca koja u igri nisu na redu, vrlo brzo se dosađuju? Uključite male gledatelje na sljedeći način: „Sada morate paziti kao risovi i biti pooosve tihi ...“ Odaberite igre u kojima mogu sudjelovati sva djeca i prekinite igre ako nemaju dobar odaziv.

6. Smanjite konzumaciju šećera

Proslava dječjeg rođendana = šećerna orgija? Radije ne, savjetuje Linda Syllaba. Jer tada proslava može otići u drugom smjeru. Naravno da će biti (ne previše slatke) torta, ali uz to i pereci sa sezamom ili druge grickalice. Kasnije možda još jednostavno jelo poput tjestenine, pizze, hrenovki ili toasta - ali mnoga djeca na kraju zabave uopće (više) ne jedu. Za piće je dovoljan vrč dobro razrijeđenog soka i vrč vode. Posve važno: pitajte roditelje ima li njihovo dijete intoleranciju na neku hranu na koju morate pripaziti.

7. Ovako ćete postupati sa svađom i suzama

Već kod pozivanja razmislite o tome hoće li se gosti međusobno slagati. Ali svađe se ne mogu uvijek predvidjeti. Ako se na rođendanskoj proslavi nalaze djeca koja se ne razumiju, malo ih po mogućnosti odvojite: odvojite ih za rođendanskim stolom, a kod igranja u različite grupe.

Pripremite se i na to da će gosti biti preopterećeni u nenaviknutom okruženju. Ako neko dijete plače već pri dolasku, pokušajte se posebno pobrinuti za njega. Ako još uvijek plače nakon 30 minuta, mama ili tata bi radije trebali doći po njega jer će se inače pokvariti raspoloženje zabave. Ako neko dijete više ne želi sudjelovati u igrama, nećete ga prisiljavati na sudjelovanje. Poštedite ga jednu rundu ili mu dajte drugu ulogu: na primjer, može Vam pomagati kao koordinator igre tako da će uključivati i isključivati glazbu. Tako neće biti potpuno izostavljen i kasnije se može lakše integrirati.