Active Beauty
Uklanjanje strija: koje su mogućnosti?
Tekst: Christina Omlor

Crte koje nas zamaraju

Uklanjanje strija: koje su mogućnosti?

Često strije povezujemo samo s trudnoćom. Međutim, pukotine na koži mogu nastati ne samo tijekom rađanja novog života, već i, na primjer, kao rezultat debljanja, rasta ili genetske predispozicije. Stoga i muškarci mogu biti pogođeni. Mnogima su pukotine na koži neugledne i žele se riješiti strija. Ove mogućnosti postoje.

Kako nastaju strije?

Žene su posebno sklone strijama tijekom trudnoće. To nije samo zbog širenja trbuha i grudi jer nastanku dosadnih pruga pogoduje i promijenjena ravnoteža hormona tijekom trudnoće, zbog čega koža postaje tanja. Trudnice mogu pokušati spriječiti pojavu strija uz nekoliko savjeta.
Osim trudnoće, postoji niz drugih čimbenika koji mogu uzrokovati stvaranje crvenih linija:

  • velik dobitak kilograma
  • brza izgradnja mišića (zbog intenzivnog treninga)
  • slabo vezivno tkivo (često genetski uvjetovano)
  • hormonalne promjene (pubertet)
  • brzi izrast


Strije pogađaju velik broj ljudi i nisu nešto čega se treba sramiti. Svatko tko se želi riješiti svojih strija trebao bi biti spreman na to da one nikada neće u potpunosti nestati jer su ožiljno tkivo. Međutim, imamo neke mogućnosti za Vas kako pomoći procesu zacjeljivanja kako bi ožiljci brže izblijedili.

1. Uklanjanje strija pomoću krema

Ne možete kremom ukloniti strije, ali posebne kreme mogu smanjiti intenzitet i vidljivost strija. Kreme sadrže posebno veliku količinu vitamina E koji potiče i podržava mehanizme obnove kože. Osim toga, posebna ulja za ožiljke i puno cinka mogu značajno poboljšati ten. Namirnice koje su posebno bogate cinkom su mahunarke (npr. leća, slanutak i grašak), sir i povrće poput brokule, špinata i klica kupusa.

2. Lasersko uklanjanje strija

Ako su Vam mali ožiljci veliki teret, laserski tretman smatra se najučinkovitijom metodom za smanjenje strija. Ovisno o prirodi pukotina, postoje različite mogućnosti tretiranja.
Laserska boja uništava krvne žile u gornjim slojevima kože i posebno je prikladna za nedavno nastale pukotine i ožiljke. Oni brže blijede i ne ostaju tamnocrveni ili ljubičasti tragovi.
No osobito obećavajućim smatra se tretman Fraxel CO2 laserom. Ovaj tip lasera stvara sitne rupice u donjim slojevima kože i tako potiče stvaranje novog vezivnog tkiva. Koliko laserskih tretmana je potrebno i je li ovaj tretman uopće prikladan utvrđuje se individualno s liječnikom i ovisi o stanju tkiva.

3. Uklanjanje strija pomoću mikroiglica

Cilj tretmana mikroiglicama je potaknuti stvaranje kolagena u koži. Da biste to postigli, koža se oštećuje malim iglama. Te minijaturne ranice se također obično tretiraju serumom koji bi trebao pospješiti zacjeljivanje. Stručnjaci procjenjuju da je učinkovitost jednaka učinkovitosti lasera. Međutim, tretman mikroiglicama smiju izvoditi samo kvalificirani liječnici.

4. Uklanjanje strija pomoću ultrazvuka

Nježniji način uklanjanja strija je tretman ultrazvukom. Budući da su pukotine u tkivu stvorile male praznine, vibracije ultrazvuka potiču apsorpciju endogenih tvari koje popravljaju tkivo. Ovo također potiče cirkulaciju krvi u našem tijelu i pomaže u procesu oporavka.

5. Uklanjanje strija masažom

Slično kao i kod ožiljaka, nježna masaža može pomoći u zacjeljivanju strija. Posebno je učinkovita takozvana masaža čupkanjem. Naziv govori sve jer se područja kože na kojima ima pukotina pažljivo čupkaju prema gore. Ovaj proces potiče cirkulaciju krvi, što ubrzava proces ozdravljenja. Važno je da se kod svježih strija uvijek pazi da se koža ne rasteže dodatno jer bi time još više mogla pucati. Manje komplicirana varijanta je korištenje masažnih četki i pilinga jer se i time potiče cirkulacija krvi.
U trudnoći masaža čupkanjem, osobito trbuha i grudi, ponekad čak može spriječiti nastanak strija. Da biste postigli željeni učinak, s masažom treba započeti što je ranije moguće. Pred kraj trudnoće treba prijeći s čupkanja na nježno masiranje uljem za masažu. Svakako se unaprijed posavjetujte s ginekologom o tehnici masaže!

6. Uklanjanje strija pomoću kućnih sredstava

Ako želite koristiti kućna sredstva, možete zahvaćena područja namazati uljem jojobe ili toplim ricinusovim uljem ili namazati nevenovom masti – i te su se mogućnosti pokazale učinkovitima. No, budući da je sasvim moguće da ta kućna sredstva nisu baš učinkovita, još uvijek postoji mogućnost osloniti se na sredstva za samotamnjenje. Da biste to učinili, kupite sredstvo za samotamnjenje u boji svoje kože i nanesite ga na zahvaćena područja. To će ujednačiti boju Vaše kože i prekriti strije.

7. Prevencija strija pomoću prehrane i kretanja

Zdrava prehrana, unos puno tekućine (najmanje dvije litre vode dnevno) i redovita tjelovježba sprječavaju nastanak novih strija. Time se zateže vezivno tkivo i čini ga fleksibilnijim.