Active Beauty
Akupresura na licu: anti-aging blagim pritiskom
Tekst: Stephanie Lindner Margit Hiebl

Pod pritiskom

Akupresura na licu: anti-aging blagim pritiskom

Ciljana masaža kružnim pokretima - ono što bi trebalo dovesti do uravnotežene životne energije, Qi, djeluje i na licu. Doznajte koje vježbe treba koristiti za akupresuru lica kako bi se suzbile prve bore.

Što je akupresura i kako djeluje na licu?

Akupresura je tehnika masaže koja, kao i Gua Sha, dolazi iz TCM-a (tradicionalne kineske medicine). Pritiskom prstiju stimuliraju se točke na meridijanima i tako se postižu opuštajući ili stimulirajući učinci. Lice se opušta, što može imati anti-aging djelovanje. Metoda je savršena i za njegu kože tijekom menopauze jer potiče smanjenu proizvodnju kolagena. Ono što je također važno u smislu akupresure: slično kao kod refleksne masaže stopala, postoje i različiti dijelovi lica za organe kao što su srce, pluća, bubrezi, želudac itd. Masaža tada ne samo da potiče kožu lica na krvotok cirkulaciju i zatezanje nego djeluje i u području čela. Također utječe na probavu i detoksikaciju. Metoda za tretiranje nečiste kože pod nazivom face mapping također djeluje na ove zone jer su prištići i problemi s kožom pokazatelji koje bi funkcije u tijelu mogle biti poremećene. Ako ste zainteresirani, najbolje je konzultirati TCM stručnjaka.

Kako djeluje akupresura lica?

Uglavnom, pokret je uvijek isti: kažiprstima se izvode mali kružni pokreti, nekada uz pojačavanje, nekada uz smanjenje pritiska. Ovisno o tome koja područja aktivirate akupresurom, i ostali dijelovi lica će se zagladiti i pomladiti. Prethodno dobro očistite ruke kako vam se tijekom masaže lica ne bi pojavili prištići.

Koje vježbe postoje za akupresuru lica?

Evo nekoliko vježbi akupresure lica koje možete isprobati kod kuće:

1. Vježba protiv bora na čelu

Ponekad jednostavno ne možete izbjeći mrštenje. Kako ne bismo dobili trajne bore na čelu, nježno masiramo točke lijevo i desno u kutovima čela na rubu kose. Masaža može imati i detoksikacijski učinak na meridijane.

2. Vježba protiv umornih očiju

Oči su nam umorne jer smo opet predugo sjedili pred računalom? Od pomoći će biti nježna kružna masaža vrhovima prstiju iznad obrva, točno iznad zjenice.

3. Vježba protiv nazolabijalnih bora

Za manje izražene nazolabijalne bore i prijateljskiji, mekši izraz lica, kažiprstima jednostavno stimulirajte dva područja neposredno uz nosnice.

4. Vježba protiv bora na ustima

Imate bore smijalice oko usta? To je lijepo. Ako ih ipak želite malo neutralizirati, pritisnite dvije točke uz kutove usana.

5. Vježba protiv opuštene konture u području čeljusti

Tko ne želi imati dobro definiranu bradu? Da biste to postigli, kažiprstima lagano pritisnite udubinu u čeljusnoj kosti ispred zgloba. Za ove vježbe najbolje je izdvojiti 10 minuta i izvoditi ih barem tri puta tjedno. Započnite stimulaciju što je nježnije moguće i uvjerite se da vam akupresura na licu odgovara.