Active Beauty
Ideje za uskrsni brunch: tri ukusna recepta za šareni svečani stol

Jaja, jaja, jaja!

Ideje za uskrsni brunch: tri ukusna recepta za šareni svečani stol

Jedna od najboljih stvari u vezi s praznicima jest spavanje, nakon čega slijedi dugi ručak. Želite li ideje za uskršnji doručak? Uz shakshuku, pečeni kruh sa šunkom i sirom i vruća peciva, svi će se, okrijepljeni, dati u veliku potragu za uskrsnim jajima.

Ideje za uskrsni brunch: ove tri naći će se na našem uskrsnom stolu

Brunch spaja najbolje aspekte doručka i ručka - ponekad može potrajati duže. Ukusna zelena shakshuka sa zelenim šparogama i blitvom, hrskava šunka i kruh sa sirom, a kao slatki završetak, vruće lepinje poslužuju se na našem stolu.

Sastojci za 4 porcije: zelena shakshuka s jajima

  • 2 češnja češnjaka
  • 350 g lista blitve
  • ·500 g šparoga, zelenih
  • 1 šaka kopra
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • papar, mljeveni
  • 1-2 žlice soka od limuna
  • 125 g grčkog jogurta
  • 1 žličica kukuruznog škroba
  • 150 g fete
  • 4 jaja
  • Sumac (azijski začin od plodova začina sumac), prema želji

Priprema zelene shakshuke s jajima

1. Izrežite povrće, nasjeckajte kopar
Poriluk očistite, operite i narežite na ploške. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Blitvu očistite i operite, otresite i nasjeckajte. Donju trećinu šparoga ogulite i odrežite krajeve. Peteljke operite i sitno narežite. Isperite kopar, protresite i otkinite vrhove i ostavite malo sa strane za ukrašavanje. Preostali kopar nasjeckajte.

2. Povrće popržiti i začiniti
U velikoj tavi zagrijte maslac i na njemu pirjajte poriluk oko 5 minuta. Dodajte češnjak, blitvu i šparoge te kuhajte uz povremeno miješanje 5-7 minuta. Začinite solju, paprom i limunovim sokom.

3. Pripremite jogurt, u smjesu od povrća dodajte jaja
Jogurt pomiješajte sa škrobom i nasjeckanim koprom te fetu sitno izmrvite. Smjesu umiješajte u povrće i žlicom napravite udubljenje. Razbijte jaja, ubacite ih u udubljenja i sve poklopljeno kuhajte dok se bjelanjci ne stisnu.

4. Rasporedite i poslužite shakshuku
Poslužite shakshuku u zdjelicama ili dubokim tanjurima. Ukrasite koprom, po želji pospite umakom i poslužite. Izvrsno se slaže zu pečeni somun. Shakshuka je specijalitet sjevernoafričke i levantinske kuhinje. U ovoj proljetnoj varijanti svježa blitva oplemenjena je zelenim šparogama i grčkim jogurtom.

Tako pikantan i jednostavan u isto vrijeme: Ovaj vučeni kruh napravljen je od mješavine šunke, sira i vrhnja.

Sastojci za 4 osobe: kruh sa šunkom i sirom

  • 275 g lisnatog tijesta
  • 100 g kiselog vrhnja
  • sol
  • papar, mljeveni
  • 150 g kuhane šunke
  • 150 g naribanog sira, na primjer ementaler, gauda
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • ·bosiljak

Priprema kruha sa šunkom i sirom

1. Pripremite nadjev, punite lisnato tijesto i izrežite ga
Zagrijte pećnicu na 220° C zu uključene i gornji i donji grijač. Lisnato tijesto s papirom razmotati na limu. Potom polovicu premažite kiselim vrhnjem, posolite i popaprite. Šunku narežite na komade i obložite njima gornji rub. Odozgor pospite naribani sir i praznom polovicom preklopite preko nadjeva. Tijesto izrežite u obliku mreže.

2. Ispecite kruh i poslužite
Umutiti žumanjak s 2 žlice vode, premažite tijesto i pospite sezamom. Pecite kruh u pećnici dok ne porumeni oko 20 minuta. Potom ga izvadite, pustite da se kratko ohladi i poslužite ukrašenog bosiljkom.

Sastojci za 8 komada kruščića s grožđicama

  • 125 ml mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica lanenog ulja
  • 30 g maslaca u komadićima
  • 125 ml soka od kruške; mlako
  • 4 g sušenih klica
  • 1 žutanjak
  • 1/2 žličice narančine korice (iz organskog uzgoja)
  • 50 g grožđica
  • 400 g pšeničnog brašna tip 550 (i za posipanje)
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 3/4 žličice soli
  • 35 g brašna
  • 1 žlica šećera u prahu

Priprema kruščića s grožđicama

1. Pripremite dizano tijesto i ostavite da odstoji
Zakuhajte mlijeko u loncu pa uklonite, dodajte med, laneno ulje i maslac i sve dobro promiješajte. U veću zdjelu ulijte sok od kruške i u njemu otopite suhi kvasac. Umiješajte žutanjak i narančinu koricu, a potom i grožđice. Preko toga prosijte brašno, dodajte cimet u prahu, sol i mlijeko s medom pa sve izradite u glatko, elastično tijesto. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta.

2. Tijesto razradite i ponovno ostavite da odstoji
Tijesto kratko premijesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, vratite ga u zdjelu i ostavite da se poklopljeno diže još 30 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Osam velikih kalupa za muffine obložite papirom za pečenje. Tijesto podijelite na 8 dijelova, oblikujte loptice, stavite u kalupe i pokrijte te ostavite da se diže oko 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200° C zu uključen gornji i donji grijač.

3. Pripremiti nadjev i ispecite kruščiće
Za kraj pomiješajte brašno sa žličicom šećera u prahu i postupno umiješajte u 3-4 žlice hladne vode dok smjesa ne postane glatka. Ulijte smjesu u vrećicu za tijesto s nastavkom za izlijevanje i na kruščiće zarežite križiće. Kruščiće pecite u pećnici 20-25 minuta dok ne porumene. Izvadite i ostavite da se kratko ohlade.

4. Pripremite glazuru i poslužite
U malom loncu lagano zagrijte ostatak šećera u prahu s 1 do 2 žlice vode i promiješajte. Kistom premažite glazuru po kruščićima i ostavite da se glazura osuši. Vruća peciva izvadite iz kalupa i poslužite na pladnju, po želji ukrašenim uskršnjim jajima. Iznimno pahuljasti i lagani: ovi mali, pikantni kruščići tradicionalno se jedu u Engleskoj i Australiji na Veliki petak i oko Uskrsa.