Active Beauty
Putovanje uz mali ekološki trag: Savjeti za održivo putovanje

Ljetni se odmor može ispuniti i održivosti ako se držite nekoliko pravila.

Putovanje uz mali ekološki trag: Savjeti za održivo putovanje

Iznad oblaka sloboda mora biti neograničena”, pjevao je Reinhard Mey sedamdesetih godina. „Svi strahovi, sve brige“, rekao je, izgledaju „nepotrebno i maleno“ iz aviona. Hit je bio oda zrakoplovstvu, koje se početkom šezdesetih godina počelo komercijalno upotrebljavati. Prije toga se putovanje zrakoplovom smatralo privilegijom bogatih. Trebalo je 17 sati od Frankfurta do New Yorka – i platilo se malo bogatstvo. Tek je primjenom Boeinga 707 putovanje kroz zrak postalo povoljno za manje bogate osobe.

Pola stoljeća kasnije, letenje je postalo poput vožnje autobusom. A to se ne odnosi samo na cijene karata, koje su sve manje od svih ostalih mogućnosti prijevoza. Putovanje zrakoplovom samo je jedan dio problema. Otkad znamo da sav turizam uzrokuje oko 8 posto globalne emisije ugljičnog dioksida, loša savjest putuje s nama u kovčegu na svakom putovanju.

Letite što je više moguće održivo

Posebno jeftina putovanja s čestim presjedanjem ili kratkim letovima sada su na lošem glasu. Samo za polijetanje i slijetanje zrakoplovi troše najviše goriva i proizvode najveće emisije. Svatko tko ne želi propustiti letove između gradova vikendom trebao bi se barem osloniti na zrakoplovne tvrtke i turoperatore koji cijene zaštitu okoliša.

Pozornost treba posvetiti i dobi flote. Noviji strojevi obično troše manje goriva. Zanimljive podatke o faktoru održivosti zrakoplovnih tvrtki možete pronaći na atmosfair.de.
Također ima smisla planirati jedan duži godišnji odmor umjesto nekoliko kraćih. Ugodna nuspojava: učinak odmora tako je veći. A tko putuje nekoliko tjedana u komadu ima i više vremena za opušteni dolazak i odlazak i može razmišljati o tome bi li radio uzeo vlak, autobus ili čak bicikl za barem jedan dio puta. Na taj način možete usput vidjeti više od krajolika.

Čini se da još uvijek ne postoji idealna alternativa. Pejzažni ekolog Christian Baumgartner, koji je utemeljio „Resposne and Ability“ – globalno umreženo središte znanja u smislu održivosti – savjetovao je protiv takvih putovanja u „Standardu“. Jer unatoč naporima pojedinih brodarskih tvrtki da brodove učine čišćim, i dalje mnogi brodovi pogonjeni dizelskim ili teškim naftnim motorima plutaju oceanima. Umjesto toga, Baumgartner također preporučuje putovanje na kopnu autobusom ili vlakom.

Putovanje zrakoplovom, kojeg se doista ne možete ili ne želite odreći, trebali biste barem kompenzirati, tvrdi Baumgartner. I ovdje atmosfair.de pomaže. Njemačka organizacija izračunava koliko ugljičnog dioksida uzrokuje određeni let, tako da znate koliko se mora kompenzirati. Tim novcem atmosfair.de financira projekte širom svijeta, uz pomoć kojih se može uštedjeti CO2. Na primjer, let iz Beča na Karibe i natrag stvara oko 4000 kg CO2, što se prevodi kao kompenzacijski doprinos od oko 90 eura. Kao usporedba: svatko tko vozi automobil srednje klase i prijeđe 12.000 kilometara, stvorit će samo polovicu.

Održivi odmor na odredištu

Ali ne samo za vrijeme putovanja, nego i na odredištu, ekološki koraci koje osoba ostavlja za sobom variraju u veličini. To počinje u zračnoj luci ili na željezničkoj stanici. Ako putujete autobusom umjesto taksijem do hotela, to značajno smanjuje vaš trag CO2. Ako se putovanje nastavi iznajmljenim automobilom, preporučujemo e-automobil, hibridni model ili barem relativno novi automobil s eko-načinom. Stvarno ekološki svjesne osobe, koje također žele učiniti nešto za svoje zdravlje, rezervirat će najam bicikla s prikolicom umjesto automobila. Ako ste namjerno odabrali nekretninu u dobroj pristupačnosti i putovali – također ekološki – s laganom prtljagom, to može biti izvrsna alternativa.

Ekološko noćenje

Čak i uz izbor smještaja možete osjetno olakšati ekosustav. Bi li to trebalo biti all inclusive odmaralište za mase koje proizvodi tonu plastike, u kojem svaki gost svoj ručnik za plažu mijenja pet puta dnevno samo zato što se smoči? Ili će to biti ekološki ili bio hotel koji stavlja poseban naglasak na kriterije kao što su niska potrošnja energije, održivi građevinski materijali, ciljano recikliranje, uporaba lokalnih proizvoda ili pravedan tretman lokalnih radnika?

Certifikati kao što su Biosphere Responsible Tourism, Green Globe ili Green Key nagrađuju se diljem svijeta za „zeleni turizam“, a u Europi postoje certifikati Blaue Schwalbe, European Ecolabel, imbex fairstay ili Nordic Swan kao vodiči. Kao turist, možete obratiti pozornost i na mnoge pojedinosti, kao što je ta radi li klimatizacijski uređaj stalno po cijeloj kući i postoje li komarnici. Zahvaljujući njima, prozori mogu ostati otvoreni noću, tako da se soba hladi i bez klimatizacije. Rade li sustavi za navodnjavanje u vrtu odmarališta tijekom cijelog dana, dok u susjednom selu postoji akutni nedostatak vode? Tada bi se gost mogao pitati koliko mu je engleskog travnjaka zaista potrebno na odmoru na plaži.

Također možete sami kontrolirati potrošnju vode. Beskrajne tuševe i dnevnu zamjenu ručnika i hotelske posteljine treba izbjegavati, osobito u regijama koje se već bore za svaku kap. Kao i čišćenje odjeće u hotelu. Ova usluga ne samo da šteti novčaniku, nego često i globalnoj klimi, osobito ako se pranje rublja vrši posebno za svakog gosta.

Štedite struju

Ali besmislena potrošnja energije također dovodi do nepotrebnog čišćenja u sobi. Ovdje i gost odlučuje: znak „ne ometaj“ pritom postaje ekološki alat. A možda slabije plaćeno osoblje za čišćenje zadovoljno je s oko četvrt sata odmora. Još jedan praktični trend ključne su kartice u hotelima. Ako ih izvučete iz utora pored vrata kada napustite prostoriju, svi će se električni uređaji automatski isključiti. Smještajni kapaciteti koji se oslanjaju na takve sustave pomažu sebi i gostu u uštedi energije.

Osim toga, možete se pobrinuti da generirate što manje smeća na plaži ili na izletima i da ga nikada ne ostavite za sobom. Možete ga čak i smanjiti: lokalne ekološke organizacije redovito organiziraju čišćenje plaža u kojima turisti mogu sudjelovati. Posljednje, ali ne i najmanje važno, smeće se može izbjeći tako što se što je moguće manje stvari baci tijekom odmora. Proizvodi s malom ambalažom, boce koje se mogu ponovno puniti ili vrećice koje možete češće upotrebljavati ionako su u modi i dobar početak.

Dajte prednost lokalnim tvrtkama

Ako želite još više podržati lokalno gospodarstvo regije, ući ćete u male, obiteljske tvrtke koje djeluju pošteno i održivo. Ljepota je takvog boravka u tome što zaronite mnogo dublje u zemlju koju obilazite nego što ste ikada mogli u zatvorenom hotelskom odmaralištu.

A netaknuta priroda obično je mnogo bliža – primjerice, kod odmara u gostionici malog ribarskog mjesta ili na farmi u planinama. A tko zna, možda će vam se svidjeti i provest ćete svoj sljedeći odmor na farmi u blizini svog mjesta stanovanja? Time se ugljični otisak smanjuje na pravi minimum, ali i dalje donosi luksuz svježe, domaće hrane, osiguravajući zdrav zrak i nove senzacije. Pogotovo ako pješačite do najbližeg vrha i odatle pogledate zemlju.

Tamo gore sloboda se čini barem jednako neograničenom kao u zrakoplovu 1970-ih. A strahovi i brige? Nekako su manji uz čistu savjest. Uostalom, niste se previše raširili, barem s izborom kuće za odmor.