Active Beauty
Prirodna njega protiv Sunca: ljekovite biljke za kožu

Prirodne ljekovite biljke dokazana su sredstva za smirivanje i njegu kože nakon sunčanja.

Prirodna njega protiv Sunca: ljekovite biljke za kožu

Pustinjski ljiljan Aloe vera smatra se prirodnim tajnim oružjem za njegu kože, ako smo uhvatili previše Sunca. No hamamelis, kamilica i slično predstavljaju druge ljekovite biljke iz prirode ako želite umiriti svoju kožu nakon sunčanja. Kako djeluju i gdje pomažu, ukratko je ovdje opisano:

Aloe vera

Ako je koža crvena nakon dana na plaži jer ste nanijeli premalo kreme za sunčanje – njezin gel „ublažava svrbež, hladi, djeluje protuupalno i očuva vlagu“, navodi Heike Käser u svojoj knjizi „Naturkosmetische Rohstoffe“ (Prirodne kozmetičke sirovine). Koža sadrži oko 200 sastojaka prave aloe, uključujući vitamine, enzime, aminokiseline, minerale i polisaharid aloverozu. On posebno djeluje na regeneraciju kože i sluznice.

Hamamelis

Magični arašid smanjuje svrbež, djeluje kao antioksidans i ima antibakterijska i ljekovita svojstva i upotrebljava se kod ekcema, lakših ozljeda i kože oštećene Suncem.

Prava kamilica

Ljekovita biljka koja pripada obitelji tratinčica djeluje snažno protuupalno i ima učinak zacjeljivanja rana. Njihovi sastojci, prije svega eterično ulje, regeneriraju tkivo i stimuliraju metabolizam kože.

Prava lavanda

Eterična ulja sadržana u njima umiruju kožu, a imaju i protuupalno djelovanje i potiču cirkulaciju. Nekoliko je studija pokazalo antifungalne i antibakterijske učinke.

Neven

Ovaj cvijet s narančastim laticama poznamo još iz bakinog cvjetnog vrta. Optimalno je kao sredstvo za njegu nakon sunčanja, jer ne samo da je protuupalno, nego i smiruje kožu i zacjeljuje rane – i ima antioksidativna svojstva. Eterično ulje ima i antimikrobno djelovanje protiv gljivica i bakterija.

Izvor: Heike Käser, „Naturkosmetische Rohstoffe“ (izdavač Freya)