Active Beauty
Prijateljstvo: Obitelj koja se bira?

Zašto neka prijateljstva traju vječno, dok druga prekidamo? Donosimo u čemu je stvar.

Prijateljstvo: Obitelj koja se bira?

Tijekom života upoznat ćemo puno prijatelja, a neki će nas pratiti zauvijek. Zašto su naši najstariji prijatelji često najbolji – i kada je bolje prekinuti prijateljstvo.

Prijatelji su obitelj koju si možete izabrati, tako kažu. Jer dobra prijateljstva ne obogaćuju samo naš život. Ona nam pružaju oslonac i u teškim vremenima. Stoga se neke mlade majke boje da s djetetom ne izgube svoje prijatelje. I znanstvene studije su pokazale da su prijateljstva važna i za naše zdravlje i naše srce: Dobri prijatelji, naime, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti i depresija. I uz to: Prijatelji pomažu i kod razgradnje stresa.

Jasno je: Što dulje poznajemo svoje prijatelje, to je često i prisniji odnos jednog prema drugome. No, naši najstariji prijatelji nisu nam često samo najdraži zbog zajedničkih uspomena i doživljaja. S godinama se prije svega mijenja naša predodžba o prijateljstvu što je zaključeno istraživanjima u različitim kulturama. Ako se krug prijatelja s godinama smanjuje, to nikako nije razlog za zabrinutost. Nasuprot: Kvaliteta međuljudskih odnosa tada nam postaje važnija od kvantitete u mlađim godinama.

 

Evolucija prijateljstva

Vjerojatno se razlog ne krije previše u sve kraćem vremenu za život, kako se to dugo smatralo s psihološkog aspekta. Štoviše, iza toga bi se mogli kriti evolucijski razlozi kako su doznali istraživači tijekom jedne studije s čimpanzama u divljini. U njihovim promatranjima su se oslikavali uzorci u ophođenju s prijateljstvima koji sliče našima: Starije čimpanze su tako znatno više vremena provodile s jedinkama svoje vrste s kojima su razvili višegodišnji odnos. Razlog tome: Na te su se prijatelje kod međusobne njege krzna najviše mogli pouzdati.

Čemu i brojni, površni prijatelji koji su dobri za tulumarenje, ali kada je riječ o njezi krzna – ili u našem slučaju više – važnim životnim odlukama?

Zato se isplati s vremenom preispitati svoja prijateljstva. Je li međusobno davanje i uzimanje u balansu? Spoznaja da međusobna spona više nije ista kao prije može, doduše, biti bolna, ali i oslobađajuća. Kada je onda bolje prekinuti prijateljstvo: Za to postoji nekoliko znakova.

5 razloga za prekid prijateljstva

  1. Prijateljstvo je jednostrano i opterećeno

Vi ste ona strana koja se uvijek kod nje ili njega javi? Kada se dogovorite za kavu, razgovarate samo o problemima druge strane? Onda definitivno nedostaje ravnoteže.

  1. Druga strana se ne veseli za Vas

Je li Vaš prijatelj ili Vaša prijateljica često zavidna, bilo na Vašu vezu, Vašu karijeru ili druga prijateljstva? Onda je problem nedostatno cijenjenje.

  1. Nema više povjerenja

Ne možete više jedno drugom povjeriti stvari koje Vas opterećuju ili tajne? Ako zbog nedostatnog povjerenja ne želite razgovarati o onome što Vam je na duši, onda prijateljstvo više baš i nema smisla.

  1. Održavate kontakt samo iz navike

Redoviti sastanci za Vas su postali samo obvezni termini? Osim toga nemate si puno toga za reći i nije Vam stalo do toga da se češće vidite? Tako prijateljstvo polako ali sigurno postaje pusto poznanstvo.

  1. Imate različite vrijednosti i predodžbe

Vi ste se dalje razvili ili se druga strana promijenila s vremenom? Onda su potrebni tolerancija i prihvaćanje s obiju strana. Ako se više ne možete povezati, bolje je da svatko krene svojim putem.