Active Beauty
Cvjetna focaccia - ovako ćemo vrt staviti na kruh

Procvjetalo

Cvjetna focaccia - ovako ćemo vrt staviti na kruh

Ljeti moramo biti maštoviti kako bismo oduševili naše goste na ljetnoj zabavi. S našom cvjetnom focacciom  stavit ćemo cvjetnu livadu direktno na kruh. Naravno, sa sezonskim ljetnim povrćem.
Želite za svoje ljetne goste pripremiti nešto posebno što je prikladno i za vegetarijanke? Naša cvjetna focaccia istovremeno objedinjuje užitak za nepce i praznik za oči. Kao što znate, i oči jedu.
Cvjetnu focacciu poslužite toplu ili je pripremite već prethodni dan. Focaccia kruh savršeno je prikladan za zabave uz roštilj ili kao prilog uz umak. Focaccia se može ponijeti i na ljetni piknik ili na more. Ako se pravilno čuva, vrtna focaccia može trajati čak i više dana.
 
Jednostavno za pripremu: za focacciu cvjetna livada potrebno Vam je osnovno tijesto za focacciu, malo strpljenja i svježe ljetno povrće - najbolje direktno iz vrta ili s biotržnice. Kod oblikovanja cvjetne livade od povrća i bilja možete slobodno pustiti svojoj kreativnosti na volju.

 

Recept za cvjetnu focacciu

Sastojci

Za osnovno tijesto:
 • 500 g pšeničnog brašna tip 405 marke dmBio
 • 7 g pekarskog kvasca marke dmBio
 • 350 ml mlake vode
 • 1 prstohvat soli
 • 1 žličica šećera
 • 1 žlica maslinovog ulja marke dmBio
 
Za nadjev:
 • svježe povrće (paprika, rajčice, luk, gljive, češnjak itd.) i bilje (na primjer poriluk, mješavina talijanskog začinskog bilja) po želji

Priprema

 1. U posudi pomiješajte pšenično brašno, pekarski kvasac, 1 prstohvat soli i 1 žličicu šećera.
 2. Dodajte 350 ml mlake vode i 1 žlicu maslinovog ulja.
 3. Dobro umijesite tijesto.
 4. Zatim uzmite lim za pečenje i obložite ga papirom za pečenje. Alternativno ga možete premazati maslinovim uljem.
 5. Obradite tijesto valjkom za tijesto i stavite ga na lim za pečenje.
 6. Ostavite tijesto sat vremena na toplom mjestu kako bi se diglo.
 7. U međuvremenu pripremite nadjev od povrća. Za nadjev operite povrće i narežite ga na odgovarajuće komade za cvjetnu livadu.
 8. Nakon sat vremena tijesto možete obložiti povrćem i biljem.
 9. Pecite je oko 20 minuta na 210° na srednjoj vodilici.
 

Dobro je znati

Jeste li znali da focaccia postoji od antike i da se prvotno posluživala bogovima u Rimu? Pojam dolazi od latinske riječi „focus“ što znači štednjak, pećnica ili ložište. Naziv focaccia odnosi se na to da se kruh direktno pekao u pepelu.
 
Ili za sjećanje ili kao radosno iščekivanje sljedećeg odmora u Italiji - jednostavno isprobajte naš recept za cvjetnu focacciu!