Active Beauty
Pijte više soka

Čarobni napitak.

Pijte više soka

Prirodni sokovi za snagu od povrća, voća i superhrane čiste organizam od otrova i, gutljaj po gutljaj, vraćaju vam dobro raspoloženje i bolji osjećaj u vlastitome tijelu.

Osobe koje nakon unosa obilnih obroka tijekom blagdanskog razdoblja žele uspostaviti protutežu, mogu to učiniti već za nekoliko dana pomoću kure sokovima, a da ne ugroze probavu. Za to su idealni svježe cijeđeni sokovi. Budući da omogućuju smo unos hranjivih sastojaka koji dodatno ne opterećuju organizam, vaše će se tijelo automatski početi oslobađati od otrova tim intenzivnije što manje budete unosili krutu hranu.

Što sokovi mogu?

Kada nešto jedemo, jednostavno pokušavamo utažiti glad, pa tako na brzinu pojedemo hrenovku u pecivu, vrećicu čipsa… Dobre dvije trećine ukupnog broja kalorija unesenih u organizam u zapadnom svijetu potječu od zasićenih masnih kiselina, šećera i bijeloga brašna. „Zavaramo li organizam tim praznim kalorijama i uskratimo li mu unos važnih hranjivih tvari, izvjesno je da ćemo ubrzo ponovno osjetiti glad,“ pojašnjava Julie Morris, savjetnica za prehranu i autorica brojnih savjetnika o toj temi. „Mnogi ljudi u organizam unose puno više kalorija od svoje dnevne potrebe kako bi osjetili povećanju energiju.“ Sokovi su sretna iznimka jer nude zgusnute esencijalne hranjive tvari s malo kalorija i imaju brojne dobre strane koje nedostaju standardnoj prehrani zapadnog svijeta.

Je li bolje unositi cjelovito voće i povrće

Zašto ulagati napor i cijediti sok za kuru, a potom još i dio ploda (drop) baciti kada bismo mogli lijepo pojesti cijeli plod voća ili povrća? Najvažniji razlog je to što kura sokovima rasterećuje probavni sustav. Ako pojedete jabuku ili rajčicu, onda je dio hranjivih mikrosastojaka vezan za vlakna. U složenom probavnom procesu, što ovisi o tome koliko smo dobro sažvakali hranu, mikrosastojci se moraju odvojiti od vlakana, a u tome gotovo pa nikada ne možete potpuno uspjeti.

Novi početak za osvješetnu prehranu

Mnogima je kura sokovima polazišna točka kako bi se prebacili na nove prehrambene navike koje ne uključuju nutritivno osiromašene namirnice poput malih zalogaja između obroka i brze hrane. Stručnjakinja daje dobar savjet: „Nema bolje pomoći na samome početku tog nauma od same pripreme sokova.“ Prije no što započnete kuru, od velike će pomoći biti ako razmislite što s njome želite postići: „Oslobađanje organizma od otrova zvuči jako primamljivo i nerijetko se na to oslanjamo jer želimo postići univerzalno rješenje za sve zdravstvene probleme.“ No istina je da je „oslobađanje od otrova“ moguće, ali neće preko noći postići čudotvorne rezultate. „Ako ponude koje uključuju kure, sadržavaju dojmljiva obećanja, od njih treba držati prste podalje“, ističe Morris.

„Osim toga, ako je moguće, program ili recepte treba prilagoditi vlastitim potrebama.“

Odmor za crijeva

Pročišćavajuća kura sokovima omogućuje probavnom sustavu da si priušti malu pauzu, ističe Morris: „Ona želucu i crijevima pruža dobrodošlu mogućnost da se, zahvaljujući brojnim prehrambenim mikrotvarima iz sokova, oporave od brojnih ukusnih opterećenja koja smo unosili u svoj organizam tijekom prosinca i siječnja.
„Kura sokovima znači stanku od svakodnevnih prehrambenih navika u kojoj određeno vrijeme u organizam unosimo pretežito sokove. Optimalno je kuru nadomjestiti obilnom količinom negazirane mineralne vode ili vodom iz pipe ako je dobre kvalitete. Kuri sokovima ne bismo trebali pristupati kao strogom programu koji će nam omogućiti da skinemo nekoliko kilograma te da imamo blistavu kožu, smatra stručnjakinja. „Uskratimo li tijelu na duže vrijeme takozvane prehrambene makrotvari kao što su bjelančevine, masti i ugljikohidrati, mogli bismo imati zdravstvene probleme.“
Morris predlaže da kure sokovima primjenjujemo najviše pet dana jer njihovu je dugoročnu primjenu s jedne strane teško izdržati, a s druge strane često dovodi do jo-jo efekta, slično kao i kod mnogih dijeta. „Isprva ćemo osjetiti slabost i frustraciju jer nećemo ni moći izdržati.“
Povremena kura sokovima koja traje nekoliko dana, regenerira i donosi novu energiju: „Neće vam poremetiti svakodnevicu, a neće vas ni baciti na štrudlu zbog osjećaja jake gladi.“

Najbolji sastojci

Ako tijekom dana popijete veću količinu sokova, onda bi se ta mješavina trebala sastojati od zelenih sokova, sokova od korjenastog povrća i sokova od voća. „Brojno voće prirodno sadrži jako puno šećera. Zato su za pripravu kura najprikladniji povrće i voćne sorte koje ne sadrže puno šećera,“ ističe Morris. Među osnovne sastojke ubrajaju se jabuka, kruška, dinja, celer, slatki krumpir, bundeva, dioskoreja, mrkva, cikla, pastrnjak i različito citrusno voće – što je odabir regionalno i sezonski specifičniji to bolje.

Julie Morris vjeruje da tijelu kratka stanka bez unosa krte hrane godi jer se probavom troši puno energije. „Budući da je sok već u tekućem stanju, tako tijelu štedi određenu energiju koja se može iskoristiti za nešto drugo,“ tvrdi. No Morris tvrdi da tijekom kure sokovima možete jest i krutu hranu kao biste reducirali osjećaj gladi. Lagani obroci pomažu i nakon što vrijeme primjene kure prođe jer prijelaz na krutu hranu neće imati odviše ekstremno djelovanje. .

Julie Morris, autor

Važno je pomno birati namirnice.“ Jako su dobar odabir male porcije biljnih namirnica poput jabuke ili male šalice kvinoje s avokadom. Uz porciju voća i povrća kuru sokovima možete obogatiti salatama, juhama, orašastim plodovima pa čak i sirovom čokoladom.

Najbolji pratitelji kroza život

Ako uz sokove želite u organizam unositi i drugu hranu, onda bi se ona u najboljem slučaju trebala sastojati od jednostavnih, prirodnih prehrambenih sastojaka.

 • Povrtne juhe: Od svježeg soka mrkve, celera ili špinata pomiješanog s avokadom i malo soli možete napraviti zasitan obrok. Dobri su još i miso juha ili pire od povrtne juhe.
 • Salata: Salata od izdanaka te zelena salata u ovom su slučaju najprikladniji izbor, a ne treba zaboraviti ni fermentirano povrće poput kiselog kupusa. Avokado sa sjemenkama, na primjer konoplje ili chia sjemenkama, osigurat će unos dodatne porcije bjelančevina; limunov sok i sol upotrijebite kao salatni preljev.
 • Orašasti plodovi i sjemenke: Male količine badema, oraha te superhrana poput sjemenki konoplje, lana ili chia sjemenki pružaju osjećaj sitosti, a sadrže najbolje hranjive makro- i mikrosastojke.
 • Sirova čokolada: Mala nagrada sa što je moguće čišćim (neprženim) kakaom i s malom udjelom šećera.

Sok kao plus

Svjež sok sadrži brojne enzime, vitamine i mineralne tvari što, ovisno o sastavu, mješavini donosi sljedeće prednosti:

∙ ojačani imunitet
∙ uravnotežen pH
∙ anti aging efekt
∙ čišćenje stanica
∙ više energije
∙ sjajnu kožu i kosu
∙ smanjen osjećaj velike gladi
∙ kvalitetniji san
∙ bolje raspoloženje i koncentraciju

Recept: sok od đumbira, jabuke i brokule

Sastojci:

 • ∙ 2 velike, slatke jabuke bez koštica
  ∙ 3 šalice brokule rezane na male komade
  ∙ 2 stabljike celera
  ∙ 2,5 cm svježeg korijena đumbira
  ∙ 1 ocijeđen bio limun

Priprema:

Ocijedite jabuku, brokulu, celer i đumbir te u dobiveni sok dodajte limunov sok.