Active Beauty
Osvježenje: što učiniti protiv vrućine

Vrućina nas kod tropskih ljetnih dana može dobro iscrpiti.

Osvježenje: što učiniti protiv vrućine

Lijepo vrijeme donosi dobro raspoloženje, no, prijeđe li termometar nekoliko dana 30-icu, oduševljenje će brzo splasnuti. Posebice ako se ne možemo spontano ohladiti u kakvom jezeru ili bazenu. Što onda učiniti protiv vrućine i jakog znojenja? Imamo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova koji će donijeti brzo osvježenje i kod jako visokih temperatura. Samo ostanite cool.

Što učiniti protiv vrućine: 5 vrućih savjeta za osvježenje

  1. Prehrana: sezonski i regionalno

Što se tiče prehrane, liječnica opće prakse i stručnjakinja za TCM Signe Streli-Kastner preporučuje da se kod potrage za osvježenjem orijentiramo prema sezonskim voćem i povrćem. „Ono što kod nas ljeti raste, načelno je dobro za osvježiti naše tijelo vrućim ljetnim danima.“ A koje namirnice najbolje hlade, zna nutricionistica Elisabeth Auer: „Voće i povrće s velikim udjelom vode poput rajčice, krastavca ili lubenice optimalni su za gašenje žeđi.“ Proizvodi od kravljeg mlijeka i sirova hrana također hlade tijelo. Kadulja, menta i kopriva mogu i u obliku toplog čaja spriječiti da se prekomjerno znojite.

Savjet: Jela i piće ne bi smjeli biti prehladni jer time možete opteretiti tijelo i tek onda pokrenuti proizvodnju topline.

  1. Tuširanje s revitalizirajućom njegom

Vrućim danima si već ujutro možete pomoći i tuširajući se učiniti nešto dobro za sebe. Pritom i ovdje vrijedi: Bolja je umjerena temperatura. Jer kod prehladne vode pore se sužavaju, toplina se slabije odvodi i tek onda ćete se početi znojiti. Ako želite onaj revitalizirajući osjećaj na koži, najbolje je posegnuti za gelovima za tuširanje ili losionima za tijelo s osvježavajućim sastojcima poput mente ili mentola.

  1. Proizvodi za njegu: u hladnjak s njima

Želite na dodatne načine osigurati ugodno rashlađen osjećaj? Onda sve svoje proizvode za njegu kada su posebno vrući dani najbolje prebacite u hladnjak. Losioni za tijelo, kreme za lice, proizvodi poslije sunčanja, sprejevi za tijelo i maske za lice jako dobro podnose hladnije temperature te će koži pri nanošenju podariti dodatnu dozu svježine.

  1. Osvježavajući masažni pokret za ured

Ako Vam ipak jednom bude nesnošljiva vrućina u uredu, tada osvježavajući masažni pokret može učiniti prava čuda. Dodajte nekoliko kapi ulja metvice u ledenu vodu, uronite vrh srednjeg prsta i pet sekundi pritisnite točku između obrva. Zatim vrhove prstiju obje ruke uronite i prelazite njima poviše obrva prema van. Time se potiču receptori za hladnoću i ujedno hladi glava.

  1. Večernja osvježavajuća kupka za stopala

Ako su Vam noge nakon dugog i vrućeg dana teške i umorne, možete tome doskočiti rashladnom kupkom za stopala s metvicom ili kaduljom. Kreme za stopala s učinkom hlađenja ili maske također će dobro doći. Isto kao i trljanje nogu ručnikom punim kockama leda. Ovo nije samo dobro za vezivno tkivo, nego pomaže i kod nateknutih stopala.