Active Beauty
Detoksikacija kroz kuru sokovima

Obavezno prije toga pročitajte ove upute o kuri sokovima!

Detoksikacija kroz kuru sokovima

Prije nego se nepromišljeno bacite na kuru sokovima, potrebno je da znate nekoliko stvari.

Detoksikaciju svakako za nas odrađuje naše tijelo – i to mjehur i bubrezi – ali ga možemo u tome poduprijeti. Kura sokovima može imati pozitivan učinak na naše tijelo. Ali samo tako krenuti je pogrešan način: Ono što Vam treba su sljedeće upute.

 

Što je kura sokovima?

Kura sokovima je blaža varijanta terapijskog posta. Radi se o vremenski ograničenoj kuri kod koje se kompletno odričete krute hrane. Umjesto toga tijelo dobiva sve hranjive tvari iz sokova od voća i povrća. Dnevno je na rasporedu 4 do 6 sokova koji se piju pažljivo i u gutljajima. Dodatno su dozvoljeni čajevi, povrtni temeljci i voda. Obično kura sokovima traje 3 do 10 dana.

Čemu koristi kura sokovima?

Post sokovima treba prije svega rasteretiti organizam i dovesti u ravnotežu omjer kiselina i lužina u tijelu. Često je naša prehrana odgovorna za tegobe s probavom, osjećaj bezvoljnosti i pospanosti. Ova kura tijelu će priuštiti blagotvoran odmor koji će donijeti više energije i poboljšati zdravlje. Koliko često je pametno provoditi kuru sokovima? Za to postoje različita gledišta. Uvjereni pristaše do četiri puta godišnje poste sokovima.

7 stvari koje trebate znati o kuri sokovima:

  1. Nije prikladna za sve osobe

Oprez: Kura sokovima nije prikladna za svaku osobu. Posebice osobe s bolestima srca, dijabetesom i nedostatnom težinom kao i djeca i mladi ne bi trebali provoditi ovu vrstu kure. Osim toga, odgovaramo osobe sa želučanim problemima ili intolerancijom na fruktozu od provođenja kure sokovima. I starije osobe kao i trudnice i dojilje ne bi se trebali odlučivati na ovu kuru. Niste sigurni je li kura sokovima prikladna za Vas? Onda se o svojim namjerama najbolje prethodno konzultirajte s liječnikom.

  1. Detoksikacija kroz kuru sokovima? 

Mnogi kod kura govore o detoksikaciji i vlaknima koja se pritom izlučuju. Ovdje se radi o mitu koji se znanstveno ne može dokazati. Činjenica jest: Vaše je tijelo je svojim organima samo po sebi opremljeno prirodnim sustavom za detoksikacijuJetra, bubrezi, crijeva i ostali se brinu za izlučivanje neželjenih otrovnih tvari i za to nije potrebna nikakva kura.

  1. Prije i poslije su ključni koraci

Navečer još jednom posljednji put obilato jesti i idućeg dana jednostavno krenuti s kurom? Molimo Vas da to izbjegavate! Za pripremu tijela na dane posta molimo Vas da prije toga uvedete dane za rasterećenje tijela. Odreknite se teških obroka koji sadrže životinjske bjelančevine, pšenicu, šećer, alkohol, nikotin i kofein i posegnite za puno voća i povrća. Na taj ćete način tijelu olakšati prijelaz na post.

I poslije toga vrijedi: Nemojte odmah ponovo krenuti teškim jelima i natrpati želudac. Poslije kure sokovima trebali biste sasvim lagano krenuti i u početku jesti lako probavljivu i zdravu hranu.

  1. Ključni su pravi sokovi

Uzmite smoothije iz hladnjaka trgovine i krenite? Nipošto! Kod kure sokovima trebali biste piti samo hladno cijeđene, čiste sokove voća i povrća. Šećer, pojačivači okusa ili konzervansi su zabranjeni. Posebno važno: Koristite kvalitetne proizvode iz ekološkog uzgoja! Sada postoje brojni ponuđači koji dostavljaju prikladne gotove sokove. No, ništa ne govori protiv da jednostavno sami iscijedite sve sokove. Recepte za to možete pronaći na brojnim internetskim stranicama.

  1. Ne radi se o mršavljenju

Kod kure sokovima nije bitno smanjenje tjelesne težine! Ako se odlučujete na kuru sokovima samo zbog mršavljenja, onda radije odustanite. Da, poslije kure sokovima imat ćete ravniji trbuh i obično izgubite po koji kilogram. Međutim: Taj učinak nije dugotrajan jer uglavnom izgubite vodu iz tijela. Čim ponovo uobičajeno jedete, kilogrami će se brzo ponovo vratiti.

  1. Nije garancija za energiju

Mnogi ponuđači kure sokovima i članci na tu temu obećavaju nalete energije i istinske osjećaje ugode. Ali: To nipošto nije uvijek slučaj – naprotiv. Neke osobe tijekom kure sokovima kao i prilikom svakog posta muče glavobolja, pospanost, tegobe s cirkulacijom i izraženiji osjećaj hladnoće. Ne postoji garancija za energiju i dobro raspoloženje.

  1. Slušajte svoje tijelo

Umjerene sportske aktivnosti, masaže i odlasci u saunu navodno podupiru učinak kure sokovima. Ali najvažnije je ipak da slušate svoje tijelo! Nemojte od svoga tijela previše zahtijevati i pripazite na cirkulaciju – sport i odlasci u saunu tijekom kure sokovima brzo mogu izazvati osjećaj vrtoglavice. Pustite visokointenzivne treninge i radije prošećite malo na zraku.

Naš savjet

Ne morate nužno odraditi kompletnu kuru sokovima: Zdravi sokovi, smoothieji i energetski shotovi načelno su idealan sastavni dio zdrave prehrane – koje možete pronaći u svom dm-u.