Active Beauty
Domaće super food bobičasto voće - činjenice o voću
Tekst: Elisabeth Sas

Jednostavno bobičasto

Domaće super food bobičasto voće - činjenice o voću

Domaći super food alarm. Naše bobičasto voće može bez problema držati korak s chia sjemenkama, acai, goji i sl. bobicama. No, postoje li razlike između zamrznutih, sušenih i svježih plodova?
Mnogi ih rado jedu cijeli život, ali znaju malo o bobičastom voću. Ovi plodovi nameću neke zagonetke koje želimo istražiti, kao npr.: Zašto maline tako brzo pljesne? Jesu li jagode iz regije zdravije od onih iz Španjolske? Što zapravo bobičasto voće postiže u našem tijelu? Promotrimo pobliže domaće super voće!

Zato je bobičasto voće tako zdravo za naše tijelo

  1. Bobičasto voće sadrži mnogo antioksidansa. Oni suzbijaju slobodne radikale koji štete našim stanicama i time pomažu protiv starenja kože, raka i niza drugih bolesti. U antioksidanse ubrajamo i vitamine, mineralne tvari i sekundarne biljne tvari.
  2. Sekundarne biljne tvari smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti jer mogu smanjiti razinu masnoća u krvi.
  3. Ovisno o sorti, bobičasto voće sadrži različite količine vitamina A, vitamina C, vitamina E, kalija, kalcija, fosfora, karotena, folne kiseline, pektina, silicija, antocijana, željeza, magnezija i cinka. Vitamina C ima čak više nego kod limuna, stoga se bobičasto voće smatra i podizačem imuniteta. Vitamin E se dodatno brine za to da naše stanice ostanu elastične.
  4. Ostali sastojci pomažu kod poboljšanja pamćenja, jačanja pluća i žila, potiču rad bubrega i time su u borbi protiv reume, kile ili i dijabetesa na vrlo visokom mjestu.
  5. Bobičasto voće zaista pokreće metabolizam. Balastne tvari, vitamin C i mangan ubrzavaju metabolizam. Dodatno nas mnogo balastnih tvari duže drže sitima.

Tako zdravo: 5 činjenica o bobičastom voću

Zašto su borovnice, maline i crni ribiz tako zdravi

Svo bobičasto voće je zdravo, a hranjive vrijednosti se često samo minimalno razlikuju. Ove tri omiljene vrste zdravima čini sljedeće:
  1. Borovnice: Potpuno opremljene sekundarnim biljnim tvarima i vitaminom C i E, ovi mali, plavi plodovi pravi su paketi snage i apsolutni tajni sastojak za ljepotu.
  2. Maline: One sadrže čak i nešto više željeza od cikle, sprečavaju upale i zahvaljujući sadržanim balastnim tvarima potiču probavu.
  3. Crni ribiz: S oko tri puta više vitamina C nego limun crni ribiz podiže naš imunološki sistem i potiče rast kostiju.

2. Kako da pravilno čuvam bobičasto voće?

Tek je kupljeno i već prvi plodovi imaju plijesan? Ovako bobičasto voće može duže trajati: operite ga u zdjeli s vodom i posušite ga na listu kuhinjskog papira. Nakon toga ga pospremite u frižider u posudi obloženoj kuhinjskim papirom i promijenite papir čim postane vlažan. Ako se bobičasto voće skladišti vlažno, upit će potpuno vodu i brzo će postati gnjecavo.

Tajni savjet: Ako svježe bobičasto voće stavite u posudu s jednim dijelom octa i tri djela mlake vode, uklonit ćete spore plijesni koje se nahvataju na bobičastom voću i prije berbe. Nakon toga ga više puta isperite od octa i pohranite kao što je opisano.

3. Je li zamrznuto bobičasto voće i sušeno bobičasto voće jednako tako zdravo kao i svježe?

Što se bobičasto voće kraće čuva, to sadrži više vitamina i ostalih hranjivih tvari. Ako se zamrzne odmah nakon branja, ostane sačuvano najviše hranjivih tvari, jedino se smanjuje udio vitamina C. Razlike u udjelu hranjivih tvari su međutim toliko male da ne utječu na zdravlje. Ali pazite, isplati se baciti pogled na poleđinu ambalaže jer se ponekad zamrznutom voću dodaje šećer.

Sušeno voće sadrži hranjive tvari u koncentriranom obliku jer je iz njih uklonjena voda. Ali ono ima i više voćnog šećera nego svježe bobičasto voće. Za razliku od industrijskog šećera, razina šećera u krvi se time samo polako povećava i izostaju napadi gladi te dodatno pomaže u probavi. Umjereno konzumirano, i sušeno bobičasto voće je super zalogaj!

4. Je li bobičasto voće iz regionalnog uzgoja zdravije od onog iz inozemstva?

Sezona bobičastog voća kod nas počinje zapravo u svibnju ili lipnju. U supermarketima ih ima već od siječnja iz Španjolske, Perua ili Maroka. Kupovina tog bobičastog voća je međutim s jedne strane štetna jer se uzgaja u ekstremno suhim regijama u kojima su vodeni resursi već gotovo previše oskudni, a s druge strane često se koriste opasni pesticidi. Isto tako, sadržaj vitamina je smanjen zbog dugih transportnih putova.

Stoga se bobičasto voće , ali i drugo voće i povrće isplati čekati i staviti na jelovnik kada zaista imaju kod nas svoju sezonu jer tada je najukusnije i najzdravije.

5. Goji bobice, acai bobice i sl: Je li potreban egzotičan super food?

Acai bobice iz Brazila, goji bobice iz Kine. Ovo gotovo nestvarno hvaljeno super food bobičasto voće većinom prođe daleki put, industrijski je prerađeno i prilično skupo. Lokalnih alternativa ima dovoljno jer mnogi super foods rastu direktno pred našim kućnim vratima. Domaće bobičasto voće ima vrlo slične sastojke kao i acai bobice (i još uz to imaju manje kalorija!) i crni ribiz, na primjer, ništa ne zaostaje za goja bobicama u pogledu udjela vitamina C.