Active Beauty
Baby kreme za sunčanje: ovako u jednakoj mjeri štitite i dijete i more
Tekst: Elisabeth Sas, Anna Essl, Eva Pohn, Alexandra Degn

Namazani, zaštićeni

Baby kreme za sunčanje: ovako u jednakoj mjeri štitite i dijete i more

Važno je naviknuti djecu na zaštitu od sunca od najranije dobi u jednakoj mjeri kao što je sunce važno za sve nas. No, kolika količina sunca je dobra za nas? Koja baby i dječja krema za sunčanje pruža najbolju zaštitu? Imajte na umu da postoje i takve kreme koje ne štete moru, jezeru i rijeci. Razgovarali smo sa stručnjakom u ovome području koji je dao vrlo pronicljive odgovore.

Naime, bebe se u prvih dvanaest mjeseci života ne smiju izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. Kako bi to trebalo funkcionirati i zašto postoje (naravno i u dm-u) baby kreme za sunčanje? Dr. Verena Beck, dermatologinja iz Beča, savjetuje kako čak i malu djecu potrebno naviknuti na oprez kada je o UV-zračenju i zaštiti od sunca riječ. (Ako ipak razvijete alergiju na sunce, evo kako reagirati.)

Baby kreme za sunčanje: osam činjenica

Zaštita od sunca za djecu: što trebate znati?

Dječja koža ima debljinu jedne petine debljine kože odraslih i stoga je posebno osjetljiva. Ako je moguće, općenito biste trebali izbjegavati izlaganje najintenzivnijem suncu u razdoblju od podneva do oko 16 sati. Kada su u pitanju kreme za sunčanje za bebe i djecu, preporučljivo je koristiti proizvode s visokim zaštitnim faktorom, odnosno 50+. Mineralni filteri imaju veliku prednost jer djeluju odmah nakon nanošenja i ne dospijevaju u organizam preko kože. Majice i hlače koje posebnim tehnikama tkanja ili impregnacijom nude posebnu UV-zaštitu, idealan su dodatak.

Koliko dugo bebe mogu biti na suncu?

U prvih dvanaest mjeseci života, malo dijete ne bi trebalo izlagati izravnoj sunčevoj svjetlosti. To se ne može uvijek izbjeći na obiteljskim putovanjima ili odmorima, stoga:

  • maloj djeci u kolicima uvijek osigurajte suncobran i kapuljaču (što ih štiti i od pregrijavanja!) te ih također zaštitite odjećom
  • glava, osobito vrat i uši, izuzetno su osjetljivi. Stoga bi djeca trebala nositi šešir ili kapu sa zaštitom za vrat
  • ​kremu za sunčanje treba koristiti samo u ograničenoj mjeri u prvoj godini života, dječje ulje za to nije prikladno

Kako dječju kožu pripremiti za sunce?

Polako i s visokim faktorom zaštite od sunca. Osim toga, kremu za sunčanje treba prilagoditi strukturi djetetove kože. Djeca s vrlo suhom kožom trebaju posebne hranjive sastojke. Osim toga, djecu treba od malih nogu navikavati na nošenje sunčanih naočala kako bi zaštitili oči.

Što je važno kod aktivnosti na otvorenom?

Nanesite kreme s visokim zaštitnim faktorom na dječju kožu više puta kada su na otvorenom duže vrijeme. Kreme za sunčanje također se troše znojem i abrazijom, a to se odnosi i na vodootporne formulacije. Prilikom brčkanja u vodi, zaštitu pružaju majica s UV-zaštitnim faktorom te kapa. Zrake se i u ovom slučaju reflektiraju u svim smjerovima. Zbog toga djeca nisu dovoljno zaštićena ni u hladu pod suncobranom. Isto vrijedi i kada ste u planinskom ambijentu. Tamo je zračenje osobito jako, pogotovo kada još ima snijega. Za putovanja na veće nadmorske visine ionako preporučujem kombiniranje zaštite od hladnoće i sunca u jednom proizvodu.

Zašto su opekline od sunca u prvim godinama života posebno osjetljive?

Dječja koža još nije u stanju brzo i u dovoljnoj mjeri proizvesti pigmente koji se smatraju prirodnom samozaštitom, a također je nedovoljno sposobna popraviti UV-oštećenja. To dovodi do težih opeklina. Osim toga, svaka opeklina od sunca povećava kasniji rizik od razvoja raka kože. U slučaju jakog crvenila, međutim, dijete svakako treba liječiti liječnik.

Treba li dječjoj koži dodatna njega nakon igranja na suncu?

Djeci nije potreban poseban losion za njegu poslije sunčanja. Najvažnije je da je koža hidrirana nakon dana provedenog na suncu. Manje je više, osobito kada je riječ o sastojcima dječjih proizvoda, odnosno kada su u pitanju baby kreme za sunčanje kao i zaštitni proizvodi za djecu. Izbjegavajte korištenje mirisa ili eteričnih ulja što je više moguće. Inače, aloe veru vrlo često koriste i djeca. Ako, pak, imaju vrlo osjetljivu kožu, preporučljivo je koristiti uobičajene proizvode za njegu nakon sunčanja.


U kojoj dobi treba redovito početi kontrolirati madeže?

U principu, bilo bi važno da roditelji obrate pozornost na promjene madeža na dječjoj i vlastitoj koži. Redoviti pregledi kod dermatologa preporučuju se ako dijete ima puno madeža ili ako je u obitelji već bilo slučajeva raka kože.


Koji su mitovi o zaštiti od sunca posebno uporni?

Zaista opasna zabluda jest da opekline od sunca kod djeteta nisu toliko opasne jer očvršćuju kožu protiv UV-zračenja. To nije istina. Mnogi također vjeruju da uz kremu za sunčanje uopće ne pocrne. Istina je sljedeća: koža još uvijek stvara pigment melanin, proces traje malo duže, ali je svakako zdraviji. Inače, dječje ulje ne štiti dječju kožu od opeklina od sunca te je stoga neprikladno kao zaštita od sunca.


Koje kreme za sunčanje nisu preporučljive za kožu i boravak u prirodi?

Svake godine u svjetskim vodama završi oko 14.000 tona kreme za sunčanje. Dio se izgubi tijekom kupanja, čak i u slučaju vodootpornih proizvoda, a ostatak nakon tuširanja. Neki kemijski UV-filtri kontroverzni su u pogledu utjecaja na tijelo i okoliš. Na primjer, oktinoksat i oksibenzon mogu napasti mikroalge i tako lišiti koralje hrane. To uzrokuje njihovo blijeđenje i nestanak blistavog staništa bezbrojnih morskih stvorenja. Mikroplastika i druga plastika također su problematične u ovom pogledu.


Postoji li zaštita od sunca pogodna za koralje?

Na Havajima, Palauu i drugim rajevima za odmor sada je dopuštena samo zaštita od sunca pogodna za koralje. No i u našem podneblju treba se osloniti na kompatibilne tvari za dobrobit prirode. Za djecu se posebno preporučuju mineralne kreme za sunčanje. S cinkovim ili titanijevim dioksidom stvaraju tanak, odmah učinkovit film na koži koji reflektira zrake poput zrcala. Nema potrebe za kemikalijama, a odgovarajući proizvodi dostupni su čak i kao certificirana prirodna kozmetika. Strogi pečati kao što su BDIH ili Ecocert također isključuju nanočestice. Osim toga, među sintetičkim zaštitnim sredstvima postoje i sigurne i ekološki prihvatljive alternative.


Ovi kozmetički proizvodi za sunčanje su prijateljski nastrojeni prema koraljima

Sukladno havajskom zakonu o grebenima

Mlijeko za sunčanje SPF 30 – marke SUNDANCE

Kupite u dm online shopu!

Bez kemijskih dodataka

Mineral dječji losion za sunčanje SPF 50+ marke NIVEA SUN

Kupite u dm online shopu!

Ne sadrži mikroplastike

Protect & Moisture losion za sunčanje SPF 50+ marke NIVEA SUN

Kupite u dm online shopu!