Active Beauty
Brza pomoć za suhu kožu

Kada vas koža zateže, svrbi ili se ljušti, potrebna je brza pomoć.

Brza pomoć za suhu kožu

Zaista je za „iskočiti iz kože“: Kod gotovo svake treće odrasle osobe koža je suha i osjetljiva, umjesto da bude mekana i podatna. Nekada samo po zimi, a nekada i čitavu godinu. Neki dijelovi tijela posebno su često pogođeni. Dermatologinja nam objašnjava što brzo pomaže u takvim slučajevima.

Lice

Iako se lice često bolje njeguje od tijela, i tamo se suhoća može pojaviti, najčešće na čelu i poviše jagodičnih kostiju. „Najbolje što možete učiniti za vaš ten je dovoljan unos tekućine i konstantna UV zaštita i po zimi“, govori Ulrike Lanner, specijalist za dermatologiju i estetiku u Wals-Himmelreichu. „Kada to nije dovoljno, ovom problemu možete doskočiti i s kiselom njegom.“ Maske od kremastog svježeg sira jednostavan su kućanski preparat koji liječnica preporuča, a u teškim slučajevima ublaženje mogu donijeti proizvodi za njegu s voćnom kiselinom.

Usne

Posebice zimi mnogi se bore s ispucalim usnama jer koža ne može uspostaviti potrebnu samozaštitu da se odupire oštrim izmjenama hladnog vanjskog zraka i toplog grijanog zraka u prostorijama. Prelaženje jezikom preko usana samo će kratko pomoći jer isparavanje kapljica s vremenom još više isušuje usne. Tko svoje usne u hrapava vremena želi njegovati i time ponovno pripremiti za poljupce, taj će prema riječima dermatologinje radije posegnuti za proizvodima s prirodnim pčelinjim voskom, pantenolom ili propolisom umjesto za njegom koja sadrži glicerin.

Ruke

Gotovo da ne postoji dio tijela koji je više opterećen i izložen kao što su ruke. Budući da je koža na tim mjestima jako tanka i osjetljiva, to dovodi brzo do suhoće ili u najgorem slučaju do ekcema. „Ruke možete zaštititi tako što ćete higijenu svesti na normalnu mjeru“, objašnjava Lanner. „Agresivna sredstva za čišćenje i dezinfekciju nisu potrebna u svakodnevici.“ Brzo upijajuća njega, kao što je krema za ruke marke Rausch s pasiflorom i shea maslacem, idealna je za ponijeti jer možete je više puta dnevno ponovno premazati, a da ne nastane neugledan mastan film na koži. Tu i tamo ne bi štetio i ugađajući piling ruku.

Kosa i tjeme

Kada žlijezde na glavi proizvode premalo loja, tjeme i kosa gube podatnost i sjaj. Kemijske tvari u proizvodima za čišćenje, njegu i styling ponekad kožu dodatno nadražuju, a svakodnevno pranje kose i feniranje vrućim zrakom prema riječima stručnjakinje također može pogoršati stanje. Nešto dobro za svoju kosu i tjeme možete učiniti tako što ćete posegnuti za hidratantnim regeneratorima i kurama, potaknuti cirkulaciju i dopuštati dovoljno svježeg zraka između kapa i zimskih pokrivala za glavu.

Ruke i noge

„Na nekim mjestima na tijelu malo je masnog tkiva ispod kože što otežava regulaciju i koži zapravo oduzima masnoću“, navodi Ulrike Lanner. Potkoljenice i podlaktice tipična su takva mjesta. Tome možete doskočiti tako što ćete odustati od predugog i vrućeg tuširanja ili kupanja i koristiti odgovarajuće proizvode. „Nije dovoljno da je pH vrijednost neutralna“, tvrdi dermatologinja. „Ona bi trebala biti ispod 5,5, dakle, u kiselom području – kao i pH vrijednost kože.“ Idealni su proizvodi s biljnim uljima čije lipidne tvari liče barijeri kože.

Stopala

Za razliku od drugih područja tijela, stopala ne posjeduju vlastite lojne žlijezde koje bi ih opskrbljivale zaštitnim masnim slojem. Tome se pridružuje i činjenica da je koža često zadebljana i ne dopušta vanjskoj njezi da prodire u kožu stopala. Ako je narušena ravnoteža barijere kože, to posebice može biti opasno na stopalima. Zbog suhoće nastaju sitne pukotine kroz koje se mogu probijati gljivice. Kao jednostavnu protumjeru dermatologinja Lanner preporučuje proizvode za njegu koje sadrže ureu. One će kožu na stopalima ponovo omekšati i učiniti je otvorenijom za druge njegujuće tvari.