Soundbowling – dobri zvuci za naše mentalno zdravlje

Zvučne zdjele metalne su posude koje se koriste kao vrsta zvučne terapije u meditaciji i jogi. Harmonični zvukovi i vibracije omogućuju tonovima da vibriraju cijelim tijelom, djeluju opuštajuće i smanjuju stres. Ova tehnika, poput tzv. "somatskih vježbi", jedan je od popularnih trendova opuštanja. Soundbowling usmjereno je na jačanje veze između uma i tijela, prepoznavanje blokada i poboljšanje svijesti o tijelu. Nježni tonovi zvučnih zdjela pomažu vam da se fizički i psihički opustite. Time se smanjuje razina kortizola u tijelu i stres.

1. Koji zvuci i frekvencije se koriste u soundbowlingu?

“Većina zvučnih zdjela i instrumenata koji se koriste u soundbowlingu podešeni su na 432 megaherca. To se smatra toplom frekvencijom koja ispunjava prostoriju i pomaže u opuštanju. Koristim zvukove u meditaciji i jogi.” U opuštenoj yin jogi, na primjer, zvukovi se koriste za pratnju dužih dionica. Prema riječima stručnjaka, vrlo melodični, ugodni zvukovi mogu opustiti - no glasni, vibrirajući zvukovi koji nas izbace iz ritma i neočekivani su, jer se rijetko nalaze u buci svakodnevnog života također mogu pomoći da se naša pozornost usmjeri prema unutarnjem svijetu. “Tijekom seansi, tijelo uči povezivati te zvukove s procesom opuštanja, kao što je slučaj s mirisima. Mnogi ljudi aromu lavande povezuju s opuštanjem i tu opuštenost osjete čim osjete miris. Na isti način, tijelo također uči dodjeljivati na zvukove.”

2. Kako zvuk djeluje na tijelo?

“Dokazano je da zvukovi u određenom frekvencijskom rasponu utječu na naš parasimpatički živčani sustav. Zbog svakodnevnog stresa, naša su tijela prečesto u raspoloženju "bori se ili bježi". Pravo opuštanje događa se tek kada prodrete u parasimpatički živčani sustav.” Prema riječima stručnjaka zvukovi pomažu u putovanju u vlastitu unutrašnjost. “Zvuk uzrokuje da se naš živčani sustav umiri i istovremeno usredotoči na nutrinu. Umiruje i može ublažiti bol.” Soundbowling kao brz način opuštanja također može biti dobar za vaše mentalno zdravlje: prema Lombardu, svatko tko se uključi u vibracije može osjetiti otpuštanje blokada. “Živimo u društvu koje više ne osjeća sebe i samo se prepušta mislima. Soundbowling može uvelike pomoći u osvještavanju tijela.”

3. Možemo li taj efekt postići i kod kuće?

Sada je oprema za soundbowling dostupna i za kućnu upotrebu. No, je li dovoljno lupkati u zvučnu zdjelu kod kuće kako biste se opustili? “Uvijek se postavlja pitanje koliko se treba udubiti u neku aktivnost. Ako odvojim vrijeme za meditaciju, zvukovi mi također mogu pomoći da se opustim i kod kuće.” No prije nego što postavite zvučne zdjele u dnevni boravak, ipak je preporučljivo nekoliko seansi obaviti sa stručnjakom.