Active Beauty
Zeleni se tako zeleno: čaj i slični proizvodi kao biljna gnojiva
Tekst: Redaktion

Green Idea

Zeleni se tako zeleno: čaj i slični proizvodi kao biljna gnojiva

Jednostavno se isključite, uživajte u vremenu i čaju. Čaj je mnogima toplo utočište mira u svakodnevici. A malo njih zna da se može ponovno upotrijebiti kao biljno gnojivo.
Nakon stresnog dana ili jednostavno za opuštanje: s čajem često povezujemo predah od svakodnevice. Od crnog čaja ujutro koji nas razbuđuje, preko zelenog čaja poslijepodne koji nas okrepljuje do umirujućeg čaja od kamilice navečer. Tjedan za tjednom koristimo više vrećica za čaj i ako bismo ih sakupljali na jednom mjestu, brzo bi se nakupilo malo brdo vrećica od čaja. Možemo li u tom kontekstu misliti na okoliš i od toga još nešto izvući?

Vrećice od čaja za vodu za zalijevanje

U tome je zaista još i biljno gnojivo. Slično kao i gnojiva od taloga kave, talog od čaja pomaže biljkama. Crni čaj primjerice drži štetočine podalje, čaj od kamilice pomaže u uzgoju biljaka, a zeleni čaj je izvrstan za oplemenjivanje tla. Za to je najbolje koristiti čajeve iz biološkog uzgoja bez mikroplastike, na primjer one marke dmBio.

Za uradi sam gnojiva stavite nekoliko već korištenih vrećica od čaja na nekoliko sati u vodu za zalijevanje i nakon toga zalijte biljke s hranjivom vodom.

Više gnojiva za zemlju bez treseta

Ako ponovno koristimo vrećice od čaja, uštedjet ćemo novac i čuvati okoliš. Izbjegnut ćemo novi otpad i dobiti dodatno gnojivo za zemlju bez treseta. To se dobro poklapa. Zemlja bez treseta je bolja za okoliš i čuva močvare, ali još je potrebno više gnojiva. Problema nema s našim biljnim gnojivom od taloga kave. Štitimo naše močvare koje su važna i polako obnovljiva sirovina.

Dobro je znati:
Močvare vežu dvostruko više ugljika u svijetu nego šume, a u Austriji su već i pod zaštitom prirode. Ako se močvare odvodnjavaju radi dobivanja treseta, oslobađa se vezani ugljik koji se spaja s kisikom i postaje CO2. No, zašto je treset u zemlji za biljke zapravo tako omiljen? Jer je povoljan, može dobro upiti hranjive tvari, dugo pohranjuje vodu i rahli zemlju. Stoga biljke moramo češće gnojiti sa zemljom bez treseta i pritom koristiti organsku varijantu.

Biljna gnojiva dokle oko seže

Postoje još brojne druge mogućnosti za prirodno gnojenje naših biljaka. Osim ponovnog korištenja vrećica od čaja koristi se na primjer i ljekovita glina ili talog od kave. I posljednji gutljaj bezalkoholnog piva koje možda više ne prija tako dobro može se povremeno koristiti kao voda za zalijevanje koja sadrži hmelj i slad. Naše bilje uostalom voli ljuske jajeta koje se vrlo jednostavno mogu usitniti u prah u mužaru!