Active Beauty
Bogata hranjivim tvarima i šarena: recept za zimsku zdjelu s kvinojom
vrijeme čitanja: min
ZDRAV UŽITAK

Bogata hranjivim tvarima i šarena: recept za zimsku zdjelu s kvinojom

Ova zimska zdjela s kvinojom, avokadom, crvenom narančom, špinatom, šipkom i lješnjacima brzo se spravlja, hranjiva je i zasitna. Savršena kao zdravi obrok za hladne dane – istinska radost za tijelo i nepce.

Zašto je kvinoja tako zdrava?

Kvinoja potječe iz Anda u Južnoj Americi i već tisućama godina Inke je cijene kao osnovnu hranu. Sjemenka kvinoje smatra se pravom superhranom jer jedna porcija (1 šalica) sadrži oko osam grama biljnog proteina. Posebno je vrijedna kao potpuni protein jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je rijetkost među biljnim namirnicama. Osim toga, kvinoja se ističe visokim sadržajem vlakana, ne sadrži gluten i bogata je vitaminima i mineralima poput magnezija, željeza, cinka i vitamina B. Ove hranjive tvari podržavaju probavu, energetski metabolizam i imunitet, što kvinoju čini savršenom bazom za zdrave obroke. U kombinaciji s crvenom narančom, avokadom, špinatom, šipkom i lješnjacima nastaje bogata vitaminska, zasitna zimska salata koja ne samo da je dobra okusom već daje energiju i grije tijelo za hladnih dana. Zimska zdjela kvinoje idealan je glavni obrok ili obrok za ponijeti.

na dm.hr saznajte više o mikronutrijentima.

SASTOJCI ZA 4 OSOBE

  • 200 g kvinoje
  • 400 ml vode
  • prstohvat soli
  • 2 crvene naranče (oguljene i narezane na komade)
  • 1 avokado (narezan na kockice)
  • 100 g svježeg špinata (oprano)
  • 1 šipak (izvađene koštice)
  • 60 g lješnjaka (grubo nasjeckanih)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 2 žlice tahinija (pasta od sezama)
  • sol i papar po ukusu
  • po želji: 1 čajna žličica meda ili javorova sirupa za blagu slatkoću

Priprema: Zimski recept za quinoa

Priprema kvinoje

Temeljito isperite kvinoju pod tekućom vodom kako biste uklonili njezinu prirodnu gorčinu.

Kuhanje kvinoje

Stavite kvinoju u lonac s 400 ml vode i prstohvatom soli. Zakuhajte, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri 12–15 minuta dok voda ne ispari. Ostavite da se ohladi.

Priprema sastojaka

Ogulite i narežite krvave naranče na komadiće, avokado narežite na kockice, operite špinat, izvadite sjemenke nara i grubo nasjeckajte lješnjake.

Priprema dressinga

Pomiješajte maslinovo ulje, sok od limuna, tahini, sol, papar i prema želji med ili javorov sirup dok ne dobijete kremastu konzistenciju.

Slaganje zdjele

Stavite kuhanu kvinoju u veliku zdjelu. Na vrh rasporedite špinat, komadiće crvene naranče, avokado, sjemenke nara i lješnjake.

Začinite i poslužite

Prelijte dressing preko kvinoje i lagano promiješajte. Poslužite odmah ili podijelite u porcije za pripremu obroka unaprijed.
za dodatnu hrskavost možete dodati tostirane sjemenke bundeve ili konoplje. Svježe začinsko bilje poput mente ili peršina dodat će aromatičnu notu.

Ove proizvode za zimsku zdjelu kvinoje možete pronaći u dm-u:

U bijeloj, crvenoj i crnoj

"Quinoa Tricolore" dmBio

dostupno na dm online shopu

S oljuštenim sezamom

"Tahini pasta od sezama" dmBio

dostupno u dm online shopu
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Pokušajte s drugim pojmovima za pretraživanje.