Bogata hranjivim tvarima i šarena: recept za zimsku zdjelu s kvinojom
Sadržaj
- Zašto je kvinoja tako zdrava?
- SASTOJCI ZA 4 OSOBE
- Priprema: Zimski recept za quinoa
- Priprema kvinoje
- Kuhanje kvinoje
- Priprema sastojaka
- Priprema dressinga
- Slaganje zdjele
- Začinite i poslužite
- Ove proizvode za zimsku zdjelu kvinoje možete pronaći u dm-u:
- U bijeloj, crvenoj i crnoj
- S oljuštenim sezamom
Zašto je kvinoja tako zdrava?
Kvinoja potječe iz Anda u Južnoj Americi i već tisućama godina Inke je cijene kao osnovnu hranu. Sjemenka kvinoje smatra se pravom superhranom jer jedna porcija (1 šalica) sadrži oko osam grama biljnog proteina. Posebno je vrijedna kao potpuni protein jer sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što je rijetkost među biljnim namirnicama. Osim toga, kvinoja se ističe visokim sadržajem vlakana, ne sadrži gluten i bogata je vitaminima i mineralima poput magnezija, željeza, cinka i vitamina B. Ove hranjive tvari podržavaju probavu, energetski metabolizam i imunitet, što kvinoju čini savršenom bazom za zdrave obroke. U kombinaciji s crvenom narančom, avokadom, špinatom, šipkom i lješnjacima nastaje bogata vitaminska, zasitna zimska salata koja ne samo da je dobra okusom već daje energiju i grije tijelo za hladnih dana. Zimska zdjela kvinoje idealan je glavni obrok ili obrok za ponijeti.
SASTOJCI ZA 4 OSOBE
- 200 g kvinoje
- 400 ml vode
- prstohvat soli
- 2 crvene naranče (oguljene i narezane na komade)
- 1 avokado (narezan na kockice)
- 100 g svježeg špinata (oprano)
- 1 šipak (izvađene koštice)
- 60 g lješnjaka (grubo nasjeckanih)
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 čajne žličice soka od limuna
- 2 žlice tahinija (pasta od sezama)
- sol i papar po ukusu
- po želji: 1 čajna žličica meda ili javorova sirupa za blagu slatkoću