Active Beauty
Proljetno čišćenje: ovako može biti ekološki prihvatljivo

Savjeti za čišćenje kućanstva

Proljetno čišćenje: ovako može biti ekološki prihvatljivo

Došlo je savršeno vrijeme za proljetno čišćenje. Ali pomoću čega će temeljito čišćenje doma uspjeti što ekološki prihvatljivije? Održivo čišćenje uopće nije tako teško ako se pridržavamo nekoliko stvari. Ovako ćete prepoznati sredstva za čišćenje koja manje zagađuju naš okoliš. Plus je što pomoću ovih kućnih sredstava možete sami izraditi sredstva za čišćenje.
Jedno se mora prije svega reći: „ekološki prihvatljivo (sredstvo)“ nije niti jedno sredstvo za čišćenje iz razloga što sva sredstva za čišćenje zagađuju otpadnu vodu kemikalijama. Unatoč tome je svejedno koje se sredstvo za čišćenje koristi. Proizvodi se djelom snažno razlikuju u tome koliko su opasni njihovi sastojci za okoliš i koliko se dobro mogu razgraditi u pročišćivačima.
 

Ova sredstva za čišćenje su prikladna za održivo proljetno čišćenje

Dobru smjernicu daju službene i neovisne ekološke oznake poput „Blaue Engel (Plavi anđeo)“ ili EU ekološka oznaka „Euroblume (Euro cvijet)“. Sredstva za čišćenje koja nose ove oznake manje zagađuju otpadnu vodu u usporedbi s konvencionalnim sredstvima za čišćenje, no ipak temeljito čiste. Pripazite kod deklaracija poput „bio“ ili „eko“ jer ti nazivi proizvoda govore samo o podrijetlu i proizvodnji. O učincima sastojaka međutim ne pružaju informaciju.
 
Specijalna sredstva za čišćenje uostalom nisu potrebna za proljetno čišćenje. Održivo čišćenje znači i ograničavanje prilikom odabira sredstava za čišćenje. Univerzalna sredstva za čišćenje za vlažno brisanje površina, sredstvo za ručno pranje, abrazivno sredstvo za naslage i sredstvo za čišćenje protiv kamenca su u pravilu dovoljni za održavanje kućanstva čistim.
 
Uostalom, samo uz pravilno doziranje su sredstva za čišćenje sa službenim ekološkim oznakama i zaista ekološki prihvatljivija od drugih proizvoda. Moto stoga glasi „štedljivije korištenje sredstava za čišćenje“. Ako želite još dodatno potpomognuti proces čišćenja, koristite specijalne tekstilne proizvode od mikrovlakana jer oni djeluju poput fine četke. Dodatni savjet za kupnju ekoloških sredstava za čišćenje je da koncentrati prouzrokuju manje ambalažnog otpada.
 

Ova sredstva za čišćenje ne koristimo zbog okoliša

Za razliku od sastojaka poput fosfonata, sintetičkih polimera ili mirisa, tenzidi u sredstvima za čišćenje su u međuvremenu potpuno biološki razgradivi. Oni se mogu taložiti u okolišu gdje štete otpadnim vodama i živim bićima. Spojevi fosfora i dušika mogu dovesti do pregnojavanja voda. Ako vodite brigu o održivom proljetnom čišćenju, koristit ćete stoga sredstva za čišćenje koja ne sadrže te sastojke.
 
Ako želite održivo čistiti, uz to nećete koristiti kemijska dezinfekcijska sredstva jer ona sadrže aktivne tvari koje ubijaju mikroorganizme. Sredstva za čišćenje s jakim kiselinama i lužinama su također tabu jer je kod njih i veća opasnost od opeklina kiselinom. Stoga zbog očuvanja okoliša ne bismo trebali upotrebljavati sredstva za čišćenje sanitarija koja sadrže klor, sredstva za čišćenje WC-a sa solnom kiselinom ili dušičnom kiselinom te kemijska sredstva za odvod.

Samostalno izrađena kućna sredstva za proljetno čišćenje

Malo kućnih sredstava je dovoljno za održavanje čistoće kuhinje, kupaonice i drugih prostorija. Limunska kiselina, soda, soda bikarbona, ocat i sapun dobro zamjenjuju svako sredstvo za čišćenje. Veliki plus je što uz pravilnu primjenu nisu samo ekološki prihvatljiviji, već su i povoljniji.
 
  • Tvrdokorne naslage u odvodima mogu se otopiti s udjelom sode, octa i malo vruće vode.
  • Univerzalno sredstvo za čišćenje jednostavno možete samostalno izraditi od udjela esencije octa i deset udjela vode. Na taj će način površine poput prozora ili podova ponovno zasjati.
  • Mrlje od kamenca mogu se ukloniti pomoću limunske kiseline. Limunska kiselina je za razliku od octa bolja za gumene brtve i ugodnog je mirisa. Ali budite oprezni i koristite je samo hladnu ili mlaku jer u suprotnom mogu nastati ostaci.
  • Abrazivnu pastu možete jednostavno izraditi tako da sodu bikarbonu otopite u malo vode.
 
Još jedan savjet za sve koji žele održivo čistiti pomoću samostalno pripremljenih sredstava za čišćenje je da se eterična ulja ne bi trebala koristiti kao sastojak. Narančino, limunsko ulje, ulje lavande i druga ulja teško su razgradiva i iznimno štetna za vodene organizme.

Višestruko primjenjivo

ecover Višenamjenski koncentrat za čišćenje

Kupi sada u dm online shopu

Protiv tvrdokorne prljavštine

Vanish Oxi Action Prašak za odstranjivanje mrlja

Kupi sada u dm online shopu

Za podove, pločice i drvo

pero Univerzalni koncentrat za pranje podova i površina - lavanda i menta

Kupi sada u dm online shopu