Active Beauty
Proljetno čišćenje, ekološki najprihvatljivije

Savjeti za kućanstvo

Proljetno čišćenje, ekološki najprihvatljivije

Korak po korak do blistavom stana: uz kućna sredstva i ekološke formulacije

Dovoljno je tek nekoliko kućnih sredstava pa da kuhinja, kupaonica itd. budu čiste. Ako kod kuće imate limunsku kiselinu, natron, sodu bikarbonu, ocat i sapun, možete ih upotrijebiti kako biste optimalno upotpunili postojeći repertoar proizvoda za čišćenje. Dodatna prednost takvih proizvoda: kada se pravilno koriste, ne samo da su prikladniji za okoliš, nego su i povoljniji.

Za lijepe poglede: čišćenje prozora i okvira

Ručnom metlom uklonite prašinu i prljavštinu sa staklenih površina, prozorskih dasaka i okvira. Potom utočite mlaku vodu u kantu i na 5 litara vode dodajte 3 do 4 kapi domaćeg sredstva za pranje posuđa (20 grama sitno naribanog sapuna, otopljenog u 200 mililitara vruće vode, plus 1 žlicu sode bikarbone). Prvo prozore očistite iznutra i izvana jednom krpom, a potom unutarnje i vanjske okvire operite drugom krpom za čišćenje (alternativno koristite sredstvo za čišćenje stakla). Krpu nemojte gužvati, nego je prebrišite po površini S-pokretima. Zatim prijeđite suhom krpom (od mikrovlakana). Šarke se čiste samo na samom kraju vatom. Tako odmah možete odrediti treba li ih namazati uljem.
Savjet: koristite svježu vodu za čišćenje svakog prozora. Napunite kantu samo do jedne trećine kako biste uštedjeli vodu. Kod težih zaprljanja pomaže soda bikarbona: 1 žlicu pomiješajte s malo vode, nanesite na prljavo mjesto, ostavite kratko da djeluje i obrišite.

Vodič za učinkovito brisanje prašine

Prvo sve površine očistite. Pri brisanju prašine uvijek krenite odozgo prema dolje – bilo kada površinu vlažite krpom od mikrovlakana bilo kada je sušite krpom protiv prašine. Brišite kružnim pokretima kako biste učinkovito uklonili prašinu. Uvijek povremeno temeljito operite ili otresite krpu kojom čistite.

Savjet: kućni tekstil treba redovito istresti vani, a prostorije treba dobro provjetravati. Tako ćete izbjeći pojačano nakupljanje prašine.

Jednostavna njega: osnove pri čišćenju parketa, tepiha itd.

Podovi čistimo na samom kraju. Pritom je važno uzeti u obzir od kojeg su materijala sačinjeni. Laminat, PVC, pločice, tepih ili parket imaju različite potrebe za njegom. Na primjer, parket treba brisati samo vlažnom krpom ili usisavati s gurnutim prstenom četke uređaja kako bi se izbjeglo oticanje ili stvaranje ogrebotina. Ostale površine su manje osjetljive, posebice tepisi i pločice. Ako se ovdje pojave tvrdokornije mrlje, možete ih oribati četkom ili spužvicom za ribanje.

Savjet: osobito je važno u proljeće redovito brisati podove jer se na njima taloži svakakva pelud.

Osvježite zidove od nastalih mrlja

Može se dogoditi da ostaci hrane ili mrlje uslijed igranja završe na zidu. Manje nečistoće možete ukloniti lagano navlaženom pamučnom krpom. Za uklanjanje svježih masnih mrlja potreban vam je upijajući papir i toplina: stavite papir na mrlje i glačalom na srednjoj temperaturi nekoliko puta prijeđite preko zaprljanog mjesta -papir će tako upiti masnoće i one će nestati. Za veće (masne) mrlje pomaže pasta od 50 grama sode bikarbone, 1 žlice limunske kiseline i 1 žličice kukuruznog škroba ili praška za pecivo koja se nanosi izravno na mrlje. Nakon otprilike pola sata pasta se pažljivo iščetka.

Savjet: uvijek koristite čiste krpe i četke!

Stručni savjeti: očistite radijatore

Domaćinski tim tradicionalnog hotela “Sacher” dijeli s nama optimalno održavanje radijatora:

1. Radijator s prosječnom upotrebom preporučljivo je čistiti dva puta godišnje. Pritom bi ga uvijek trebalo isključite - toplina može uzrokovati lijepljenje tvrdokornih čestica prašine.

2. Uvijek prvo usisajte radijator, a zatim ga očistite krpom od mikrovlakana i čistom, hladnom vodom kako biste spriječili zadržavanje ostataka kamenca.

3. Višenamjensko sredstvo za čišćenje i spužvica pomažu kod većih nečistoća. Naš insajderski savjet: koristite parni čistač! On također uklanja tvrdokornu prljavštinu.

Hot spot: kako očistiti sofe

Pola vašeg života odvija se na kauču. I zato tamo često nalazite mrlje. Većina prljavštine može se lako ukloniti s namještaja od tkanine vlažnom krpom i sapunom ili sredstvom za uklanjanje mrlja.

Savjet: pri čišćenju kožnih sofa koristite obični sapun, destiliranu vodu i pamučnu tkaninu.

Moguće je! Ovako kuhinjski uređaji postaju blistavo čisti

  1. 1. Štednjak: brine vas zagorjela hrana na štednjaku? To možete riješiti sodom bikarbonom: dvije do tri žlice pomiješajte s oko 100 mililitara vode i dobivenu smjesu nanesite spužvicom na površinu koju želite tretirati. Ostavite smjesu da djeluje nekoliko minuta pa je obrišite čistom, vlažnom spužvom. Savjet: kako biste izbjegli nastanak ogrebotina, na staklokeramičkim pločama za kuhanje i indukcijskim pločama koristite samo mekane krpe i spužve.

    2. Pećnica: prvo uklonite sve posude i rešetke. U bočici s raspršivačem pomiješajte jednu žlicu sode s 500 mililitara vode i poprskajte prljava mjesta. Ostavite 15 minuta da nabubri. Potom obrišite zaprljana mjesta vlažnom krpom. Savjet: nemojte prskati grijaće elemente i rešetke ventilatora za cirkulaciju zraka, nego ih pažljivo očistite mekom četkom.

    3. Hladnjak: isključite hladnjak i pustite da se odjeljak zamrzivača odledi. Pomiješajte jabučni ocat i vodu u omjeru 1:2 i dobivenim sredstvom očistite hladnjak i pojedine dijelove. Brtve na vratima tretirajte samo vodom: ocat bi u ovom slučaju bio odviše agresivan. Savjet: kvarljive namirnice u međuvremenu čuvajte na hladnom mjestu. Hladnjak treba dobro prozračiti prije ponovnog odlaganja.

Za blistavu završnicu: šest ključnih mjesta pri čišćenju kupaonice i WC-a

Fuge: soda bikarbona i ovdje čini čuda! Pomiješajte je s vodom i dobivenu pastu četkicom za zube nanesite na zglobove pa ostavite da tako djeluje oko sat vremena. Potom je obrišite i ispolirajte krpom od mikrofibre.

Armature: uz univerzalna sredstva za čišćenje i smeđi papir za pečenje također daje sjajne rezultate! Zgužvajte list papira i njime istrljajte armature – bez dodavanja vode.

Odvodi: držite odvodne čepove u otopini octa i vode oko 30 minuta, a za to vrijeme starom četkicom (za zube) na koju ćete nanijeti smjesu octa i sode bikarbone oribajte ventili i odvodni otvor.

WC-poklopac i vodokotlić: vanjske površine u toaletu možete očistiti sapunom. Zapjenite ga u malo vode, namažite na pamučnu krpu i njome očistiti površine.

WC-školjka: tvrdokorne naslage, uključujući kamenac, mogu se ukloniti sodom bikarbonom, octom ili limunskom kiselinom. Ekološki toaletni puderi i gelovi osiguravaju dugotrajnu čistoću i mirisno osvježenje.

WC-četka: četku položite i stabilizirajte između WC-daske i školjke pa je prelijte kipućom vodom sa svih strana kako biste ubili klice i bakterije. Savjet: (drvenu) četku treba mijenjati svakih šest mjeseci.

Još jedan savjet za svakoga tko želi čistiti na održiv način domaćim sredstvima za čišćenje: eterična ulja ne smiju se koristiti kao sastojci. Ulje naranče, limuna, lavande itd. teško se razgrađuje i izrazito je štetno za vodene organizme.

Ova sredstva za čišćenje prikladna su za održivo proljetno čišćenje

Kao prvo, "prijateljski za okoliš" nije nijedan proizvod za čišćenje, jer sva sredstva za čišćenje zagađuju otpadnu vodu kemikalijama. Ipak, nije važno koji proizvod za čišćenje koristite. Proizvodi se ponekad jako razlikuju prema tome koliko su njihovi sastojci opasni za okoliš i koliko se lako mogu razgraditi u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda.

Službene i neovisne ekološke oznake kao što su „Plavi anđeo” ili ekološka oznaka EU „Euroblume” dobar su orijentir. Proizvodi za čišćenje koji su dobili ove pečate zagađuju otpadnu vodu manje od uobičajenih sredstava za čišćenje - a još uvijek čiste temeljito. Preporučljivo je biti na oprezu s deklaracijama na kojima su istaknuti pojmovi “organsko” ili “eko”, zato što takvi nazivi proizvoda govore samo nešto o podrijetlu i proizvodnji. Međutim, oni ne daju nikakve informacije o učincima samih sastojaka.

Usput, za proljetno čišćenje nisu potrebni posebni proizvodi za čišćenje: održivo čišćenje znači i ograničavanje izbora sredstava za čišćenje. Višenamjensko sredstvo za čišćenje površina koje se mogu brisati vlažnom krpom, tekućina za ručno pranje posuđa, mlijeko za čišćenje naslaga i sredstvo za čišćenje kamenca obično su dovoljni za održavanje čistoće kućanstva.

Usput rečeno, proizvodi za čišćenje sa službenim oznakama za zaštitu okoliša zapravo su ekološki prihvatljiviji od drugih proizvoda samo ako su pravilno dozirani. Moto je štedljiva upotreba sredstava za čišćenje. Ako želite pospješiti proces čišćenja, možete koristiti posebne tkanine od mikrovlakana - djeluju poput fine četke. Još jedan savjet pri kupnji ekološki prihvatljivih proizvoda za čišćenje: koncentrati stvaraju manje otpada od ambalaže.

Ove proizvode za čišćenje ne koristimo zbog zaštite okoliša

Surfaktanti u proizvodima za čišćenje sada su potpuno biorazgradivi. Situacija je drugačija sa sastojcima kao što su fosfonati, sintetski polimeri ili mirisi. Teško ih je biološki razgraditi i mogu se akumulirati u okolišu - gdje su štetni za vode i živa bića. Spojevi fosfora i dušika mogu uzrokovati prekomjerno onečišćenje otpadnih voda. Svatko tko pridaje pozornost održivom proljetnom čišćenju, trebao bi stoga koristiti proizvode za čišćenje koji ne sadrže ove sastojke.

Ako želite čistiti na održiv način, ne biste trebali koristiti kemijska dezinfekcijska sredstva za čišćenje. Ona sadrže aktivne sastojke koji ubijaju mikroorganizme. Sredstva za čišćenje s jakim kiselinama ili lužinama također su tabu - rizik od kemijskih opeklina veći je pri njihovom korištenju. Zbog zaštite okoliša trebali bismo izbjegavati sredstva za čišćenje sanitarija koja sadrže klor, sredstva za čišćenje zahodskih školjki s klorovodičnom ili dušičnom kiselinom i kemijska sredstva za čišćenje odvoda.

Osigurava svakodnevnu higijenu u kućanstvu

„Višenamjensko sredstvo za čišćenje“ od Pero

od sada možete kupiti u dm online shopu

Ostavlja ugodan miris svježine

„Sredstvo za čišćenje kupaonice“ od Denkmit

od sada možete kupiti u dm online shopu

Ostavlja ugodan miris eukaliptusa

„Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju“ od Sanytol

od sada možete kupiti u dm online shopu