Active Beauty
Čišćenje ormara: Uz ovih 5 savjeta će uspjeti!
Tekst: Carolina Forstner

Napraviti mjesta

Čišćenje ormara: Uz ovih 5 savjeta će uspjeti!

Ormar se prelijeva i Vi unatoč tomu nemate što za obući? Nikakav problem! Pomoću ovih savjeta pri ruci uspjet će čišćenje ormara i stvaranje reda.

5 savjeta protiv poplave odjeće

Priprema je sve

Dobro planiranje je pola posla. Prije nego očistite ormar i stvorite red, trebali biste se pripremiti. Za pravilno spremanje izdvojene odjeće nabavite velike vreće i kartone. Tako odbačenu odjeću možete odmah pravilno složiti prilikom pospremanja.

Unutra ništa ne ostaje

Sada je vrijeme za stvaranje pregleda. Vrlo važno: Potpuno ispraznite ormar i komodu. Na taj ćete način stvoriti dobar pregled i nema opasnosti da ormarske „leševe“ još dalje gurate prema stražnjem dijelu ormara.

Pitajte se i probajte

Uzmite svaki odjevni predmet u ruku i postavite si pitanje svih pitanja: „Jesam li ovaj komad nosila prošle godine?“ Ako je Vaš odgovor „ne“, vjerojatno taj nekada omiljeni top više nećete nositi niti u budućnosti. U slučaju dvojbe pomaže i samo isprobavanje jer: Pristaju li Vam traperice još uopće?

Čišćenje

Odvojili ste neke komade i razmislili ste o tome koji se mogu donirati ili možda dati prijateljicama ? Savršeno. Ali još pričekajte sa slaganjem u ormar. Prazan ormar savršena je prilika za pranje vlažnom krpom.

Pravilno slaganje u ormar

Ladice su čiste, odjeća je sortirana, sada biste i prilikom slaganja u ormar trebali sustavno postupati. Odjevni predmeti koje često nosite trebali bi biti na dobro dostupnom mjestu, a top sa šljokicama se može mirno pohraniti skroz gore za sljedeću proslavu. Za dobar pregled pomažu i odgovarajući sustavi organizacije ormara.
Ono čega pored vremena za ovo pospremanje naravno ne smije nedostajati je odgovarajuća lista pjesama. Pustite listu s vašim osobnim evergreen pjesmama ili poslušajte zanimljiv ili zabavan podcast. To će sortiranje odmah učiniti puno lakšim.
Temeljito pospremanje možda nije najzabavniji posao za vikend, ali čišćenje ormara može biti i poticaj da u budućnosti kupujete manje, održivije i svjesnije.

Riješite se jednokratne mode

Modni lanci godišnje izdaju više od 20 kolekcija i kod kupaca time neprestano stvaraju nove poticaju za kupnju. Aktualno Greenpeaceovo izvješće pokazuje da potrošačice i potrošači danas kupuju 60 posto više odjeće nego prije 15 godina. Vijek nošenja džempera ili hlača prepolovljuje se jer su trendovi ubrzani, a kvaliteta lošija. Nevladine organizacije poput Greenpeacea već godinama zahtijevaju zakonske regulacije za smanjenje prekomjerne proizvodnje i „zbrinjavanje“ jednokratne mode. Što mi kao potrošačice možemo učiniti. Vrlo jednostavno: manje kupovati.