Active Beauty
Madeži: što stručnjaci kažu da biste trebali znati
Tekst: Dr. Johannes Bisschoff

Sve je pod kontrolom

Madeži: što stručnjaci kažu da biste trebali znati

Neki ljudi imaju brojne madeže po cijelom tijelu, drugi gotovo da ih uopće nemaju. Sami madeži također se mogu razlikovati po veličini, obliku i boji. No kako izgledaju upozoravajući znakovi? I koji je najbolji način za prevenciju raka kože? Dermatolog odgovara na naša pitanja o madežima.

Dermatolog o madežima

Dr. Johannes Bisschoff radi u dermatološkoj ordinaciji medizin AM HAUPTBAHNHOF u Beču. Dermatolozi u ovoj ordinaciji, između ostalog, intenzivno se posvećuju prevenciji raka kože. O ovoj temi Dr. Bisschoff odgovara na najvažnija pitanja.

1. Zašto biste svoje madeže trebali redovito pregledavati kod stručnjaka?

Madeži druge stanice kože mogu se promijeniti – osobito tijekom izlaganja suncu – i prerasti u rak kože. Ako se te promjene prepoznaju i uklone na vrijeme, rak kože može se izliječiti. U našoj praksi koristimo umjetnu inteligenciju za kontrolu stanja pacijenata. Prvo skeniramo cijelu površinu kože, a potom slike uspoređujemo pomoću umjetne inteligencije. Tako nam sustavi pomažu da još lakše prepoznamo promjene na koži. Vjerujem da ćemo ubuduće imati koristi od još većeg razvoja.

2. Koliko često liječnik treba pregledavati madeže?

Općenito preporučujemo da se pregledi obave jednom godišnje. Ako imate puno madeža ili ako vi ili članovi vaše obitelji imate rak kože, onda bi to trebalo činiti i češće, na primjer, svakih šest mjeseci. O frekvenciji pregleda odlučuje se ovisno o individualnoj situaciji. Najbolje je da sa svojim liječnikom razgovarate o intervalima koji vam odgovaraju.

3. Možemo li sami redovito pregledavati svoje madeže? I ako da, koji je najbolji način?

Redovite samokontrole jednako su važne kao kontrole kod dermatologa. Na kraju krajeva, vi najbolje poznajete svoju kožu, a samim time i svoje madeže i najbrže možete prepoznati promjene.

Možete slijediti sljedeće pravilo ABCDE za samopregled. Evo koji znakovi mogu upućivati na to da su se vaši madeži pretvorili u rak kože:

  • A – asimetrija (engl. asymetry): asimetričan rast madeža (nisu okrugli ili ovalni)
  • B – granica (engl. border): zamagljeni ili neravni rubovi madeža
  • C – boja (engl. colour): višebojna ili neujednačena pigmentacija madeža
  • D – promjer (engl. diameter): madež promjera šest milimetara ili više treba provjeriti liječnik
  • E – razvoj (engl. evolution): madeži koji su nodularni i rastu više od jednog milimetra smatraju se rizičnima za rak kože.

Obratite pozornost i na sve ostale promjene i, ako ste u nedoumici, otiđite liječniku čak i ako primijetite male abnormalnosti.

4. Jesu li sve promjene madeža opasne?

U većini slučajeva, promijenjeni madeži su bezopasni: naši madeži se mogu promijeniti tijekom života, i to je normalno. Brze promjene zahtijevaju drugi pogled. Upravo zato svojim pacijentima preporučujem da vlastite madeže, ali i madeže članova obitelji, procijene prema prethodno spomenutom pravilu ABCDE kako bi isključili rak kože ili ga otkrili što ranije.

5. Kada je doista odmah potrebno potražiti liječnički savjet?

Ako se madeži brzo mijenjaju, rastu, mijenjaju boju, svrbe ili čak krvare, preporučuje se da što prije potražite liječničku pomoć.

Nažalost, koža ne pokazuje uvijek pouzdano da s njom nešto nije u redu. Osim toga, u našem društvu kruže mnoga netočna pravila. Primjerice, melanomi su opasniji što su tamniji. To ne mora biti slučaj – pravilo ABCDE je pouzdanije. Rak kože uglavnom nastaje pretjeranim sunčanjem, zbog čega se tumori često nalaze na područjima koja su direktno izložena zrakama sunca, poput lica, ramena i dekoltea. Ova vrsta raka kože često izgleda poput crvenih madeža ili normalnih bradavica.

6. Ako je potrebno ukloniti madeže, postoji li optimalno doba godine za to ili je moguće tijekom cijele godine?

Madeži koji se uklanjaju iz estetskih razloga, kao što su izbočeni, uočljivi madeži na licu, nježno se uklanjaju laserom. Ovaj postupak radije bih izvodio u jesen ili zimu. Zacjeljivanje je bolje u to vrijeme i manje je pigmentacija od sunca. No ako se sumnja da je madež kancerogen, njega je obvezno ukloniti odmah, bez obzira na godišnje doba.

7. Imate li još neki važan savjet ili informaciju koju biste htjeli podijeliti s nama?

Kao što je već spomenuto, izlaganje suncu može dovesti do raka kože. Stoga je vrlo važna odgovarajuća zaštita od sunca. Ne zaboravite se dobro namazati, čak i za oblačnih dana, u hladu ili zimi. Redovito provjeravajte vlastite madeže i madeže članova svoje obitelji koristeći ABCDE pravilo. Idite na preglede, čak i ako niste otkrili nikakve abnormalnosti.